/
/
Obezitatea – principii de tratament la indemana tuturor

Obezitatea - principii de tratament la indemana tuturor

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Obezitatea - principii de tratament la indemana tuturor
http://www.dreamstime.com/stock-images-silhouette-slim-girl-stretching-out-image28346064

Cadrul problemei obezitatii: 

Obezitatea a devenit o problema de sanatate ce consuma nenumarate resurse pentru a fi combatuta.

Si in Romania este o problema de sanatate nationala, determinand autoritatile sa se concentreze pe programe de consiliere nutritionala inca din scoli.

Aproape doua treimi din adulti sunt supraponderali. Copiii si adolescentii devin din ce in ce mai obezi, obezitatea favorizand tulburari hormonale, diabet, boli cardiovasculare si scaderea sperantei de viata la acestia.

Metoda clasica de a vedea daca va incadrati in standardele de greutate este calcularea indexului de masa corporala (body mass index- BMI (KG/M2).

·    BMI intre 18.9 si 24.9- este considerat normal

·    BMI intre 25-19.9 – supraponderal

·    BMI peste 30 – obez.

Cu cat este mai mare BMI-ul cu atat este mai mare riscul de a dezvolta boli de inima sau diabet.

Dezavantajul incadrarii in categoria/ obez sau supraponderal prin calcularea BMI deriva din faptul ca BMI-ul nu da indicii privitor la  compozitia in grasimi a corpului. Barbatii cu >25% grasime corporala si femeile cu >30% sunt considerati ca au risc pentru probleme de sanatate.

O alta metoda utila si la indemana pentru a vedea daca ne situam in cadrul categoriei cu risc pentru boli cardiovasculare este masurarea circumferintei abdominale.

·   Persoanele cu conformatia “ ca un mar” – androgina – cu circumferinta abdominala mai mare de 102 cm la barbati si 90 cm la femei – au risc pentru boli cardiovasculare.

·   Distributia estrogenica a grasimii – pe coapse si solduri – forma de “ para” confera un risc mai mic pentru evenimente cardiovasculare.

De retinut este ca nu trebuie sa ne propunem “totul sau nimic”- daca nu ajung in categoria ideala nu merita sa imi bat capul – studiile au aratat ca si scaderi mici de greutate cu imbunatatirea stilului de viata au efect asupra riscului de boala.

Cauzele obezitatii:

·    Cel mai frecvent- mancatul excesiv si/sau cu continut caloric crescut. (>95% din cazuri)

Persoane care mananca mult si persoane care nu mananca cantitativ foarte mult, dar mananca alimente cu continut caloric crescut.

Legat de cantitatea de mancare pe care o inghitim, de continutul ei caloric si motivatia pentru care mancam s-au facut in ultima vreme o multime de studii care acopera aspectele psihologice ale obezitatii.

Pe scurt, cei care sunt plictisiti, nefericiti, singuri, neiubiti, cei deconectati de la familiile lor, cei cu probleme sociale si financiare tind sa manance in exces-pentru a-si  regla confortul emotional.

·    Determinare genetica – rata metabolica este conditionata si genetic.

·  Tulburari hormonale (cresterea nivelului de insulina – hormona anabolizant care favorizeaza printre multe aletele, depunerile de grasime, scaderea nivelului de hormone tiroidieni, testosteron, DHEA sau a hormonului de crestere – hormoni catabolizanti – deficitul ducand la scaderea metabolismului).

·    Lipsa de activitate fizica.

·  Lipsa de somn (in lipsa somnului se produce grelina – care determina cresterea apetitului; scade nivelul de hormone de crestere – hormoncatabolizant)

·   Rata metabolica lenta

·   Medicamente (antidepesive, hormoni, suplimente vitaminice)

· Stress (determina tulburari hormonale care cresc apetitul si scad rata metabolica)

In principiu, un adult sanatos cu activitate fizica medie/scazuta  ar trebui sa consume in medie 2500 de cal/zi la barbati si 2000 cal/zi- femeile.

Ce putem face pentru combaterea obezitatii?

 Este evident ca primele masuri pe care ar trebui sa le luam sunt legate de stilul de viata: evidenta ne arata doua – sa mananci mai putin si sa consumi mai mult.

Pare simplu, dar schimbarile in stilul de viata sunt dificil de facut si mentinerea lor pe termen lung necesita ajutor.  

Ce puteti face inainte de a ajunge la specialist:

1. Acceptati problema si calculati-va riscul – BMI si circumferinta abdominala

2. Incercati sa identificati problema pentru mancatul excesiv (stress, depresie, epuizare)

3.   Cereti ajutor – familiei, prietenilor, colegilor, pentru a va oferi confortul pe care il cautati in hrana.

4. Faceti miscare zilnic – mers pe jos, inot, mers cu bicicleta, exercitii cu greutati, stretching – cel putin 30 de minute in fiecare zi – exercitiul fizic creste rata metabolica, deci creste arderile;  creste nivelul de endorfine – va schimba in bine starea de spirit – nu veti mai manca pentru confort; va da un somn mai bun, ajutand si in felul acesta la mentinerea greutatii.

5.   Aduceti alte recompense in viata dumneavoastra – in fiecare zi o recompense- alta decat hrana – bucurati-va de muzica, de lectura, de o expozitie, de o intalnire cu un prieten, o piesa de teatru, shopping, etc.

6.  Scadeti stresul – stresul este legat de cresterea de cortizon care favorizeaza obezitatea abdominala- factor de risc pozitiv pentru boli cardiovasculare.

7.   Dieta:

Respectati cateva principii simple la fiecare masa – indiferent de ce mancati:

– Mancati DOAR cand va este foame;

– NU mancati cand sunteti foarte obositi, furisi, ingijorati;

– Aranjati-va frumos masa, si mancarea in farfurie. Bucurati-va de fiecare inghititura si savoare;

–  Concentrati-va asupra a ceea ce inghititi, incercati sa nu va ganditi la altceva, si, mai ales, evitati sa va ganditi/discutati situatii neplacute in timpul mesei.

–  Mestecati fiecare dumicat pana ce devine lichid si practic se inghite singura.

Urmand doar aceste reguli pentru mai multe luni, veti scadea semnificativ in greutate.

·  evitati dietele restrictive (multe proteine, putin carbohidrati, etc.)- determina carente ale unui organism si asa destul de incarcat. In plus, carentele nutritive au fost legate pozitiv de riscul de depresie, instalandu-se in acest fel un cerc vicios.

·   alegeti o dieta bazata de fibre, cereale, legume si fructe – cu putina carne, fara alimente intens procesate, fara zahar, fara grasimi animale si fara alcool.

Metode terapeutice nemedicamentoase in tratarea obezitatii:

·   Consilierea psihologica – puteti sa va inscrieti in diferite grupuri de suport dupa o initiala evaluare psihologica.

·  Atat homeopatia, fitoterapia cat si acupunctura sunt extreme de utile in tratamentul obezitatii actionand atat asupra cauzei problemei – dezechilibrul emotional, cat si asupra simptomelor derivate: apetit crescut, metabolism scazut, retentie hidrosalina, etc.

·    Tratamentul se va prescrie dupa consultarea specialistului.

Tratamente balneare

Obezitatea are  etiologie variata. Poate fi cauzata de hipofunctia tiroidiana, caz in care pacientii pot merge in statiunile balneare de pe litoral, pentru clima de litoral: Techirghiol, Mangalia, Constanta.

Persoanele cu obezitate cauzata de menopauza, care este asociata cu tulburari de circulatie si nervoase, suporta bine clima de padure si lacurile sarate, le sunt recomandate statiunile: Sovata, Ocna Sugatag, Ocna Sibiului.

Pentru tulburarile circulatorii se pot indica bai cu ape minerale carbogazoase in statiunile Baile Tusnad, Geoagiu, sau bai termale hipotermice – Moneasa.

Sub forma de crenoterapie (ingestia de apa minerala) se recomanda apele sulfatate sodice si magneziene, apele clorurosodice alcaline care maresc peristaltismul si evacuarea, se diminueaza resorbtia intestinala.

Statiuni balneare recomandate: Sangeorz Bai, Calimanesti-Caciulata, Olanesti

Mai pot fi recomandate: dietoterapia, kidrokinetoterapia, kinetoterapia

Dr. Cristina Maria Hanganu- Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
email: perfectmedch@marianioana

Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Site : www. perfectmed.wordpress.com   

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *