Organe ale identitatii sexuale, ale sexualitatii si ale fertilitatii, ovarele sunt un simbol al vietii, iar viata inseamna schimbare. De-a lungul pubertatii si pana la menopauza, cele 2 ovare isi modifica permanent forma, culoarea, marimea, secretia de hormoni. Nici un alt organ al corpului omenesc nu trece prin atatea schimbari, atatea modificari care au loc aproximativ lunar, timp de 35-40 ani, de 420 pana la 480 de ori in viata oricarei femei, cu exceptie cazurilor cand femeia sufera de o afectiune la nivelul acestor organe sau daca le pierde ca urmare a unei interventii chirurgicale.
Stresul, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, lipsa relaxarii, utilizarea necontrolata a anticonceptionalelor sau a antidepresivelor, sunt factori care favorizeaza aparitia chisturilor ovariene, afectiune tot mai frecvent intalnita in ziua de azi.
Expunerea repetata la concentratii crescute de hormoni estrogeni (atat cei din propriul organism cat si cei asimilati din alimentatie) in detrimentul progesteronului, sunt cauze care pot duce la aparitia chisturilor ovariene. O disfunctie a glandei tiroide poate genera dezechilibre la nivelul hormonilor sexuali, favorizand aparitia chisturilor ovariene. Obezitatea si diabetul, pot duce de asemenea la formarea ovarelor polichistice.
Chisturile ovariene se formeaza si sub influenta unor tulburari hormonale care au drept urmare acumulari excesive de lichid in tesuturi sau cresterea prea accentuata a corpului galben.
se formeaza in legatura cu variatiile hormonale ale femeii din timpul ciclului menstrual, atunci cand sacul de fluid ce inconjoara ovulul nu se rupe la timp pentru a elibera ovulul. Acest chist de obicei dispare odata cu sfarsitul menstruatiei si nu necesita tratament.
se formeaza atunci cand resturile foliculare nu se atrofiaza dupa ce au eliberat ovulul, ci se incarca cu lichid, devenind din ce in ce mai mari, transformandu-se in chisturi. Acesta nu dispare odata cu menstruatia, ci creste de la o luna la alta, necesitand tratament si observatie medicala.
se formeaza atunci cand sacii ovulari nu reusesc sa expulzeze ovulul afara, iar cand acest lucru se petrece ciclic, sacii ovulari cresc in dimensiuni, pana ating dublul sau chiar triplul marimii lor normale, transformandu-se in chisturi multiple in interiorul ovarului. Boala ovarelor polichistice este, de altfel si cea mai frecventa cauza de infertilitate, la femei.
Cel mai adesea, chisturile ovariene nu prezinta simptome, de aceea, sunt deseori descoperite cu prilejul unui control de rutina. Insa exista cazuri cand simptomele sunt prezente si se manifesta prin:
– presiune sau durere in abdomen si in zona pelvina, senzatie de greutate, satietate si balonari abdominale;
– durere in timpul actului sexual;
– afectiuni urinare frecvente, tendinta de a urina mai des, intrucat chistul apasa pe vezica;
– cicluri menstruale neregulate;
– menstruatii abundente si dureroase;
– dureri lombare;
In cazul in care simptomle de mai sus sunt insotite de febra, greata, voma si durere abdominala severa, este cazul sa consultam de urgenta un medic ginecolog.
Tratamentul naturist pot fi de mare ajutor femeilor pentru a diminua situatiile de stres si a reduce simptomele asociate chisturilor ovariene. Totodata, schimbarea stilului de viata va reduce foarte mult posibilitatea extirparii acestor organe, a caror functii sunt vitale pentru sanatatea feminina. Un exemplu interesant este faptul ca, potrivit ultimelor cercetari, ovarele dispun de un sistem propriu de renina-angiotensina, cea ce inseamna ca produc aceeasi hormon despre care se credea ca este produs doar de rinichi, cu rol in reglarea tensiunii arteriale. Insa exista multe alte posibile functii care nu sunt pe deplin sau chiar deloc cercetate.
In primul rand, trebuie schimbata alimentatia. Se recomanda, pentru inceput, o cura de detoxifiere, iar apoi se va face trecerea spre o alimentatie preponderent lacto-vegetariana, bazata pe alimente integrale, neprocesate, fructe si legume proaspete, seminte, germeni, vlastari, nuci etc. Consumati alimente bogate in fibre pentru a preveni constipatia, si implicit, disconfortul abdomninal. Evitati rosiile, produsele lactate, laptele de soia, intrucat acestea sunt alimente bogate in estrogeni. Consumati, in schimb, lapte de migdale, de quinoa, de ovaz, de cocos etc.
Este necesar sa consultati un fitoterapeut, pentru a beneficia de remediul cel mai potrivit pentru constitutia dvs. De regula, sunt recomandate plantele medicinale cu continut crescut de fitoprogesteron: zmeur, yam, vitex agnus castus etc. Recomandate sunt si plantele cu actiune reglatoare asupra aparatului genital feminin: cretisoara, coada soricelului, galbenelele, urzica moarta alba, batranis. Se vor folosi si plante antiinflamatorii precum: napraznicul, urzica vie, iarba mare, sanzienele, traista ciobanului, cimbrisorul, cimbrul, mugurii de plop.
Alte plante cu efect benefic sunt armurariul, papadia, trifoiul rosu, ignama salbatica, echinacea si marul lupului. Pot fi administrate sublingual, sub forma de tinctura, ceai sau extern, prin bai locale.
Homeopatia si gemoterapia sunt terapii eficiente in combaterea chisturilor ovariene, insa este necesar un consult de specialitate pentru a stabili cele mai potrivite remedii si dozaje.
Inflamatiile ovarelor pot fi combatute cu ajutorul bailor calde de sezut cu ½ de cana de decoct de barba-ursului sau musetel. Se mai pot face bai de picioare, pentru stimularea circulatiei. Pentru intarirea sistemului imunitar, se recomanda dusurile alternative.
In cazul in care durerile pelviene sunt intense, se recomanda odihna la pat. Insa, pentru pentru a preveni si corecta dezechilibrele, miscarea este esentiala. Foarte benefic pentru sanatatea ovarelor este dansul din buric (belly dance) care antreneaza musculatura pelviana si o tonifiaza. Yoga este de asemenea indicata, in special postura “cobra”, prin care se obtine decongestionarea zonei pelvine. Exercitiile usoare de Pilates intaresc musculatura abdominala si pelviana, prevenind constipatia.
De foarte multe ori, stresul amplifica sau chiar declanseaza aparitia chisturilor ovariene. De aceea, este indicat sa avem in rutina saptamanala activitati de relaxare: tai chi, yoga, hidroterapie, bai calde etc. Recomandam masajul reflexogen, ce echilibreaza energetic si hormonal si masajul abdominal Chi Nei Tsang, pentru detensionarea zonei abdominale.
Exista uleiuri esentiale care au efecte de echilibrare hormonala si care pot fi folosite atat extern (in lampa aromoterapeutica), in baile locale, cat si administrate intern. Pentru masaje, cataplasme si uz intern se recomanda uleiurile de trandafir, grapefruit, luminita-noptii, mirtul. Pentru calmarea durerilor si pentru actiunea antiseptica, benefice sunt uleiurile de cuisoare, musetel si pachiouli.
Surse: http://www.armonianaturii.ro/Sanatate/Remedii-naturale-in-chisturile-ovariene
Explorator Wellness Virtual