Beneficiile apelor minerale pentru sănătate – Înainte de a vorbi despre beneficiile apelor minerale, să nu uităm că apa în sine este magică. Izvoarele de ape minerale, de ape termale pot oferi beneficii unice pentru sănătate. Cercetările medicale, în special în Europa, au dovedit beneficiile apelor cu izvoare termice în prevenția dar și în tratamentul multor afecțiuni, în așa numitele „cure balneo sau tratamente balneare”.
Unele rezultate sunt direct legate de concentrația de minerale, multe dintre acestea fiind direct absorbite prin piele și apoi ajung în circulație, pe măsură ce sunt încorporate în țesuturile corpului. Alte cure sunt legate de temperatură, vâscozitate, alcalinitate sau alte proprietăți ale apei. Uneori, ,,starea de mai bine,” este dificil de cuantificat științific, dar este evident că oamenii, de-a lungul istoriei, s-au simțit mai bine în urma tratamentele balneare.
La noi în țară, instalațiile de izvoare minerale sunt verificate și sunt efectuate analize, periodice, detaliate de laborator a proprietăților fizico-chimice-microbiologice a apei, precum sunt date și recomandări de indicații și contraindicații pentru pentru cura externă – balneație sau pentru cura de băut – crenoterapia.
Fiecare izvor este unic, astfel încât indicarea lui de către medicul de recuperare medicală și balneologie variază în funcție de temperatura apei, de conținutul său în minerale și de afecțiunea care este tratată. Tratamentele includ și odihnă, masaj, kinetoterapie și tratamente de fizioterapie, electroterapie, hidroterapie, inhalare și diete specifice.
Corpul uman se consideră că tolerează o gamă îngustă de temperatură a apei pentru scăldat – balneație. Un interval în general confortabil este cuprins între temperatura sub 36° C (98° F) și cea maximă de 41° C (106° F).
Așa cum se știe, apele minerale iau naștere în scoarța terestră prin acțiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vine în contact. Întotdeauna, compoziția chimică a apei minerale reflectă structura geologică de la nivelul de circulație al apei subterane.
Cura de băut sau Crenoterapia cu ape minerale este indicată în boli digestive, afecțiuni de căi biliare, hepatice, boli metabolice, diabet zaharat, obezitate, hiperuricemie, gută, iar cantitatea ingerată în 24 ore trebuie raportată la greutatea bolnavului.
Excepție este cura de diurază în afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare: glomerulonefrite cronice, pielonefrite cronice, litiaza renală (urică, fosfatică, oxalică ), boli inflamatorii cronice ale căilor urinare unde se recomandă 35-40 ml/kg în 24 ore în 5-6 prize, obligatoriu una seara. Se ajunge la o cantitate totală de 2000-2500-3000 ml/24 ore.
Doza trebuie adaptată la posibilitățile de eliminare urinară, pentru a se obține cel mai bun randament diuretic, compatibil cu condițiile de absorbție, circulație, secreție urinară. Raportul între cantitatea de lichid ingerată și cantitatea urinei eliminată nu este fix. Variază în funcție de pierderile de apă extrarenală (respirație, perspirație), de climat, de alimentație, de efortul fizic depus.
Este indicată în afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni ale sistemului, nervos central și periferic, afecțiuni cardiovasculare cronice stabilizate, dermatologice, ginecologice, postraumatice, abarticulare și este realizată de trei factori: termali, chimici și mecanici.
Factorul chimic este reprezentat de elementele chimice care sunt prezente în apă. Are loc o migrație a ionilor de K, Ca, Mg, Fe și sulfaților din apă spre organism, și o eliminare importantă din organism de Na, uree, radicali acizi.Intrarea K, Ca, Mg au un rol important în metabolismul muscular și osos;
Factorul termal se datorează temperaturii apei, de aproximativ 36º-37º C în cura externă în bazine sau văni. Aceasta are efecte asupra sistemului circulator, central și periferic, asupra musculaturii, metabolismului.
Factorul mecanic este reprezentat în piscine și bazine de către presiunea hidrostatică conform principiului lui Pascal. Și prin forța de împingere conform legii lui Arhimede. Aceasta determină efecte benefice, în special asupra aparatului locomotor și cardiovascular.
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, Medicină fizică și Balneologie Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
Prim- Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Referințe
Constantin Munteanu, Delia Cinteză. Cercetarea științifică a factorilor naturali terapeutici. București. Editura Balneară, 2011
Constantin Munteanu .Apele minerale terapeutice. București. Editura Balneară, 2013
Cura Balneoclimatică – indicații și contraindicații. Ministerul Sănătății, Editura Medicală, București, 1986
Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie