Exista mai multe terapii pentru vindecarea ascitei, in acest articol le abordam pe cele mai populare.
Ascita, sau sindromul ascitic, reprezinta acumularea de lichid in interiorul abdomenului, in jurul organelor intraabdominale. Adesea asociata cirozei hepatice, ascita se manifesta prin balonare, poate fi insotita de icter (ingalbenirea tegumentelor si a mucoaselor, ingalbenirea zonei din jurul ochilor), crestere rapida in greutate, edeme la niveul gleznelor, dureri abdominale, pierderea apetitului, greturi, varsaturi, reflux gastro-esofagian, respiratie greoaie.
Ascita (lichidul din abdomen) nu este o boala in sine, ci o consecinta a unor boli grave de inima, ficat, rinichi, ginecologice, tuberculoza sau cancer.
Fiind generata de boli grave, ascita necesita obligatoriu consult medical, de cele mai multe ori multidisciplinar.
– abuzul de alcool;
– hepatita autoimuna (inflamatie a ficatului de cauza necunoscuta în care celulele imunitare ale organismului ataca celulele hepatice sanatoase);
– hepatita B sau C;
– fibroza chistica;
– bolile depozitelor de glicogen (boli ce determină stocarea anormală a glicogenului în organism);
– nivelul crescut de fier în organism care se depune în diferite tesuturi, inclusiv ficat;
– cancerul hepatic;
– boala Wilson (boala in care cuprul se acumulează in exces in organism)
– cheaguri la nivelul venei porte sau splenice, a venelor suprahepatice sau a venei cave inferioare;
– insuficienta cardiaca;
– insuficienta renala;
– pancreatita;
– anumite tipuri de cancer (ovarian, pancreatic si de colon);
– tuberculoza
Tratamentul ascitei este diferit si trebuie individualizat, in functie de cauza ei, astfel ca doi bolnavi cu ascita de aceeasi cauza se pot trata diferit in functie de caracteristicile bolii si ale organismului fiecaruia. Spre exemplu ascita din inflamatii, se trateaza cu remedii antiinflamatorii sau imunomodulatoare. Ascita din infectii se trateaza cu antibiotice naturale (spre exemplu, usturoiul). Ascita din ciroza hepatica – care este si cea mai frecventa cauza de ascita se trateaza prin regim alimentar fara sare si repaus la pat minimum 12 ore zilnic intrucat in pozitia culcat, rinichii primesc mai mult sange si elimina mai multa urina si implicit lichid ascitic.
Important de retinut este ca terapiile de mai jos pot fi folosite ca adjuvant in completarea tratamentelor alopate recomandate de catre medicul dvs.
Pe langa restrictia la sare, ce favorizeaza acumularea de lichid, se recomanda consumul mare de lichide din fructe si legume proaspete (morcov, sfecla rosie, varza, telina, patrunjel radacini, tomate si ridichi negre necuratate de coaja si rase fin in piure de cartofi), si ceaiuri medicinale diuretice.
Se va urma o cura cu fructe proaspete (cirese, visine, caise, piersici, prune, gutui, pepeni verzi, capsuni, agrise, afine, fragi, coacaze negre si rosii, lamai, portocale), cu efecte de marire a diurezei, cresterea rezervei de glicogen a ficatului si imbunatatirea functiei de dezintoxicare. Cura de struguri s-a dovedit foarte eficienta in combaterea ascitei declansata in urma unei hepatite.
Durata acestui regim ar trebui sa fie de minimum 2-3 luni de zile.
Se va evita proteina animala , mezelurile, afumaturile. Sunt excluse si sosurile, prajelile, conservele, muraturile, mustarul, condimente iuti, branzeturile, ciocolata, sucurile carbogazoase, inghetata.
Indicat este sa aveti parte de 2-3 pareri avizate si sa consultati un fitoterapeut pentru ca un anumit ceai poate fi benefic intr-o anumita forma de ascita, pe cand acelasi ceai poate fi daunator intr-o alta forma de ascita.
Din remediile cunoscute, amintim infuzia din frunze proaspete de urzica, frunze tinere de mesteacan sau nuc, flori de galbenele sau nemtisori de camp, radacina maruntită de osul-iepurelui si obligeana, sanziene galbene sau splinuta si matase de porumb in amestec cu cozi de cirese si teci de fasole.
Sunt recomandate infuzii sau decocturi cu urmatoarele plante: cicoare (cu rol de stimulare a functiilor celulelor lezate), pufulita si zburatoare, care grabesc vindecarea cirozelor, anghinare si sulfina pentru stimularea functiilor antitoxice ale ficatului, armurariul pentru efectele hepatoprotectoare, sunatoare pentru efecte antiinflamatoare, cimisir, galbenele pentru proprietati antibacteriene si antitoxice;
Una din terapiile spa care ajuta la diureza, si implicit la eliminarea lichidului ascitic, este drenajul limfatic, realizat fie manual, fie automat. O alta terapie adjuvanta, cu efect de drenaj limfatic este si masajul cu bete de bambus. Mersul regulat la sauna ajuta la eliminarea toxinelor, prin transpiratie.
Ca si la fitoterapie, este necesar sa apelati la un medic specializat pentru a beneficia de remediul potrivit. De regula, pentru ascita provenita din ciroza hepatica pot fi indicate remedii precum: Phosphorus, Arsenicum album, Lachesis, China, Bryonia, Aurum muriaticum
Contraidicatii:
Sunt contraindicate tratamentele balneare in caz de ascita. Recomandam investigatii paraclinice, consulturi de specialitate, pentru elucidarea cauzei care determina ascita, decompensarea unei afectiuni.
Bucura-te de sanatate prin remediile naturiste propuse pentru vindecarea ascitei!
Explorator Wellness Virtual