Afectiune “tacuta”, ce evolueaza lent, osteoporoza este de obicei asimptomatica pana cand are loc o fractura. Boala apare cand tesutul osos se descompune mai repede decat se formeaza cel nou. Cel mai adesea, boala este depistata cand e prea tarziu, cu “ocazia” unei cazaturi sau a unei fracturi. Iti prezentam cateva tratamente alternative pentru osteoporoza
– durerile de spate ar putea fi un prim semnal de alarma;
– o pierdere progresiva din inaltime, insotita de o postura incovoiata, garbovita;
– oasele sunt vulnerabile, se pot fractura usor: fracturile coloanei vertebrale, articulatiilor mainii sau soldurilor sunt cele mai predispuse la fracturi. Fractura de sold este insa cea mai grava, intrucat necesita repaos la pat, vreme indelungata, conducand la formarea cheagurilor de sange adesea.
– desprinderea dintilor este un alt simptom asociat osteoporozei.
Cauza exact a osteoporozei nu este cunoscuta, insa stim ca dupa ce masa osoasa atinge un maximum (de obicei in jurul varstei de 35 de ani), oasele incep sa piarda calciul, substanta minerala care le confera duritatea, intr-un ritm mult mai rapid decat poate fi inlocuit. Astfel, oasele incep sa se subtieze.
La femei, scaderea densitatii osoase se accelereaza in timpul primilor 3-7 ani dupa menopauza, concomitent cu scaderea nivelului de estrogen, ceeace determina si reducerea activitatii osteoblastelor, predispunand la osteoporoza si fracturi osoase.
Utilizarea anumitor medicamente: glucocorticoizi, Predinson, anticonvulsivele, antibioticele, aspirina tamponata etc.
O alimentatie deficitara, bogata in zahar, alimente procesate, lapte, sare iodata, margarina, bauturi carbogazoase. Existenta anumitor afectiuni care tulbura capacitatea corpului de a absorbi calciul: bolile de rinichi, hipertiroidismul, sindromul Cushing.
Imobilizarea prelungita, datorata unei paralizii sau altei boli, poate cauza pierderi de calciu, si in cele din urma, de substanta osoasa.
Deoarece osteoporoza este greu de stopat, profilaxia este cea mai putin costisitoare si mai putin dureroasa metoda. Puteti urma tratamentele alternative in paralel cu tratamentul alopat, dar sub supervizarea unui medic specialist.
Trebuie sa ne asiguram ca avem suficient calciu in alimentatia noastra, mai ales daca au existat antecedente de osteoporoza in familie. Alimentele precum broccoli, conopida, somonul, tofu, legumele verzi cu frunze, susanul nu trebuie sa lipseasca din dieta noastra.
Chiar daca laptele de vaca este recomandat pe toate canalele ca fiind o buna sursa de calciu, adevarul este ca tarile care au cel mai mare consum de lactate pe cap de locuitor, au si cea mai mare incidenta de osteoporoza. Americanii consuma cel mai mult lapte si produse lactate si au cea mai ridicata rata a afectiunilor osoase. Lactatele sporesc cantitatea de acid din organism, producand o acidifiere a sangelui si a tesuturilor noastre. Pentru neutralizarea acidului organismul foloseste calciu iar acest calciu provine chiar din oasele noastre, astfel oasele slabesc, expunandu-se la un risc mare de fracturi. La fel se intampla si daca mancam prea multa proteina animala.
Inlocuiti sarea iodata, ce micsoreaza densitatea osoasa, cu sare obtinuta din legume, sau cu sare roz de Himalaya. Folositi ierburi aromatice pentru a da savoare mancarii.
Evitati sa consumati in exces alimentele bogate in fosfati, pentru ca acestea pot produce pierdere de masa osoasa: carnea rosie, bauturi racoritoare.
Consumul excesiv de cafea si alcool predispune la osteoporoza. Inlocuiti cafeaua cu cicoare, ganoderma, ceai verde, ceai negru sau suc de guarana.
Dupa menopauza, este indicat sa consumati mai multe alimente ce contin estrogeni din plante: tofu, lapte de soia si alte produse din soia.
Desi terapia prin plante nu vindeca osteoporoza, folosirea numitor plante ajuta la incetinirea evolutiei bolii, sau la ameliorarea simptomelor. Angelica si ginsengul asiatic par sa aibe efecte similare estrogenilor. Alte plante indicate in osteoporoza sunt: coada- calului, lucerna, lemn dulce, nalba, ce pot fi administrate sub forma de ceai, tinctura sau pulbere sublinguala.
In completarea unei diete bogate in calciu si a exercitiilor fizice, homeopatii recomanda remedii precum Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica si silica. Doar un consult de specialitate poate insa sa va indice cel mai potrivit remediu.
Studiile arata ca anumite exercitii fizice, cum ar fi cele care exercita o anumita solicitare asupra oaselor (alergarea, tenisul, gimnastica aerobica) reduc pierderea de substanta osoasa si ajuta la prevenirea osteoporozei. Pentru a avea insa efectul scontat, astfel de exercitii trebuie practicate cu regularitate (de cel putin 3 ori pe saptamana) in mod constant.
Nivelul crescut de cortizol (hormonul stresului) duce la scaderea a tesutului conjunctiv si inhiba activitatea celulelor ce produc materia osoasa (osteoblastele). Nivelurile ridicate de adrenalina si alti hormoni produsi in perioada de stres saracesc corpul de magneziu, calciu si minerale necesare oaselor puternice. Daca sunteti o persoana stresata, optati pentru masaje de relaxare, yoga, tai chi, chi kung, reflexoterapie.
La recomandarea medicului specialist:
– Kinetoterapia
– Proceduri de termoterapie
– Proceduri de hidrotermoterapie, hidrokinetoterapie in ape minerale sarate, sulfuroase, termale
– Bioclimatul excitant solicitant
Statiuni balnerare recomandate: Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Baile Felix, Ocna Sibiului, Ocna Sugatag, Buzias, Sovata, Amara, Pucioasa, Geoagiu-Bai, Baile Tusnad, Vatra Dornei
Mentine-ti oasele sanatoase in mod natural!
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Surse:
Medicina in familie. Ghid complet pentru sanatatea intregii familii, Editura Teora, 2010
Explorator Wellness Virtual