/
/
Tratamente naturiste pentru gută

Tratamente naturiste pentru gută

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
dreamstime 52676801 1024x819 1
Different vegan milks on a table. Substitute for dairy milk.

Tratamente naturiste pentru gută. Reumatismul are multe fatete, iar una din ele este guta, o afectiune rezultata in urma excesului de acid uric din sange. Guta este de fapt o inflamatie, o forma de artrita care provoaca dureri considerabile, ce pot afecta calitatea vietii pacientului sau il pot debilita. Din fericire, exista tratamente naturiste pentru guta!

Cum se produce guta?

Crizele de guta apar, cel mai adesea, spontan, in urma cresterii lente a acidului uric in organism. El se depune sub forma de cristale, in articulatii, cauzand tumefiere, deformarea articulatiilor, inflamatie si durere.  Cel mai adesea, guta se localizeaza in zona degetelor mari de la picioare, dar si in articulatiile mainii, in tendoane, coate. Barbatii sunt mai predispusi la guta decat femeile.

Cauzele producerii gutei

Factorii de risc precum diabetul, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, cresc posibilitatea aparitiei gutei.

De asemenea, o dieta prea bogata in proteina animala, fructe de mare, lactate si alcool, favorizeaza cresterea acidului uric, determinand aparitia gutei.

Cresterea exagerata a acidului uric si retentia lui in sange poate fi o consecinta a bolilor de sange (in special in leucemie), in bolile renale, pulmonare, cardiace.

Tratamente alternative pentru guta

In general, bolile reumatismale raspund foarte bine la tratamentele naturiste si la procedurile balneologice, iar guta nu face exceptie. Afectiunea poate fi tinuta sub control, cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, prin mentinerea unei greutati normale si prin administrarea de suplimente nutritive.

Nutritia

Guta este o afectiune tipica de nutritie, o tulburare a metabolismului acidului uric, printr-un exces de acid uric in sange, ce nu a putut fi eliminat prin rinichi. Alimentatia este deosebit de importanta in cazul gutei, pentru reducerea sau eliminarea acidului uric din organism. Alimente interzise: zaharul (inclusiv fructoza), carnea  de porc, de vita sau de miel, vanatul, fructele de mare (scoicile, crevetii, stridiile), alcoolul, cafeaua, bauturile carbogazoase. De asemenea, se vor evita sau se vor consuma mai rar alimentele bogate in purine: lintea, mazarea, fasolea. Dintre legume, de evitat sunt legumele bogate in acid oxalic: spanacul, macrisul, stevia.

Se recomanda insa pestele gras (somonul, spre exemplu), datorita acizilor grasi Omega 3 cu rol antiinflamator, fructele (in special ciresele), legumele proaspete sau preparate la abur, verdeturile (in special patrunjelul, menta si cimbrul datorita continutului mare de flavonoizi cu rol in reducerea acidului uric). Merele sunt benefice intrucat ajuta la neutralizarea excesului de acid uric din organism, datorita prezentei acidului malic.

Este recomandata consumarea ceaiurilor si a apei, pentru a evita deshidratarea, intrucat un consum insuficient de lichide creste riscul pentru atacurile de guta. Se poate consuma lapte vegetal (de migdale, de quinoa, de orez etc) in locul laptelui de origine animala. Recomandam si adaugarea turmericului in lapte, pentru efectul antiinflamator. De asemenea, ghimbirul este un alt aliment recomandat pentru proprietatile antiinflamatoare.

Ca suplimente, indicam uleiul de peste pentru reducerea inflamatiei si un aport optim de vitamina C, pentru reducerea acidului uric. Un aport bun de vitamina C poate fi asigurata si de fructele care o contin: capsuni, coacaze, portocale etc.

Fitoterapie

Un consult fitoterapeutic va indica cele mai bune remedii pentru fiecare caz in parte. In general, sunt recomandate ceaiuri, pulberi din plante, tincturi sau gemoderivate pe baza de radacina de ghimbir, gheara-diavolului, cretusca, lemn dulce etc. Se recomanda ceaiurile diuretice, de regula.

Terapii spa

Evitati terapiile reci, crioterapia intrucat gheata sau frigul favorizeaza cristalizarea acidului uric in articulatii. Recomandam sauna, baile cu sare Epsom, cataplasmele sau impachetarile pe baza de ienupar sau gheara-diavolului, compresele calde.

Exercitiu fizic

Miscarea este buna pentru preventie, dar si pentru eliminarea surplusului de kilograme ce favorizeaza aparitia gutei. Totusi, atunci cand exista dureri, e bine sa evitati exercitiile fizice. Se recomanda sporturi precum inotul, gimnastica in apa, yoga, pilates etc.

Bucura-te de articulatii sanatoase, in mod natural! 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *