/
/
Formele namolului terapeutic

Formele namolului terapeutic

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Formele namolului terapeutic

Namolurile sunt roci de consistenţa pastoasa, folosite ca remedii terapeutice din vechime. Unele efecte binefacatoare ale namolurilor sunt cunoscute si utilizate din Antichitate, altele au fost descrise şi studiate relativ recent. Tratamentul cu namol se mai numeşte şi peloidoterapie. Peloidoterapia trebuie folosita numai la indicatia si sub controlul medicului.

Daca ar fi sa facem o prezentare a namolurilor, denumite si peloide, am putea spune, conform definitiei data de Societatea Internaţionala de Hidrologie Medicala, ca sunt niste “substanţe formate in condiţii natural, sub influenţa proceselor geologice, şi care, in stare fin divizata şi in amestec cu apa, se folosesc in practica medicala sub forma de bai sau proceduri locale”.

Prin asezarea sa geografica, Romania dispune de o mare bogatie de factori balneo naturali (ape minerale, mofete, namoluri, lacuri terapeutice) care sunt raspanditi aproape pe intreaga suprafata a tarii. Utilizarea namolurilor in terapie a inceput in a doua jumatate a sec. XIX-lea, la Techirghiol (sapropelic) si Vatra Dornei (namol de turba de la Copaceni si Poiana Stampei). Apoi ea s-a extins la terapia practicata in diferite statiuni balneo-climaterice de pe litoralul Marii Negre. Initial au fost valorificate prin mijloacele rudimentare, pentru ca astazi oferta statiunilor balneare sa fie deosebit de diversificata si destinata atat turismului social si de masa, cat si celui de lux.

O forma moderna de namol de la Techirghiol impachetat poate fi gasita si in SPA Boutique.

Tipuri de namol terapeutic

Cele mai raspandite namoluri terapeutice sunt depunerile de mal din bazinele saline – namolurile negre sulfuroase, care se formeaza pe fundul estuarelor marine, al golfurilor si lacurilor sarate continentale. Dupa modul in care s-au format si dupa materiile organice şi anorganice pe care le contin in sedimente, namolurile se impart in trei grupe:

  1. namoluri sapropelice
  2. namoluri de turba
  3. namoluri minerale
  1. Namolurile sapropelice

sunt de culoare neagra, au un aspect plastic şi unsuros, se gasesc pe fundul apelor sarate, avand ca origine acţiunea microorganismelor asupra florei şi faunei din bazinul acvatic la care se asociaza şi substanţe minerale sau anorganice. Flora este constituita din alge de tip microfit şi macrofit in care predomina Cladophora vagabundaCladophora cristalina, alge care cresc doar in apa sarata. Fauna acvatica este reprezentata de specia Artemia salina 10-12 mm, de culoare roşieCadavrele de Artemia salina, prin descompunere bacteriana, impreuna cu alga Cladophora cristalina, formeaza namolul sapropelic.

Exemple:

–          namolurile sapropelice de lacuri continentale (Amara, Fundata etc)

–          namoluri fosile (Ocna Sibiului, Sovata etc)

–          namolurile sapropelice de limane şi lacuri litorale (Techirghiol, Agigea etc)

  1. Namolurile de turba

se formeaza prin descompunerea resturilor vegetal de pe fundul lacurilor/mlaştinilor, sub acţiunea microorganismelor.Ele au culoare bruna şi sunt bogate in substanţe organice şi acizi humici, ceruri, pectine, celuloza etc.

Exemple: Vatra Dornei, Borsec.

  1. Namolurile minerale

iau naştere prin sedimentarea sarurilor unor izvoare carbogazoase, calcice, feruginoase sau sulfuroase.

Exemple: izvoare nesulfuroase Sangiorz-Bai, izvoare sulfuroase Sacelu

Din punct de vedere fizico-chimic, namolul este un sistem fizico-chimic eterogen alcatuit dintr-o faza lichida ce conţine apa şi saruri minerale solubile in apa, o faza solida ce conţine substanţe minerale şi organice şi o faza gazoasa care conţine hidrogenul sulfurat. Echilibrul ionic al unui namol se reflecta si asupra pH-ului acestuia. In general namolurile sunt alcaline pH= 9-10. Efectul terapeutic al namolurilor este dat de combinatia proprietatilor fizice si chimice ale acestora.

– Faza solida apartine preponderent domeniului ultramicroeterogen, coloidal-molecular de compozitie mixta si anorganica.

– Faza lichida este reprezentata de solutia apoasa a substantelor solubile organice si anorganice si constituie ca aspect structural solutia de imbibatie interstitiala a particulelor solide.

– Faza gazoasa reprezinta rezultatul proceselor biochimice si fizico-chimice derulate in timpul peloidogenezei naturale.

Proprietatile fizice ale namolurilor

– hidropexia – capacitatea de absorbţie şi de reţinere a apei; valoare practica- peloizii cu hidropexie redusa (namolurile minerale) sunt utilizaţi doar pentru impachetari, cei cu hidropexie medie (namolurile sapropelice) şi mare (namolurile de turba) pot fi utilizaţi şi pentru bai.

– plasticitatea – proprietatea de a-şi schimba forma sub acţiunea unei forţe externe; este data de substanţele solide din conţinutul acestora; plasticitate mica (namoluri minerale), medie (de turba) şi mare (sapropelice).

– dispersia – data de dimensiunea granulelor de peloid; valoare terapeutica este direct proporţionala cu dimensiunea granulelor.

– densitatea sau greutatea specifica – este data de componentele acestuia. Valoarea terapeutica este invers proporţionala cu densitatea namolului.

– termopexia – capacitatea de a absorbi şi reţine caldura. Peloidele au o capacitate mare de a reţine caldura.

Proprietaţile chimice ale namolului

–          apa din peloid – este cea mai importanta componenta, direct proporţionala cu cantitatea de coloizi

–          substanţele minerale – depinde de structura rocii şi a apei din bazin. Cea mai mare cantitate de substanţe minerale o au namolurile minerale (50-70%), apoi cele sapropelice (20-40%) şi cele de turba (sub 20%).

La aplicarea namolurilor, la nivelul tegumentulului au loc o serie de procese:

– recepţia senzitiva a calitaţilor/proprietaţilor namolului şi transmiterea lor spre etajele superioare de integrare şi control;

– schimbul de energie şi substanţa cu mediul peloid;

– indeplinirea comenzilor adaptative: circulatorii (circulaţia periferica de termoreglare), secretorii (sudoraţia), de protecţie (keratinogeneza, melanogeneza, formarea filmului hidrolipidic);

– integrarea efectelor cutanate ale aplicaţiei de namol in fiziologia generala a organismului: termoreglarea, sinteza vitaminei D, optimizarea balanţelor homeostatice : imune, endocrine şi neurovegetative ale organismului.

Aplicarea namolului pe intreaga suprafaţa a tegumentului declanşeaza reacţii funcţionale locale ale tesuturilor şi generale, inhiband sau activand unele sisteme enzimatice şi metaboliţi intermediari. Cura balneara cu namol produce efecte favorabile ce persista timp indelungat prin modificarea capacitaţii de raspuns adaptativ la diversi stimuli.

Namolurile acţioneaza asupra:

– sistemului cardio-vascular – stimularea reacţiilor cardio-vasculare cu accentuarea hemodinamicii prin mecanisme centrale şi periferice. Are loc mobilizarea imediata a depozitelor sangvine şi antrenarea lor in circulaţia generala, procese de tip inflamator.

– sistemului nervos – efecte sedative sau excitante asupra SNC şi asupra SNV prin sedarea receptorilor pentru durere. Cura balneara cu namol determina creşterea capacitaţii de aparare antimicrobiana prin creşterea puterii fagocitare a leucocitelor-evidenţiata prin modificarile indicelui opsonocitofagic (I.O.C.)

– sistemele imunologice – reglare ale valorilor imunoglobulinelor, creşterea imunitaţii nespecifice etc. Modificarile enzimatice şi metabolice aparute in glandele endocrine dupa peloidoterapie difera dupa specificul secretor al glandei, dupa stadiul funcţional in care se gaseşte glanda şi sunt legate de tipul aplicaţiei terapeutice. Sub acţiunea namolului se produce o stimulare armonica in toate glandele in sensul creşterii activitatii enzimatice şi de sinteza cu pastrarea specificitaţii fiecareia.

Metode de aplicare a namolului

Oncţiunea cu namol 

este cea mai veche metoda care presupune aplicarea namolului rece pe pielea pacientului (dupa ce acesta s-a incalzit 10-15 minute) in strat subţire, pe zone limitate sau intregul corp. Pacientul trebuie sa se expuna ulterior la soare, in poziţie verticala, pana cand se usuca namolul, aproximativ 30-60 de minute, dupa care urmeaza baia de 10-15 in apa marii sau a lacului insoţita de mişcare si un duş scurt cu apa rece şi odihna la pat de minim o ora. Este o metoda de solicitare mecanismelor de termoreglare, stimulare neuroendocrina şi a proceselor de adaptare prin alternarea factorilor contrastanţi cald-rece.

Impachetarile cu namol 

constau in aplicarea de namol in strat de 1-2 cm incalzit la 38-46ºC pe regiune limitata sau pe intreaga suprafaţa a corpului pentru 20-40 de minute.

Cataplasmele

aplicaţii cu namol la diferite temperaturi pe regiuni limitate ale corpului.

Baile de namol 

in cazi cu apa de ghiol incalzita in care se adauga 10-12 kg namol, crescandu-se progresiv concentraţia acestuia pana la 10-25%. Amestecul se poate incalzi pana la 44ºC. In cazul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, temperatura nu trebuie sa depaşeasca 37 ºC, iar pentru cei cu afecţiuni reumatice inflamatorii sub 36ºC. Durata baii este de 20-40 de minute. Baia trebuie urmata de duş la 37-38ºC şi odihna de minim o ora. O cura este formata din 12-15 bai zilnice.

Aplicaţii ginecologice 

sub forma de tampoane vaginale cu namol la 39-40ºC timp de 2 ore sau irigaţii vaginale cu namol dizolvat in apa de ghiol şi incalzit la 37ºC.

Masajul cu namol 

intinderea şi masarea cu namol.

Terapia cu namol este contraindicata daca pacientul sufera de astm bronsic, diabet, ulcer, orice forma de cancer sau de hepatita, daca are afecţiuni renale sau cardiovasculare.

Indicatii terapeutice ale namoloterapiei, in functie de tipul sistemului tratat:

  1. Sistemul locomotor

-reumatisme degenerative cu diferite localizari: coloana (spondiloze, discopatii simple, lumbago cronic, etc), periferic (coxartroze, gonartroze, etc)

– reumatisme inflamatorii

– reumatisme abarticlare

– sechele posttratumatice

  1. Sistemul nervos

– afectari SNC şi periferic

  1. Derm

psoriazis

– eczeme cronice

– urticarii cornice

  1. Aparatul genital

– inflamatorii cronice

– sterilitate secundara

  1. Aparatul respirator

– sfera ORL

– sechele post TBC

  1. Sistemul endocrin

– hipotiroidie

obezitate

– nanism hipofizar

– rahitism sau debilitate copii

Folosind o tehnologie performanta compatibila cu standardele ISO 9001, conceput sub marca MUDNETT, namolul de Techirghiol va este pus la dispozitie in SPA Boutique.

Sursa: http://bioclima.ro/J234r.pdf 

Adrian Culicencu – Sales Manager la GREEN FAMILY SRL – ROMANIA

www.mudnett.com

 

 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *