Observatiile recente asupra activitatilor prin care oamenii isi petrec ziua la serviciu au reliefat un nou „trend” in mijlocul marilor corporatii care doresc sa aiba angajati cat mai performanti, care doresc sa isi pastreze angajatii pe o perioada cat mai mare de timp astfel incat compania sa se poata dezvolta cat mai prosper. Acest „trend” poarta numele de wellness… Suna interesant, melodic, frumos, te face sa te gandesti la briza marii, vara. Totusi, daca stai cu adevarat sa te gandesti la insemnatatea cuvantului pare a fi ascuns in practicile unei alte lumi.
Pana acum cinci ani, Romania doar auzea un zvon despre o solutie la problemele angajatilor stresati, obositi, care imediat intrau in concediu medical, intr-un singur cuvant – ne-performanti. Ce s-a schimbat de atunci, te-ai putea intreba? Dorinta de a fi mai bine, de a te simti mai bine, de a nu mai fi stresat si agasat de haosul societatii in care traiesti, a impins oamenii sa iasa sa alerge prin parcuri, sa se duca la inot sau in vacante ce dureaza mai mult decat pana acum.
Aceeasi initiativa a stat la baza crearii de programe de imbunatatire a sanatatii, fie prin aplicarea unor metode holistice, fie prin urmarea unor principii homeopate. Aceeasi dorinta de a avea „o stare de bine” constanta a condus catre crearea unui mediu online unde informatia despre cum poti sa atingi aceasta stare si despre cum poti sa o pastrezi, sa poata fi accesata de orice persoana interesata in a-si schimba stilul de viata.
despreSpa.ro este vocea unui mod mai sanatos de a face alegeri, fie personale, fie ca ating un grup de oameni ce stau la birou cel putin opt ore pe zi.
Principalul element din spatele programelor create de catre despreSpa.ro a constat in evidentierea caracteristicilor celor doua concepte ale starii de bine: wellness si well-being. Scopul comun al acestor programe este de a re-aduce in lumina expresia pe care o auzeam de la bunicii nostri, odinioara: „O persoana sanatoasa, este o persoana fericita!”. Acum, trebuie adusa lumina asupra cuvintelor cu greutate din acea expresie printr-o noua abordare a stilului de viata sanatos ce foloseste concepte ca wellness si well- being. Ordinea in care ele sunt scrise nu este una aleatorie si sper ca la sfarsitul acestor randuri sa te convingi si tu!
Ideea de wellness a fost folosita prima oara de catre profesorul Halbert L. Dunn, prin anii 1950. Acesta a tinut cateva cuvantari despre high-level wellness (in traducere libera, standardele inalte ale starii de bine) la biserica unitarista din Arlington County, Virginia (SUA). Mai tarziu, cele 29 de prelegeri au stat la baza cartii sale denumita chiar High Level Wellness, ce a fost publicata in anul 1961 dar al carui impact s-a lasat asteptat tocmai pana la mijlocul anilor 1970 cand s-a nascut o adevarata miscare wellness – holistica a starii de sanatate condusa de urmasii ideologiei Dunn, parintele wellness-ului.
Acesta a definit acest concept astfel: „An integrated method of functioning which is oriented toward maximizing the potential of which the individual is capable. It requires that the individual maintain a continuum of balance and purposeful direction within the environment where he is functioning […] wellness is a direction in progress toward an ever-higher potential of functioning”. Ideea de baza a definitiei este ca wellness-ul trebuie vazut ca o solutie naturala si integrata a functionarii organismului uman, orientata catre maximizarea potentialului persoanei, care nu se poate obtine fara o constanta in aplicarea acesteia intr-un mod echilibrat cu mediul natural din care facem parte.
Si in ziua de astazi, diferite surse ofera aproximativ aceeasi definitie a conceptului. Insa, in ceea ce priveste partea practica a aplicarii sale, ei bine, exista mai multe teorii si invataminte din care poti alege. Principalele caracteristici ale wellness-ului se reflecta intr-un stil de viata mai bun al fiecarei persoane. Atunci cand decizi sa dormi mai mult, sa ai o alimentatie mai buna, sa faci miscare fizica sau, pur si simplu, sa iti creezi un program in care sa te incluzi si pe tine!
A experimenta toate optiunile prin care poti sa atingi o stare de wellness superioara este o alegere personala bazata pe abilitatile, capacitatile si constitutia fizica a propriului corp. Variantele „corecte” nu exista propriu-zis, ele trebuie explorate in intregime de fiecare dintre noi pentru a vedea cat mai clar ce se potriveste si ce nu, iar despreSpa.ro este cel mai potrivit loc in care poti sa le cauti.
Wellness-ul a fost multa vreme considerat doar o modalitate prin care oamenii puteau ajunge la o greutate ideala prin mai mult sport sau/si printr-o alimentatie mai sanatoasa, adica exista o mica confuzie cu ideea de fitness – a fi intr-o forma fizica buna. Cel putin in ultimii 10 ani, fitness-ul s-a conturat foarte bine si s-a reusit intelegerea celor doua concepte atat separat, dar si impreuna, pentru ca fitness-ul este parte intregranta din wellness.
Ei bine, centrele spa & wellness au solutiile potrivite pentru fiecare dintre noi, tratamentele si terapiile realizate de catre personalul calificat sunt direct croite pentru orice nevoie, orice tip de corp si pentru oricat de mult timp liber iti poti acorda.
Daca te gandesti ca poate fi usor inaccesibil un centru Spa atunci cand esti la serviciu, iti pot spune ca deja exista o multitudine de programe de workshop-uri, teambuilding-uri, mentoring si coaching wellness create special pentru firme si corporatii cu scopul de a imbunatati atat mediul de lucru al angajatilor, cat si propria lor dezvoltare wellness.
Urmatorul nivel in a atinge o stare de bine superioara se adreseaza stilului tau de viata care are legatura directa cu lumea din jurul tau, cu persoanele cu care interactionezi zilnic, care iti pot fi prieteni, rude, colegi de serviciu sau oameni necunoscuti pe care ii intalnesti pe strada. Aici intervine conceptul de well-being care se adreseaza omului ca parte integranta dintr-un sistem social, familial, economic si in directa legatura si cu mediul inconjurator.
Toate actiunile pe care le faci, toate gandurile tale constiente si apoi, chiar si cele care au trecut in subconstient au un efect asupra oamenilor de langa tine si asupra mediului in care traiesti. Ar putea parea un pic copilaresc acest principiu, poate chiar si de bun simt pentru unii dintre noi, dar pentru majoritatea oamenilor este total strain si de neconceput faptul ca traiul pe aceasta planeta nu este unul individual, ci trebuie impartit atat cu natura, cat si cu cei de langa noi.
Acest concept se adreseaza individului ca parte dintr-un grup si de aici deriva si o oarecare usurinta in masurarea si cuantificarea rezultatelor intr-o evaluare a urmatorilor indicatori ai grupului:
Importanta conceptului de well-being s-a punctat mult mai tarziu decat a celui de wellness si numai abia dupa ce societatea a inceput sa aiba o dezvoltare impresionanta in domenii ca tehnologia, stiintele exacte si cel corporate. Foarte multi dintre noi, in ziua de astazi, lucreaza intr-un mediu care presupune a fi plecat de acasa cel putin opt ore pe zi, eventual cu masina personala sau de serviciu, echipat cu telefon de serviciu care suna aproape constant, cu putin timp la dispozitie pentru un pranz linistit sau o gura de aer intre activitatile de serviciu. Va suna foarte cunoscut, nu-i asa?
Recomandarea mea pentru ca tu sa ai parte de un moment de respiro pentru tine, este sa constientizezi ca defapt ai nevoie de mai mult pentru a te simti bine decat de un abonament la o sala de fitness sau o gustare cu un mar verde. Ai nevoie sa stii ca singur poti sa iti creezi un stil de viata mai bun daca adopti, pe termen nelimitat, o strategie de well-being.
Multe scrieri, documente, cercetari si analize minutioase cu privire la definirea well-being-ului au cateva puncte comune in ceea ce priveste componentele de baza ale acestui concept.
Exista urmatoarele tipuri de well-being in functie de aria stilului de viata careia i se adreseaza:
In toate aceste segmente de well-being se pot face imbunatatiri pornind cu pasi timizi, poate, dar cu siguranta constanti pentru a ajunge la starea suprema de implinire, fericirea.
Poate ca va va fi dificil la inceputul acestei calatorii, poate chiar si pe parcus te vei lovi de obstacole ca „obisnuinta” cu vechile obiceiuri, dar cred ca cel mai puternic stimulent motivational pentru fiecare dintre noi este sa ne gandim ca de acum inainte putem avea o viata cu adevarat sanatoasa, chiar si la locul de munca!„Fii chiar tu schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume!” (Mahatma Gandhi)
Autor: Iulia Dinca
Explorator Wellness Virtual