/
/
Yoga postnatală

Yoga postnatală

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
yoga iarba mama fata bunica dreamstime 10351665 copie mai mica 1024x768 1
Yoga postnatală

Yoga postnatală se referă la faptul că yoga poate insoti femeile inainte si dupa nastere, prin exercitii potrivite, ajutandu-le sa se pregatesca de nastere sau sa isi recapete silueta si energia dupa aceasta.
Saptamanile imediat urmatoare sarcinii sunt pline de emotie si oboseala. Epuizarea sarcinii, primele zile de dupa nastere si ingrijirea lui bebe se resimt asupra ta si te fac sa resimti din plin stresul. Pentru a fi din nou in forma si a te reconcilia cu trupul tau, ai nevoie de cateva sedinte de yoga.


Cursurile de yoga postnatala pot fi urmate chiar la 3-4 saptamani de la nastere, in functie de tipul ei (naturala, cezariana etc.). Ele pot precede exercitiile pentru perineu, deoarece miscarile yoga destinate proaspetelor mamici sunt foarte blande si nu bruscheaza muschii corpului. Pentru inceput, poti face yoga acasa, urmand sfaturile si executand miscarile indicate pe DVD-urile cu yoga destinate mamicilor.

Daca vrei sa socializezi, dupa ce bebelusul tau implineste 6 saptamani, poti alege un centru in care se fac ore de yoga postnatala. Exista locuri in care mamele pot veni cu bebelusii daca doresc. Acest lucru le permite sa se ocupe de ele. Dar si sa fie in compania bebelusilor lor si a altor mame. Ele au parte astfel de o comunicare in afara caminului si a problemelor de zi cu zi. Fapt ce ajuta la preintampinarea depresiei postnatale si la ameliorarea ei daca acesta s-a instalat deja.

Propriu-zis, nu este vorba de sedinte de yoga clasice, ci de miscari de yoga adaptate proaspetelor mame si necesitatilor acesora.

Exercitiile practicate se axeaza mai ales pe:

– intinderi si exercitii de suplete si mobilitate a picioarelor, spatelui si cefei
– antrenarea cu blandete a anumitor parti ale corpului (spatele, fesele, abdomenul)
– exercitii de relaxare si de meditatie
– antrenarea respiratiei si a suflului

Mamele prezente la cursurile de yoga impreuna cu bebelusii pot descoperi noi pozitii favorabile de alaptare. In plus, ele pot deprinde noi tehnici de a purta copiii in brate sau in port-bebe. Aceste cursuri se adreseaza tuturor mamelor care isi doresc sa isi imbunatateasca forma fizica si cea mentala, sa relationeze mai bine cu bebelusii lor si sa devina mai dinamice si mai flexibile intr-un timp cat mai scurt dupa nastere.

Beneficiile yoga postnatala

Aceste cursuri in grup te ajuta sa scapi de rutina de zi cu zi si sa intalnesti alte tinere mame cu care poti face schimb de experienta. In plus, te ocupi un pic de tine, avand bebelusul alaturi ceea ce este foarte important. Yoga postnatala te ajuta sa te destinzi si sa iti faci plinul de energie de care ai atata nevoie! In plus, ea te va ajuta sa mai dai jos din kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Și sa revii mai repede la greutatea pe care o aveai inainte de a ramane insarcinata. Practica yoga permite antrenarea perineului, a abdomenului si a tuturor muschilor care au avut de suferit in timpul sarcinii si a nasterii.

Yoga la bebeluși

Reactia bebelusilor la gimnastica practicata alaturi de mamele lor este variabila in functie de varsta micutilor. Bebelusii observa cu atentie miscarile. În timp ce copilasii care au trecut de 6-8 luni le ignora sau le imita. Prin yoga, micutii vor incepe sa fie constienti de propriul corp si de faptul ca se pot misca.
Nu exista nicio contraindicatie pentru care mamele sa nu practice yoga impreuna cu bebelusii lor. Ele trebuie insa sa fie foarte atente la miscarile bebelusilor. Totusi aceasta este o forma de yoga si este recomandat ca cele care nu sunt atrase de ea sa nu o practice. Pe de alta parte, este un bun inceput pentru cele care au fost tentate mereu sa incerce yoga.

Desi in Romania sunt foarte putine locuri in care se practica yoga postnatala, discuta despre asta cu medicul care te-a ajutat sa nasti si intreaba daca exista posibilitatea urmarii unor astfel de cursuri la centrele si asociatiile a caror activitate este dedicata maternitatii.

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *