/
/
Uleiurile esențiale în parfumerie și în terapiile naturiste

Uleiurile esențiale în parfumerie și în terapiile naturiste

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Uleiurile esentiale in parfumerie si in terapiile naturiste
Fresh herbs of rosemary, golden thyme, bay leaves, silver thyme and common thyme (left to right) with an olive wood pestle and mortar and a blue glass aromatherapy essence bottle to one side. Set against a white background.

Cum sunt întrebuințate uleiurile esențiale în parfumerie și în terapiile naturiste? În articolul precedent am amintit metodele de obtinere a uleiurilor esentiale, aceste uleiuri care sunt componentele principale intr-un element de nelipsit din viata noastra PARFUMUL. Compusii odorizanti din care este fabricat un parfum pot fi obtinuti pe cai sintetice sau naturale.

Parfumurile naturale obtinute din esentele pure extrase din plante, sunt aproape necunoscute, avand in vedere multitudinea de parfumuri de sinteza, care sincera sa fiu si eu le folosesc desi stiu ca acele parfumuri “de firma” care-mi plac contin pana la 200 de elemente si componente de sinteza, chimicale toxice, dintre care multe sunt alergene, cu toate acestea inca nu am reusit sa renunt la parfumurile mele preferate…inca, MEA CULPA!

Poate si de aceea doresc sa va impartasesc cateva notiuni despre uleiurile esentiale din care putem sa ne preparam un parfum natural, sau sa le folosim in aromoterapie, ori in tratamentele cosmetice si in masajele corporale.

Asadar uleiurile esentiale erau cunoscute inca din antichitate atat in Grecia si Roma antica cat si in misteriosul Egipt antic.

Ingredientul principal al parfumurilor din antichitate erau uleiuri esentiale, ca dovada ca au fost descoperite in piramidele egiptene de peste 3000 de ani. Hippocrates vorbeste despre esentele plantelor si masajele cu uleiuri esentiale, mentionand efectele benefice ale acestora asupra starii generale si a bunei dispozitiei. Romanii asociau uleiurile esentiale, mai ales aroma placuta a acestora cu bunastarea si succesul.

Parfumul acest minunat elixireste un amestec de uleiuri esentiale, compusi aromatici, agenti fixativi si solventi, acesta asa cum am mai spus poate fi natural sau de sinteza.

In parfumeria moderna ce dateaza cam de la sfarsitul secolului al XIX lea, au aparut parfumurile de sinteza din compusi aromatici, ce au permis “ fabricarea in laborator” a unor mirosuri neintalnite in mod natural, deschizand astfel drumul catre combinatii aromatice noi si de ce nu foarte tentante.

Voi prezenta in continuare clasificarea uleiurilor esentiale

… în functie de nota de parfumerie. (clasificare aceasta este dintr-o sursa de specialitate)

Un parfum este compus din 3 straturi de ulei esential, in functie de volatilitatea acestora : Baza, Mijloc, Varf.

Varful este simtit dupa aplicarea acestuia pentru 10-15 minute iar nota de baza parfumului se simte de abia dupa cca. 30 de minute. 

Exemplu : dintr-un amestec de ulei esential de vanilie si ulei esential de flori portocal, nasul uman simte prima data parfumul portocalei si de abia dupa 10-15 minute parfumul vaniliei. 

Acest lucru se datoreaza volatilitatii crescute ale esentelor citrice versus volatilitatii inferioare a vaniliei. Cu cat un ulei este mai volatil cu atat mirosul acestuia este simtit mai repede.

Uleiurile esențiale în parfumerie și în terapiile naturiste. Așadar, clasificarea uleiurilor esențiale în funcție de volatilitate lor sau nota de parfumerie:

  • Note de Varf

Anason, Busuioc, Dafin, Bergamota, Eucalipt, Grapefruit, Lavanda, 

Lamaie, Lemongrass (Verbina de India), Lamaie Verde, Portocala, Menta, Portocala amara, Mandarin.

  • Note de Mijloc

Cajeput, Seminte Morcov, Musetel, Scortisoara, Salvie, Trifoi, Chiparos, 

Marar, elemi, fenicul, Geranium, Isop, Iasomie, Ienupar, Maghiran,

Neroli, Nucsoara, Patrunjel, Piper negru, Pin, Trandafir, Geranium, Rozmarin, Lemn de Trandafir, Arbore de Ceai, Cimbru, Tutun, Ylang ylang.

  • Note de Baza

Angelica (iarba ingerilor), Lemn de Cedru, Tămâie, Ghimbir, Catina, Imortele, Rasina de Stejar, Tamaie, Paciuli, Lemn de Santal, Vanilie, Vetiver.

Medicina ayurvedica, adica cel mai vechi mod de tratament naturist din lume, recomanda din plin masajul cu uleiuri esentiale naturale pentru tratamentul diverselor boli. O clasificare terapeutica a uleiurilor esentiale ce pot fi folosi in functie de starea de spirit: 

–          Agresiune – ulei essential de: Bergamota, Musetel, Ienupar, Lamaie, marjoram, Rosmarin, ylang-ylang;

–          Furie – Musetel, Iasomie, Marjoram, Trandafir;

–          AnxietateNeroli (portocal dulce), Bergamota, Frankincense (tamaie), Lavanda, Portocala, Patchouli, Trandafir, Santal, Vetiver;

–          Dezamagire – Chiparos, Tamaie, Iasomie, Portocala;

–          Frica – Lemn de cedru, Fenel, Ghimbir, Patchouli, Cimbru;

–          Durere – Bergamota, Musetel, Neroli;

–          Isterie – Musetel, Lavanda, Neroli, Arbore de Ceai;

–          Nerabdare – Salvie, Tamaie, Lavanda;

–          Dificultati in decizii – Busuioc, Peppermint;

–          Gelozie – Iasomie, Trandafir;

–          Singuratate – Maghiran

–          Oboseala mentala – Cardamon, Scortisoara, Coriandru, Eucalipt, Grapefruit, Menta;

–          Oboseala fizica – Elemi, Lamaie;

–          Panica – Musetel, Geranium, Ienupar,Lavanda;

–          Tristete – Trandafir, Lemn de Trandafir

–          Soc – Arbore de ceai;

–          Timiditate – Piper Negru, Patchouli;

–          Stress – toate uleiurile citrice;

–          Suspiciune – Lavanda

–          Tensiune – Lamaie, Maghiran, Neroli, Portocala, YlangYlang.

Maria Mihaiu

Cosmeticiana & Trainer Cosmetica 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *