Daca saunele finlandeze clasice pot fi construite in orice colt al lumii, mofetele depind in totalitate de amestecul special de gaze vulcanice care izvorasc din adancurile pamantului. Asemenea minuni naturale se gasesc in foarte putine locuri din lume. Printre tarile privilegiate se numara – din fericire – si Romania. Dr. Gabriela Dogaru ne explica de ce mofetele sunt adevarate medicamente pentru sistemul cardiovascular.
Mofetele sunt emanatii de bioxid de carbon care provin din activitati postvulcanice din zona de curbura a arcului carpatic. Aceste fenomene naturale rare se gasesc doar in putine zone ale planetei. In Italia, in Insula Java, in Parcul National Yellowstone si in Romania. Absorbtia bioxidului de carbon la nivelul tegumentelor aduce cu sine o serie de beneficii pentru circulatia sanguina. Pentru ca stimuleaza vasodilatatia periferica si sistemica. Datorita acestor proprietati terapeutice speciale, mofetele devin unul dintre cele mai eficiente remedii pentru inima.
La nivel mondial, accidentul vascular cerebral reprezinta una dintre cauzele principale de morbiditate si mortalitate (Lopez AD. et al 2006). Deoarece anual „ucide” cinci milioane de oameni si provoaca dizabilitati severe aproximativ aceluiasi numar de pacienti. Studiile prospective arata ca aceasta afectiune creste an de an. Atat ca incidenta, cat si ca prevalenta. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca accidentele vasculare cerebrale vor deveni pana in anul 2030 principala cauza de mortalitate.
In 2013, conform unei statistici a American Heart Association, Romania ocupa locul trei in lume la femei si patru la babati in ceea ce priveste mortalitatea cardiovasculara.
Recuperarea in afectiunile cardiovasculare (infarct miocardic, patologie arteriala si venoasa periferica, post-interventie chirurgicala pentru o boala cardiaca) ar trebui sa fie formata dintr-un cumul de masuri legate de sanatate, incepand cu exercitiile fizice si pana la reducerea nivelului de stres.
Scopul recuperarii cardiace este:
In modificarea stilului de viata la pacientii cu afectiuni cardiovasculare, un rol important il au statiunile balneoclimaterice cu profil cardiovascular: Baile Tusnad, Covasna, Buzias, Vatra Dornei. Aici, se utilizeaza in cadrul curelor balneare: factorii naturali terapeutici. Respectiv:
Mofetele sunt ideale in recuperarea dupa boli cardiovasculare. Dar si ca masura de preventie in cazul pacientilor predispusi sa dezvolte afectiuni din aceasta sfera:
Cercetarile efectuate in statiunea Covasna (Benedek G. si. col.) au pus in evidenta unele mecanisme de actiune a mofetelor, respectiv rolul bioxidului de carbon mofetarian inhalat de bolnavi in timpul efectuarii tratamentului. In urma inhalarii de bioxid de carbon, s-a constatat o crestere a fluxului sanguin cerebral (cu valori in jur de 75%), care creste:
Sunt si ele folosite pentru efectele lor vasodilatatoare periferice si cerebrale in tratarea si recuperarea pacientilor cardiovasculari. Un studiu clinic efectuat la Baile Tusnad (Dogaru G. si col.) a avut ca obiectiv urmarirea eficientei factorilor naturali terapeutici in scopul continuarii tratamentului de recuperare intr-o statiune balneoclimaterica de profil la pacientii post accident vascular cerebral.
Acestia au fost evaluati clinic inainte si la sfarsitul tratamentului balneo prin scala Tinetti pentru echilibru, testul de evaluare a mersului pe o distanta de 10 metri, respectiv scala Quality of life. La sfarsitul tratamentului, s-a constatat:
Tratamentul cu mofete are loc in spatii special amenajate. Pacientul sta in picioare, in timp ce bioxidul de carbon formeaza un fel de „patura” invizibila in partea inferioara a mofetei (pana la partea de jos a trunchiului pacientului).
Nivelul de bioxid de carbon este verificat din jumatate in jumatate de ora in timp ce pacientul se „scalda” in amestecul binefacator de gaze. Pe langa beneficiile pentru sanatate, mofetele induc si o senzatie foarte placuta de relaxare, stimuland respiratia si transportul de oxigen catre tesuturile din organism.
Si creierul are de castigat din aceasta terapie, motiv pentru care scriitorii si pictorii obisnuiau sa se incarce de inspiratie in statiunile balneare cu mofete.
Tratamentul se face doar pe baza unei recomandari medicale si dureaza pana la 20 de minute. Pentru a avea un efect pe termen lung, este necesara o cura de 10-12 zile.
AUTOR: Dr. Gabriela Dogaru
Medic Primar Reabilitare Medicala
Doctor in Stiinte Medicale
Vicepresedinte „Asociatia
Romana de Balneologie”
Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
U.M.F. „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca
Articolul a fost publicat in Revista Spa & Wellness, editia mai 2016.
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie