/
/
Vinurile si sanatatea

Vinurile si sanatatea

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Vinurile si sanatatea
Vinoterapia -esențele strugurilor în terapiile spa

De cele mai multe ori cand bem vin ne uram sanatate. Tot auzim ca vinul face bine. Care este acel bine pe care ni-l face vinul? De ce ne face bine vinul?

Nu vom reusi sa raspundem acestor intrebari complexe intr-un articol, dar putem da cateva exemple si directii.

Un pahar de vin in fiecare zi este recomandat de catre majoritate a specialistilor. Chiar si in diete vinul are efecte benefice (datorita pigmentilor bioactivi, taninilor si antioxidatilor continuti de pielea strugurilor). Nimic nu este mai natural decat un pahar de vin.

Pentru inceput va supun atentiei un tabel ce spune destule fara a fi doctor:

Unde putem sa bem un vin bun? Fie intr-un restaurant, fie intr-un centru SPA de relaxare, situat intr-o zona viticola.

Vom incepe cu cateva centre SPA renumite pentru imbinarea vinurilor cu tratamentele SPA:

Podgorii si SPA

In multe tari, in preajma podgoriilor au fost construite adevarate Centre SPA de relaxare. Iata numai trei exemple, dar lista este mult mai lunga :

Anglia

Vineyard Spa
Vineyard at Stockcross
Newbury, Berkshire, RG20 8JU
+44 (0) 1635 528770
www.the-vineyard.co.uk

Pe scurt: Initial construita în secolul 18 ca o cabana de vanatoare, acest spa boutique este detinut in prezent de Sir Peter Michael, titular de vinificatie omonim in Sonoma County. Acesta ofera exclusivitate si relaxare intr-o retragere de lux, la tara,  la o ora de mers din centrul Londrei. Cei care ajung aici,  pot profita le lista de 23 de mii de sticle de vin.

Ritualuri: Vinoterapia incepe cu masaj spate, gat si umar si continua cu un tratament facial complet folosind grapefruit sicilian si o serie de struguri pentru a face sa te simti relaxat cu pielea stralucitoare. Tratamentul include un pahar de vin.

Austria

Wine & Spa Resort Hotel Loisium

Loisium Allee 2
3550 Langenlois
Austria
43-2734-1000
www.loisiumhotel.at

Pe scurt: Prima alegere in SPA din Austria este situata la o ora de Viena. Statiunea are peste 1.000 de metri patrati, cu 12 camere de tratament.


Ritualuri: Exfoliere corporala  pe baza de struguri, Ritual de ingrijire a mainilor si unghiilor, imbaiere in Butoaie cu vin,  impachetari corporale cu pielite de struguri, masaj corporal si masajul talpilor cu ulei de seminte de struguri.

USA

The Carneros Inn
4048 Sonoma Highway
Napa, CA 94559
707-299-4850 SPA
707-299-4900 TEL
www.thecarnerosinn.com

Pe scurt: Cu o suprafata de 27 de acri de vita de vie, livezi, terenuri agricole si livezi de mere in regiunea Carneros, Carneros Inn combina interioarele moderne cu hambare, silozuri si vile de la tara. Tratamentele lor spa utilizeaza ulei presat din struguri Chardonnay.

Tratamente: Terapie faciala Chardonnay Anti-Oxidant Wine; Manichiura si Pedichiura Red Flower Carneros Wine Blossom,  tratamente corporale pe baza de caise si ulei presat din struguri Chardonnay.

Vinurile si mancarea

Atunci cand decidem ce vin bem trebuie sa decidem si ce mancam. Cele doua aspecte au o legatura stransa intre ele. Nu putem merge la restaurant si sa comadam „mai intai bautura” pana ne hotaram ce luam de mancare. Ne suna cunoscuta replica, nui asa? Vinul trebuie sa se „asorteze” cu mancarea sau invers. Vinul are o pondere egala cu cea mancarii. E stiut ca daca mergem in pub bem bere, daca mergem in club bem „tarii”, iar daca iesim la restaurant bem vin.

La noi in tara cultura bautului vinului nu este foarte dezvoltata. Daca mergem la supermarket si urmarim cosurile celorlalti cumparatori, in marea majoritate, vom vedea ca au mai multe sticle de vin, de cele mai multe ori diferite. In Franta, Austria, Spania, daca vom face acelasi exercitiu vom observa ca oamenii au o sticla de vin. De ce? Pentru ca ei stiu ce vor manca si si-au luat vinul „asortatat” acelei mancari.

Marile restaurante au sommelier. Sommelierul este cel ce recomanda vinul aferent fiecarui fel de mancare. El este specialistul in a desface sticla de vin si a o potrivi mancarurilor comandate. Si la noi, restaurantele ce se respecta au sommelieri.

In perioada de iarna vinurile recomandate sunt cele rosii. Acest lucru se datoreaza nu temperaturilor mai scazute de afara, caci nu bem afara, ci mancarurilor mai grase si abundente in carne.

Unele din cele mai bune vinurii rosii pe care le-am incercat sunt de la Davino si Chateau Domenii. Le gasiti in magazinele specializate de vinuri, mai putin in supermaketuri si hipermarketuri.

In Vino Veritas, nu-i asa? Proverbul lantinesc atribuit lui Plinius cel Batran are si o continuare: In vino veriats, in aqua sanitas – in vin sta adevarul, in apa sanatatea. Acelasi proverb se gaseste si in greceste, En oino álétheia, ce inseamna acelasi lucru si este datat inaintea celui latin. Si alte popoare au proverbe asemenatoare: China – dupa vin rostesti numai adevaruri, Babilon – Daca vine vinul, pleaca secretele.

De ce am facut aceasta scurta referire la proverbe (mie unul nu imi plac proverbele), pentru ca eu cred ca acesta este marele „beneficiu” pe care ni-l face vinul. Devenim mai siceri, atat cu noi cat si cu ceilalti. Asa se leaga si se dezleaga prietenii, iubiri, casatorii, in jurul adevarului.

Recomandari de vinuri:

Vita

Cabernet Sauvignon, Merlot, Bordeaux, Zinfandel rosu, Rioja, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pâpe, Hermitage, Côte-Rôtie, Australian Shiraz, Super Tuscan, Barbaresco sau Barolo

Miel

Bordeaux (in special Médoc), Rioja, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pâpe, Barbaresco sau Barolo

Pork

Riesling, Cru Beaujolais, Rioja, Côtes du Rhône sau Chardonnay din lumea noua

BBQ si carnaciuri

Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pâpe, Shiraz, Petite Syrah sau Zinfandel rosu

Pui

California sau Australian Chardonnay, Riesling, dry Vouvray, Burgundy alb sau rosu, Gigondas, Côtes du Rhône, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zinfandel rosu sau Valpolicella

Paste

Pinot Grigio, Vernaccia, Barbera, Dolcetto, Chianti, Pinot Noir or Cabernet Franc

Pasta cu sos tomat

Chianti, Morellino di Scansano, Salice Salentino sau Montepulciano d’Arbruzzo

Pesti de apa dulce sau slabi

Bordeaux alb, Meursault

Peste gras (mackerel, swordfish, tuna etc.)

Rich Australian Chardonnay sau Semillon, Pinot Gris, Gewürztraminer, Pinot Noir sau Beaujolais

Shellfish (clams, mussles, scallops, oysters etc.)

Muscadet, Vinho Verde, Verdicchio, Sauvignon Blanc, Albarinho, Chablis sau Champagne

Peste afumat

Champagne sau Riesling

Branzeturi proaspete

Beaujolais, North American Pinot Noir sau St.-Emilion

Branzeturi maturate (cheddar, aged gouda, manchego etc.)

Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot, Rioja, ruby Port, Fino sau Manzanilla Sherry

Branza de capra (feta)

Sauvignon Blanc, Sancerre, Vouvray sau Bordeaux alb

Cristian Drumcea

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *