/
/
Terapii alternative pentru psoriazis

Terapii alternative pentru psoriazis

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapii alternative pentru psoriazis
Terapii alternative pentru psoriazis

Bolile de piele, sunt, cel mai adesea, modul organismului de a ne avertiza ca este plin de toxine, incercand sa le elimine prin intermediul pielii. Psoriazisul este una din bolile de piele ce apare ca rezultat al unui stil de viata nesanatos, al unei diete nesanatoase. Boala este adesea ereditara, pentru ca stilul de viata este imitat si preluat de catre copii. Acest stil de viata nesanatos determina o crestere rapida a celulelor in stratul superior al pielii, ce face ca celulele pielii sa nu ajunga sa se maturizeze, rezultatul fiind producerea unui numar excesiv de celule de piele intr-un timp foarte scurt.

Manifestarea psoriazisului

Boala se caracterizeaza prin pete de culoare rosie, ajungand pana la nuante de maro, si care se acopera cucruste alb-argintii, localizate mai ales la coate, genunchi si scalp, ce produc mancarimi. De fapt, insasi termenul de psoriazis vine din limba greaca de la cuvantul psoraceinseamna mancarime, prurit.

Exista perioade de eruptie, ce alerneaza cu perioade de remisie, avand ca si factori declansatori:

– socuri emotionale (un accident, pierderea unei persoane dragi);

– vreme rece sau, dimpotriva, arsurile solare;

– abuzul de alcool, droguri sau medicamente antiinflamatorii nonsteroidiene;

– unii specialisti sunt de parere ca boala ar putea fi rezultatul unei utilizari gresite a grasimii. Se pare ca psoriazisul are o incidenta mica in tarile unde dieta este saraca in grasimi.

– afectiunile colonului, constipatia cronica duc la acumularea toxinelor in colon, favorizand psoriazisul.

– recidivele la psoriazis sunt cauzate, in cea mai mare parte a cazurilor, de un nivel crescut de tensiune psihica si de situatiile de conflict launtric;

Iata care sunt principalele modalitati prin care putem ameliora sau vindeca psoriazisul, alaturi de tratamentul alopat prescris de medic:

Nutritia

Avand in vedere ca boala este rezultatul unei alimentatii deficitare, prima masura este sa scoatem din dieta alimentele procesate, mezelurile, alimentele ce contin arome si coloranti, produsele de patiserie, zaharul, alcoolul, cafeaua, sucurile carbogazoase etc. si sa gasim alternative sanatoase. Zaharul poate fi inlocuit cu sirop de stevie, sirop de agave sau de artar, miere. Recomandam laptele vegetal (de migdale, de soia, de quinoa, de orez etc.) in locul laptelui de vaca. Cafeaua poate fi substituita cu ceai verde sau negru, cicoare, ganoderma, suc de guarana. Indicat este sa urmam o perioada de purificare, de alcalinizare, de minimum 6 luni de zile, pentru a curata organismul de toxine. Se poate urma o dieta preponderent crudivora, cu fructe si legume proaspete, cereale integrale, seminte, germeni si vlastari. Consumati alimente fermentate, bogate in probiotice (muraturi, iaurt etc). Consumati peste, in special macrou, somon si renuntati la carnea de pui, vita, porc, sau mancati mai rar. Includeti multe alimente bogate in fibre, pentru a inlatura constipatia: cereale integrale, fructe si legume proaspete sau preparate la aburi etc.

Postul negru, este foarte indicat, de asemenea. Cura cu sucuri de fructe sau curele de 2-3 zile cu un anumit fruct pot fi foarte benefice, insa scopul este de a schimba alimentatia pe termen lung, de a adopta o dieta mai curata, mai naturala.

Fitoterapia

Este indicat sa consultati un fitoterapeut, pentru a beneficia de remediul cel mai potrivit pentru constitutia dvs.

Florile de soc ajuta la curatarea intestinului gros. Se pot folosi sub forma de tinctura sau ceai. 

Radacina de brusture si trifoiul rosu ajuta la curatarea sangelui.

Anghinarea este indicata in cadrul curelor de dezintoxicare, datorita efectului laxativ si datorita proprietatilor de echilibrare a functiei ficatului. Se poate administra sub forma de pulbere, ceai, capsule sau tinctura. Se recomanda si alte plante benefice pentru ficat: ridichea neagra, armurariul.

Iarba de trei-frati-patati este un remediu excelent in cazul bolilor de piele.

Terapii spa

In primul rand, sunt indicate terapiile care ne ajuta in procesul de detoxifiere. Colonhidroterapia urmareste lavajul colonului cu apa purificata cu enzime si este o terapie extraordinara pentru curatarea colonului. Masajul abdominal detoxifiant Chi Nei Tsang ajuta la curatarea colonului, la imbunatatirea digestiei dar si la deblocarea emotionala.

In al doilea rand, daca psoriazisul este declansat pe fond de stres, pe fondul unui soc emotional, atunci recomandam terapia cranio-sacrala si alte terapii de relaxare: masaj, reflexologie, baile cu sare de mare sau cu sare de Bazna etc.

Terapia prin miscare

Yogapilatestai chi, chi kung sunt cateva exemple de activitati ce ajuta bolnavul sa se relaxeze, sa se concentreze asupra sa si sa se reconecteze cu el insusi. Aceste activitati intaresc sistemul imunitar si ajuta pacientul sa faca fata mai usor stresului.

Tratamente balneare:

Cura balneara poate sa includă, atunci cand nu exista contraindicatii, băile de ape minerale și nămol. Apele minerale cu sulf, magneziu și calciu si baile sarate sunt cele mai indicate în privința tratării psoriazisului și a artritei psoriazice.

a) Băi de nămol, la temperaturi de 36-370oC, cu durata de 15-30’, de 2-3 ori pe zi, indicate în psoriazis, eczeme cronice

b) Aplicaţii de nămol rece (oncţiuni cu nămol), asociate cu helioterapie şi băi de lac (Lacul Techirghiol),  indicate în psoriazis, eczeme cronice

 c) Împachetări cu nămol cald, la temperatura de 46-480o C, cu durate de 15-30’, indicate în neurodermite întinse cu lichenificare, în forme de psoriazis vechi, rebele la tratamente balneare obişnuite

d) Baile cu ape minerale sarate

e) Talasoterapia – cura pe litoralul marin

Statiuni balnerare recomandate: Sovata, Ocna Sibiului, Techirghiol, litoral

Relaxeaza-te, reconecteaza-te si scapa de psoriazis in mod natural!

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Surse de inspiratie:

http://dr-catalin-luca.ro/site/tratamente-medicale/psoriazis-tratament-naturist.html

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *