Uleiurile esențiale și extractele pure, absolute din plante. Principiile active ale plantelor sunt regasite in produsele extrase din aceste plante, acestea se regasesc cel mai adesea in uleiurile esentiale si in uleiurile naturale.
Deoarece uleiurile esentiale sunt extracte puternice, substanţe concentrate, trebuie sa stiti si pericolele potentiale ale unui ulei esential. Acestea depind de compusii din ulei, de doza si frecvenţa folosirii precum si metoda de aplicare. Unele pot cauza iritatii ale pielii. Altele pot ridica, sau scadea tensiunea arteriala, iar altele au puternice proprietati sedative.
Distilare cu abur – cele mai multe uleiurile esentiale sunt obtinute prin distilare cu abur;
Prin presare la rece de exemplu cele citrice se obtin prin aceasta metoda. Dar trebuie avut in vedere ca acestea sa provina din culturi ecologice care nu au suferit tratamente cu pesticide;
Extracte cu solventi – cele mai multe uleiuri esentiale se obtin cu ajutorul unor solventi. De regula alcoolul si se numesc extracte cu solventi.
Extractele cu CO2 sunt extracte naturale pure din plante. Prin aceasta metoda extractul pastreaza si inmagazineaza cel mai bine proprietatile plantei din care este extras, acestea nu sunt diluate cu alcool sau glicerina.
Aceste extracte sunt folosite atat in medicina terapeutica pe bază de plante cat si in: prepararea parfumurilor naturale, in aromoterapie. Sau pot fi folosite prin includerea lor in produselor de ingrijire corporala si faciala.
Pentru a le folosi in mod eficient, orice fel de extract natural sau ulei esential trebuie sa inielegeti proprietatile lor, recomandarile in ceea ce priveste metodele de aplicare si dilutiile la care se pot folosi.
Folosirea acestor extracte, trebuie facuta in cunostinta de cauza, deoarece, in unele cazuri unele dintre acestea au proprietati cu efecte asemanatoare unor medicamente. De aceea trebuie acordata atenţia cuvenita pentru utilizarea lor, trebuie sa fie cunoscuta valabilitatea lor, modul de conservare si efectele lor asupra diferitelor tipuri de piele. Eventuale precautii sau interdictii trebuie trebuie specificate pe fiecare produs, acestea depind de compuşii din ulei, de doza si frecventa folosirii precum si metoda de aplicare.
Pentru a intelege mai bine ce inseamna un extract natural pur, absolut voi arata cum se obtin si ce contin aceste ingrediente minunate.
Aceste extracte de inalta calitate sunt obtinute cu ajutorul bioxidului de carbon in forma lichida, ca si solvent. Bioxidul de carbon sub forma lichida la temperaturi scazute si presiune inalta, devine un solvent eficient care permite tuturor componentele active sa fie colectate, fara riscul de degradare prin caldura, in acest fel se face o extragerea completa, iar apoi bioxidul de carbon, dupa extractie se transforma in starea lui naturala de gaz, lasand in urma doar esenta extrasa din plante.
Extracția cu bioxid de carbon este foarte blanda si nu implica folosirea unor solventi chimici. Aceasta metoda izoleaza din plante substante bioactive precum antioxidanti, compusi aromatici naturali, uleiuri esentiale si componente lipofilice. Ea permite astfel obtinerea celor mai pure extracte vegetale, cu conținut maxim de substanțe active si o aroma intensa, foarte apropiata de cea a plantei-sursa, practic sunt extractele vegetale cele mai bune.
Vascozitatea unor astfel de uleiuri este in general mai groase. Dar ele pot curge se pot turna. Aceste uleiuri sunt foarte asemanatoare cu uleiurile ce se distilează cu abur. Doar ca acestea conţin mai multe componente volatile care nu sunt extrase si la distilarea cu abur.
Vascozitatea acestora extracte totale, este mai ridicata, au o densitate pastoasa in general. Dar sunt solubile in uleiuri esentiale si in uleiurile vegetale. Iar unele au nevoie de o usoara incalzire pentru a curge.
Intr-un articol urmator voi aborda uleiurile esentiale din punct de vedere al proprietatilor lor, a principiilor active si a modului cum pot fi ele combinate.
Maria Mihaiu
Cosmeticiana & Trainer Cosmetica
Explorator Wellness Virtual