În teorie, întotdeauna cura de slăbire începe de luni sau din ianuarie, în practică, ne piere entuziasmul și motivația de a respecta o dietă în mai puțin de o săptămână. Studiile arată, de altfel, că pierderea motivației este unul din principalele motive pentru care eșuăm în acest demers, mai ales dacă rezultatele se lasă așteptate.
Dar, oare, o înțelegere mai bună a mecanismelor care contribuie la creșterea și scăderea în greutate ne-ar ajuta să înțelegem mai bine cum să slăbim? Când știm ce și de ce se întâmplă anumite reacții în organismul nostru, nu numai că înțelegem consecințele dietelor și stilului nostru de viață, dar putem apela și la soluțiile adecvate de pierdere în greutate, în folosul sănătății noastre, în primul rând. Mai mult, nu numai alimentația poate fi cauza creșterii în greutate, ci și factori care țin de vârstă, nivel de stres, dezechilibre hormonale sau ale florei intestinale etc.
Conform unui studiu din 2012 realizat în Franța de agenția de cercetare de piață Ipsos, 82% dintre franțuzoaice afirmă că acordă atenție modului în care arată, iar 32% declară că urmează o dietă. Mai mult, greutatea corporală este un factor de stres pentru 40% dintre franțuzoaice, reprezentând al doilea motiv de îngrijorare după cel referitor la venituri (42%) și la același nivel cu stresul provocat de ”viața profesională”.
Excesul alimentar – adică atunci când energia pe care ne-o furnizează alimentele pe care le consumăm este mai mare decât nevoile noastre – conduce, în primul rând, la obezitate. Obezitatea înseamnă acumularea excesivă de țesut adipos și este periculoasă pentru că crește riscul de morbiditate în cazul unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul de tip II, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, bolile vezicii biliare, osteoartrita, apneea și problemele respiratorii, cancerele endometriale, de sân, de prostată și de colon. De fapt, creșterea excesivă în greutate este asociată cu un risc mai mare de morbiditate de orice cauză.
În condiții normale, aportul de energie (alimentele) este metabolizat și utilizat pentru a asigura metabolismul bazal, termogeneza și nevoile noastre de energie pentru orice tip de activitate fizică sau mentală. Excesul de carbohidrați sau proteine din dietă este transformat în trigliceride și stocat în țesutul adipos pentru a fi folosit ulterior. Astfel că, pentru a pierde în greutate, menținând, în același timp, o masă corporală fără grăsimi, este nevoie de metabolizarea trigliceridelor din acest țesut.
De aceea este nevoie ca alimentele consumate să ne ofere doar aportul de energie de care avem nevoie, ceea ce se realizează printr-o nutriție echilibrată de-a lungul a două dimensiuni, în principal: conținutul de energie și compoziția macronutrienților. Recomandările generale includ creșterea consumului de fructe, legume, alimente bogate în amidon și calciu și limitarea consumului de grăsimi (în special cele saturate), de zahăr și băuturi alcoolice, concomitent cu creșterea activității fizice.
Acest ”stil de viață” contribuie la scăderea trigliceridelor și a colesterolului total (în special a LDL*, considerat colesterolul ”rău„), crește ponderea HDL** (colesterolul ”bun”) și îmbunătățește tesiunea arterială.
Microbiota (sau flora) intestinală echilibrată are, de asemenea, o contribuție semnificativă la menținerea greutății corporale adecvate. Funcțiile biologice controlate de flora intestinală ar putea avea legătură cu eficiența cu care bacteriile intestinale gestionează energia ingerată dar nedigerată de organism. Controlul masei corporale depinde de mecanisme controlate subtil și care contribuie la creșterea țesutului adipos, în timp.
Mai puțin de 1% din energia ingerată în exces, comparativ cu cea cheltuită zilnic, poate conduce la o creștere dramatică a greutății și la complicații metabolice pe termen lung (ani).
În consecință, toate mecanismele care influențează cantitatea de energie provenită din alimentație ar trebui să contribuie la menținerea unei greutăți corporale optime. Iar un astfel de mecanism este microflora intestinală, a cărei compoziție este implicată în reglarea homeostazei energetice, adică în procesul de a menține energia în limite normale. Așadar, flora intestinală are legătură directă cu stocarea energiei în organism, sub formă de grăsime.
Mai întâi, flora intestinală crește capacitatea organismului de a transforma hrana în energie apoi controlează soarta triaciglicerolului (principalul component al țesutului adipos). În al trilea rând, microbiota intestinală crește nivelurile plasmatice de lipopolizaharide ceea ce declanșează inflamațiile și favorizează creșterea în greutate.
Tentația de a consuma alimente dulci și grase reprezintă principala dificultate a celor care urmează o dietă, pentru că obiceiurile alimentare nesănătoase de modifică foarte greu. Sunt studii care afirmă că bacteriile intestinale sunt capabile să ”manipuleze” organismul gazdă astfel încât acesta să consume alimentele pe care ”le doresc” bacteriile, chiar dacă aceste alimente au un efect nociv asupra sănătății gazdei. Cum fac asta?
Eliberând în tractul digestiv molecule semnal care influențează răspunsul fiziologic și comportamentul gazdei, de vreme ce intestinul este în strânsă conexiune cu sistemul nostru imunitar, endocrin și nervos. Există studii care arată că metaboliții microbieni din urina persoanelor cărora le place ciocolata sunt diferiți de metaboliții microbieni ai persoanelor ”indiferente” la ciocolată, în ciuda dietelor alimentare similare.
Vestea bună este că putem ”manipula” flora intestinală prin intermediul probioticelor. Studiile arată că anumite probiotice (culturi de bacterii) pot modifica flora microbiană prin scăderea permeabilității intestinului, a inflamațiilor și a afecțiunilor metabolice, creând un mediu intestinal propice pierderii în greutate.
De asemenea, probioticele tind să ducă la diminuarea cantității de alimente ingerate, ceea ce confirmă ipoteza că o floră intestinală diversificată poate limita controlul microbilor asupra comportamentului alimentar.
Același studiu Ipsos arată că dietele au o reputație negativă. Aproape jumătate dintre franțuzoaice asociază dieta cu emoții precum oboseala (19%), iritabilitatea (14%) sau chiar vina (10%). Mai mult, există și un sentiment de deziluzie în această zonă: șapte din zece femei consideră dietele drept ”plictisitoare”, eficiența lor nu este imediat vizibilă, iar rezultatele țin mult și de motivația personală de a urma dieta.
Peste două treimi din femeile care țin o dietă suferă de așa numitul efect ”yoyo”, adică simt că nu vor găsi niciodată metoda ideală de a slăbi. Acest sentiment este validat de mai multe studii care arată că durata îndelungată a curei de slăbire este adevărata provocare pe care o întâmpină femeile.
De aceea motivația personală poate avea un rol fundamental în modificarea comportamentului alimentar și al stilului de viață. Pe lângă motivație, studiile arată că și sprijinul apropiaților are impact în succesul pierderii mai rapide în greutate.
Nu în ultimul rând, stresul contribuie la eșecul unei cure de slăbire. Definit ca experiență emoțională negativă care poate induce modificări biochimice, fiziologice și de comportament, stresul provoacă insomnii, creșterea apetitului și a poftei de dulce și demotivarea pentru activități fizice, indiferent de vârstă. Stresul mai poate fi indus de deficiențe de vitamine, precum vitamina D, vitaminele B3, B6, B9, B12 și omega 3.
Există corelații demonstrate de studii între stres, creșterea în greutate și grăsimea abdominală, precum și între stres și mâncatul emoțional. Stilul de viață impropriu și stresul accentuat sunt predicatori de creștere în greutate, cu risc de depunere masivă de țesut adipos.
Astfel, persoanele care suferă de stres cronic au mult mai puține șanse de a pierde în greutate în timpul unei diete, ba dimpotrivă. Tot studiile arată că femeile care suferă de dezechilibre emoționale cauzat de stres au cu 59% mai multe șanse de a se îngrășa decât femeile stabile emoțional.
Mai mult, un program de gestionare a stresului urmat concomitent cu dieta conduce la o pierdere mai mare în greutate comparativ cu efectele exclusive ale unei diete.
Departamentul de cercetare și dezvoltare al grupul Havea, cel mai mare producător european de suplimente alimentare naturale, a creat un supliment alimentar natural cu compoziție unică, dedicată exclusiv femeilor, care ajută atât la pierderea în greutate, cât și la menținerea motivației. Manhaē Minceur Expert este un supliment alimentar dedicat exclusiv femeilor care contribuie la procesul de slăbire datorită ingredientelor sale special alese pentru a adresa fiecare dificultate, inclusiv cea motivațională:
Combinația acestor două ingrediente – ashwagandha și Vitamina B6 – ajută la menținerea echilibrului emoțional, contribuind la o stare de bine și susținând motivația în timpul procesului de slăbire;
Manahē Minceur Expert are proprietatea extraordinară de a contribui la reducerea grăsimii viscerale, tocmai datorită conținutului de Lactobacillul gasseri, una din bacteriile cele mai importante din flora intestinală. Grăsimea viscerală (cea care se depune pe organele interne) este considerată foarte periculoasă pentru că stochează toxinele din organism.
Studiile arată corelații între administrarea acestui lactobacil și pierderea în greutate, reducerea stratului de grăsime abdominală și viscerală, prevenția unor afecțiuni precum diabetul tip II sau reducerea nivelului de zahăr din sânge.
La rândul său, studiile creditează ashwagandha cu o serie de proprietăți binefăcătoare în zona menținerii echilibrului emoțional și susținerii funcțiilor mentale la toate vârstele. Ashwagandha contribuie la scăderea colesterolului, îmbunătățirea somnului, sprijină procesul cognitiv și recuperarea după evenimente stresante.
Tentația dulcelui indusă de diverse dezechilibre interne constituie o piedică importantă în controlul greutății, așa cum am văzut mai sus. Special pentru această dificultate, în gama de suplimente alimentare Manhaē există Manhaē Coupe Faim, conceput pentru a reduce pofta de dulce și apetitul.
Câteva ingrediente cheie participă la această acțiune: cromul– un oligo-element implicat în metabolismul carbohidraților și al lipidelor, banaba (Lagerstroemia speciosa Pers.) – o plantă cu multiple beneficii în controlul greutății, denumită și ”insulină naturală” [59], datorită capacității sale de a regla absorbția glucozei. Banaba este creditată cu beneficii în controlul apetitului și reducerea poftei de dulce, fiind folosită cu succes în suplimentele alimentare pentru controlul greutății.
Un alt component al Manhaē Coupe Faim este pudra de carob (roșcove), cu proprietăți demonstrate în reducerea triglicerildelor și creșterea sațietății (reducerea senzației de foame).
Pe lângă acestea, fibrele de măr și guarana adaugă la beneficiile în controlul trigliceridelor, reducerea colesterolului și creșterea metabolismului lipidelor și glucidelor. Fibra de măr reduce ingestia carbohidraților, induce sațietatea și previne creșterea glicemiei prin moderarea secreției de insulină.
Triburile amerindiene din zona Amazonului cosumau guarana pentru a face față senzației de foame, în perioadele de foamete. Datorită conținutului său mare de cafeină (3%-5% din greutatea unui bob, în comparație cu 1%-2% din greutatea bobului de cafea), guarana este un agent stimulant, diuretic și hipertensiv. Guarana reduce depunerile de glucide, modulează secreția de insulină și stimulează cogniția, fiind și o sursă de vitamina B1 și B2. Guarana este folosită de mult timp cu succes în produsele pentru controlul greutății.
Pentru că am văzut impactul negativ al stresului asupra încercărilor de a pierde în greutate, în gama Manhaē găsiți un excelent supliment natural pentru gestionarea acestuia, Manhaē Sérénité, menit să reducă impactul negativ al stresului și să favorizeze rezistența fizică și mentală.
Gama de suplimente alimentare Manhaē este creată special pentru nevoile de sănătate și frumusețe ale tuturor femeilor și este produsă de grupul francez Havea, lider european în producția de suplimente alimentare.
––-
*LDL = lipoproteină cu densitate mică ce reprezintă 60-70% din colesterolul seric total, adică cea mai mare cantitate de colesterol. LDL este responsabil de transportul particulelor de colesterol din ficat în țesuturi și în principal în sistemul arterial. Atunci când LDL este în exces se poate depune pe pereții arterelor, alături de alte resturi transportate de sânge. Acest lucru poate duce, în timp, la formarea ateroamelor, adică a depunerilor de grăsime, și la îngustarea arterelor.
**HDL = lipoproteină cu densitate mare, care are rolul este de a transporta colesterolul din organe spre ficat, pentru a fi filtrat.
Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură