Un masaj de 10 minute ajută la reducerea inflamației și a durerii – Ai exagerat vreodată cu sportul sau ai făcut mai mulți kilometri cu bicicleta, astfel încât corpul tău a fost epuizat la maximum? Sigur ți s-a întâmplat măcar o dată. Probabil că primul gând a fost să nu faci febră musculară, aproape inevitabilă într-o astfel de situație. Apoi, probabil că ai apelat la anumite medicamente antiinflamatoare etc. Iar dacă ești sportiv de performanță, poate chiar ai beneficiat de un masaj, însă nu întotdeauna ai obținut imediat efectul dorit.
Cercetătorii au descoperit că un masaj scurt de 10 minute ajută la reducerea inflamației în mușchi și, totodată, promovează creșterea mitocondriilor noi în urma unui exercițiu intens.
Deși, în general sunt cunoscute beneficiile masajului, până acum niciun studiu nu a încercat să analizeze ce efecte are acesta în interiorul mușchilor, care sunt reacțiile și schimbările la nivel celular. Până de curând nu au existat dovezi concludente că masajul ar avea un efect pozitiv asupra sportivilor.
Institutul Buck pentru cercetarea procesului de îmbătrânire și studiul realizat în cadrul Universității McMaster (Canada, 2012) au inclus analiza genetică a biopsiilor musculare la bărbații care s-au antrenat până la epuizare.
Pentru studiul lor, cercetătorii au urmărit 11 bărbați de douăzeci de ani. Participanții la studiu au fost recrutați la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada.
Studiul a implicat analiza genetică a biopsiilor musculare prelevate din cvadricepsul celor 11 bărbați tineri, după ce s-au antrenat până la epuizare pe biciclete staționare.
La prima vizită a fost evaluată capacitatea de efort a bărbaților. Două săptămâni mai târziu, cei 11 bărbați au mers pe biciclete staționare mai mult de 70 de minute, până la un punct de epuizare, când nu au mai putut să mai facă mișcare. Apoi s-au odihnit 10 minute, timp în care un maseur a aplicat ușor ulei de masaj pe ambele picioare. Apoi terapeutul a efectuat masaj timp de 10 minute doar pe un picior ales la întâmplare pentru a fi masat, folosind o varietate de tehnici utilizate frecvent în reabilitare.
Biopsiile musculare au fost prelevate din ambele picioare (cvadriceps) și s-au repetat după 2,5 ore de la efort. Au fost comparate probele din țesuturi dinainte de antrenament cu cele de după masaj și cu cele de după 2,5 ore de la terminarea activității. Cercetătorii au descoperit o inflamație redusă la nivelul piciorului masat.
Rezultatele sugerează că terapia de masaj înlătură durerea musculară prin aceleași mecanisme biologice date de majoritatea medicamentelor pentru durere și ar putea fi o alternativă eficientă.
Masajul facilitează creșterea numărului de mitocondrii din mușchii scheletici (piciorul masat avea cu 30% mai multe gene care ajută la creșterea mitocondriilor). Mitocondriile, numite și uzine energetice, sunt organite celulare, responsabile cu producerea energiei atât de necesare mai ales în timpul efortului fizic.
„Potențialele beneficii ale masajului ar putea acționa asupra unui număr mare de subiecți, de la oameni în vârstă până la cei care se confruntă cu boli inflamatorii cronice, artrită, distrofia musculară sau leziuni musculo-scheletice.” a precizat coordonatorul studiului Mark Tarnopolsky.
Masajul are efecte asupra sistemului cardiovascular:
Starea relaxată din timpul masajului și cea de după efectuarea acestuia, duce la scăderea ritmului cardiac.
Știai că atletismul, mai ales cel practicat la nivel competitiv, nu se bazează exclusiv pe forța fizică? Prin urmare, efectul psihologic oferit unui sportiv, printr-o experiență cum ar fi masajul, poate avea importanță într-o manieră non-fiziologică. Aceste beneficii includ reducerea stresului, a tensiunii și a anxietății, în timp ce promovează relaxarea prin activarea sistemului nervos parasimpatic.
Se obține astfel, o creștere a nivelurilor de dopamină și serotonină și o reducere a nivelurilor de cortizol, care sunt direct legate de stres.
Ai avut parte de o experiență asemănătoare, în care masajul te-a ajutat să funcționezi mai bine? Dacă da, te rugăm să ne povestești și nouă!
SURSE:
JD Crane, DI Ogborn, C. Cupido, S. Melov, A. Hubbard, JM Bourgeois, Mark Tarnopolsky. Science Translational Medicine , 2012; 4 (119): 119ra13 DOI: 10.1126 / scitranslmed.3002882
Cercetarea, care a implicat oameni de știință de la Buck Institute for Research on Aging și Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, apare în ediția online din 1 februarie a Științei Traducționale în Medicină.
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120201173226.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120201141710.htm
Massage Spotlight
Explorator Wellness Virtual