/
/
Vitaminele hidrosolubile

Vitaminele hidrosolubile

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Vitaminele hidrosolubile

Asa cum am aratat intr-un articol anterior, vitaminele hidrosolubile sunt: vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6. B7, B 9, B12), vitamina C si vitamina P sau flavonoizii.

Complexul de vitamine B au actiuni antiinflamatoare, antiseboreice datorate  vitaminei B2 si  B3  protejeaza pielea si impiedica proliferarea iritatiilor si infectiilor. Acest complex de vitamine confera epidermei vitalitate si prospetime.

Vitamina B1 – este cunoscuta sub numele de Tiamina, este esentiala pentru procesul fiziologic de crestere. Sure de vitamina B1: oua, peste, carne de porc, germeni de grau, cereale si legume precum lintea, fasolea, sparanghelul, salata verde, vinetele, mazarea si rosiile.

Vitamina B2 – sau Riboflavina – este implicata in cresterea somatica si in formarea hematiilor. Lipsa vitaminei B2 produce tulburari de crestere si dezvoltare si favorizeaza aparitia unor boli dermatologice. Surse alimentare de vitamina B2 sunt: painea vitaminizata, lapte sau produse lactate, hrisca si ovaz, ficat de vita, carne de porc, oua.

Vitamina PP Nicotinamida (B3) are o actiune vasodilatatoare la nivelul pielii, impiedicand aparitia eritemelor, are un efect decongestiv deoarece imbunatateste circulatia sanguine, avand astfel un rol esential in mentinerea sanatatii pielii si a bunei functionalitati a structurilor nervoase.

Carenta vitaminei B3 favorizeaza aparitia dermatitei, a migrenelor si determina mirosul neplacut al gurii – halena.

Vitamina B5 sau Acidul pantotenic, este esentiala pentru gravide, aceasta asigurand evolutia normala a sarcinii.

Surse de vitamina B5: carnea, ouale, pestele, cerealele integrale, ciupercile, conopida, broccoli, semintele de floarea-soarelui, rosiile, capsunile si porumbul.

Vitamina B6 sau Piridoxina are rol essential in sistemul nervos si cel imunitar.

Lipsa vitaminei B6 determina dermatita seboreica. Surse de vitamina B6: ficatul de animale, germenii de grau, ardeiul gras, spanacul, usturoiul, bananele, conopida, mustarul, telina si varza.

Vitamina B8 sau Biotina, rolul esential al acestea este mentinerea in limite normale a glicemiei si promovarea sanatatii parului si unghiilor. Biotina catifeleaza pielea, previne ridurile si previne uscarea tenului. Surse ale biotinei: carnea de pasare, ciuperci, conopida, galbenus de ou, migdale, ceapa, castraveti, lapte de capra si de vaca, zmeura, capsuni, ovaz si nuci.

Vitamina B9 sau Acidul folic functioneaza in stransa legatura cu vitamina B12, fiind implicat in formarea hematiilor.

Vitamina B12 sau  ciancobalamina are rol in reepitelizarea mucoasei digestive, mentine functionarea normala a sistemului nervos. Surse de vitamina B12: ficatul de vitel, scoici, muschi de vita si iaurt.

Vitaminele P sau Flavonoidele sunt cunoscute ca si vitaminele permeabilitatii deoarece contribuie la intarirea peretilor vaselor capilare si la cresterea rezistentei tesutului conjunctiv. Protejeaza tegumentul de efectele secundare ale actiunii razelor X si sunt necesare pentru absorbtia si utilizarea mai eficienta a Vitaminei C in procesul de formare a colagenului, sunt antioxidante, antialergice, antihistaminice, antiinflamatorii si antivirale.

Flavonoidele se regasesc in toate plantele ce sunt colorate in galben, oranj si rosu, practic, flavonoizii sunt pigmentii acestor plante.

Fructele, legumele, ierburile si condimentele bogate in flavonoizi sunt: in coaja merelor, in afine, broccoli, rosii, usturoi, zmeura, pere, varza, ceapa, capsuni, struguri rosii, vinul rosu, in ceai, ciocolata si cacao.

VITAMINA C

Vitamina C este  cunoscuta pentrucapacitatea sa antioxidanta, actiune ce impiedica formarea radicalilor liberi produsi in cadrul metabolismului.

Promoveaza regenerarea celulara fiind esentiala pentru sintetiza colagenului. Ceea ce are o importanta deosebita pentru sanatatea pielii, a cartilajelor, dar si a vaselor de sange.

Vitamina C este prezenta in cantitatile cele mai mari in legumele si cu fructele proaspete, iar prin congelare si murare se pastrează in proportie de aproximativ 50%, in functie de fiecare aliment in parte.

 Rolul vitaminei C este maxim atunci cand este consumata din surse naturale.

Surse de vitamina C din fructe:

  • catina, macesele, coacaze negre, citrice, zmeura, afinele, murele, visinele, agrisele, pepenele galben, kiwi si merele.

Legumele cu un continut foarte ridicat de vitamina C sunt:

  • patrunjelul, ardeiul gras, mararul, spanacul, conopida, salata verde, varza, ceapa, mazarea, ridichile, cartofii.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *