/
/
Tratamente alternative pentru lupus

Tratamente alternative pentru lupus

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Tratamente alternative pentru lupus
Tratamente alternative pentru lupus

Inainte de a intelege ce este lupusul, este important sa intelegem ce este o boala autoimuna, intrucat lupusul face parte din aceasta categorie de boli. Vorbim de boala autoimuna atunci cand sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacand inclusiv tesuturile sanatoase.

Lupusul eritematos este o boala autoimuna sistemica, o boala inflamatorie cronica, o forma de tuberculoza cutanata (o boala de colagen), in care sistemul imunitar ataca intregul organism, nu doar un singur organ, afectand in special femeile tinere, aflate in perioada fertila. Diagnosticarea cu lupus este usoara, datorita simptomelor evidente: cel mai adesea, debutul se intampla sa apara la nivelul pielii, mai exact pe fata, printr-un eritem al obrajilor cu limite aproximativ imprecise. Denumirea de lupus eritematos este data de acea roseata caracteristica care poarta numele de eritem vespertillio, fiindca seamana cu aripile unui fluture. Nasul este corpul fluturelui, iar aripile sunt intinse cu aspect eritematos.

Simptomatologie: cum se manifesta lupusul?

– stare generala proasta, oboseala;

– stari febrile;

– sensibilitate extrema la soare;

– scadere in greutate; 

– confuzie mentala;

– durere in piept la respiratii adanci;

– ganglioni limfatici mariti;

– dureri de cap, dureri ale articulatiilor si muschilor;

– eruptii pe pielea fetei si a corpului, ulceratii ale nasului, gatului si gurii si pot fi afectate chiar si organele interne;

– circulatie deficitara la degetele mainilor si picioarelor;

Din punct de vedere estetic, boala poate afecta si aspectul articulatiilor care se maresc din cauza tumefactiei sau se deformeaza.

Cauzele lupusului nu sunt cunoscute insa exista anumiti factori responsabili:

– caracter ereditar;

– administrarea anumitor medicamente (hidralazina, izoniazida, metildopa etc.)

– sarcina;

– factori externi: poluarea, expunerea la radiatii;

– factori ce tin de stilul de viata: stresul si anxietatea, o dieta deficitara, sedentarismul, abuzul de alcool si tutun.

Ca recomandari generale, pentru a stopa evolutia lupusului eritematos, trebuie evitata expunerea:

  • la frig,
  • umezeala,
  • curenti de aer,
  • fum,
  • sporturi traumatizante (sporturile de contact),
  • la radiatii infrarosii si radiatii ultraviolete.
  • pacientului i se recomanda sa nu mearga la plaja, iar daca este femeie sa evite sa ramana insarcinata.

Din nefericire, pana acum, nu a fost descoperit un tratament care sa vindece lupusul, insa medicatia si stilul de viata pot controla simptomele si pot preveni acutizarile.

Lupus: tratamente alternative

Nutritia

Orice boala autoimuna este un semn de intoxicare generala. Acesta este raspunsul organismului la toti factorii nocivi la care suntem expusi zi de zi. De aceea, prima schimbare trebuie facuta in alimentatie. 

La pacientele suferinde de lupus eritematos sistemic, nivelul estrogenului creste foarte mult, de aceea sunt interzise alimentele pe baza de: carne si mai ales produsele lactate, dar si alte tipuri de grasimi animale care conduc la o crestere in organism a nivelului de estrogen. Nici laptele de soia sau produsele de soia nu sunt recomandate. Se poate consuma lapte de migdale, lapte de orez, lapte de cocos, de quinoa etc.

Din lista alimentelor care trebuie consumate cu prudenta fac parte si vinetele, cartofii, rosiile, deoarece acestea contin solanina, substanta care sporeste durerea incheieturilor si favorizeaza accesele bolii. Fasolea si ciupercile contin compusi de amina si hidrazina care pot intensifica simptomele bolii. 

Conopida, pepenele galben, morcovii, bananele, broccoli, afinele, sparanghelul, papaya, andivele, orezul integral, caisele, capsunile, coacazele, varza de Bruxelles, castravetele si multe altele sunt alegeri delicioase si sanatoase, care echilibreaza organismul. Lamaile neutralizeaza acidul intestinal, echilibrand PH-ul, de aceea recomandam cure cu apa calduta cu zeama de lamaie, pe stomacul gol. Foarte benefice sunt si fibrele din fructe, tarate, cereale integrale, paste integrale, seminte (in special cele de in). De asemenea, se recomanda alimentele bogate in acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6), ca metoda de protectie impotriva bolilor autoimune: ulei de masline, ulei de peste, ton, somon etc.

Fitoterapie

In functie de tipul de lupus, este necesar sa consultati un fitoterapeut pentru a va prescrie un remediu individualizat. De regula, se recomanda curele cu sucuri de fructe si legume, o dieta bazata in mare parte pe cruditati, impreuna cu anumite remedii fitoterapeutice.

Laptisorul de matca imbunatateste textura pielii prin continutul sau in vitamine A, B, C, D, E, aminoacizi specifici regenerarii leziunilor tegumentare.

Semintele de in, bogate in acizi grasi Omega 3, detoxifica organismul, prin stimularea functiei de evacuare a colonului. Timp de 15 zile, consumati dimineata, pe stomacul gol, 2 linguri de seminte de in. Beti suficienta apa. 

Pulberea de coada-calului, administrata sublingual, este benefica in stimularea productiei de colagen. 

Pulberea sau tinctura de lemn dulce ajuta la reducerea inflamatiei.

Gelul de Aloe Vera poate fi utilizat atat intern, pentru stimularea procesului de detoxifiere, cat si extern, pentru a hrani pielea uscata.

Exercitiu fizic

Sedentarismul poate agrava boala, cauzand osteoporoza, atrofiere musculara, formarea cheagurilor de sange etc. Sunt recomandate activitatile fizice usoare: mersul pe jos, yogapilatestai chichi kung, drumetii, inot etc. Sporturile de contact sau cele competitive trebuie evitate.

Relaxare

Cel mai adesea, bolile autoimune apar ca urmare a stresului. Se recomanda terapiile de relaxareterapia cranio-sacrala, reflexologia etc. In cadrul curie de detoxifiere, e bine sa faceti si colono-hidroterapie, pentru a elimina toxinele acumulate de-a lungul timpului, in colon. 

Homeopatia si acupunctura sunt recomandate, insa doar un consult de specialitate poate indica remediile si numarul de sedinte necesare pentru fiecare caz in parte.

Tratamente balneare (se pot recomanda in stadiul cronic al bolii)

– Kinetoterapia

– Electroanalgezie

– Masoterapia

– Proceduri de termoterapie – baile cu namol

– Proceduri de hidrotermoterapie, hidrokinetoterapie in ape minerale sulfuroase

Statiuni balnerare recomandate: Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie

Surse:

http://lupus.ro/lupus-si-un-mod-de-viata-sanatos/#more-27

https://calivita.bio-sanatate.com/index.php?_route_=Remedii-naturale/tratamente-naturiste-lupusul-eritematos-boala-autoimuna

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Motiv respingere *

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *