Tratamente naturiste pentru tulburarile de menopauza. Menopauza este nu doar o perioada ce marcheaza o schimbare hormonala in viata unei femei, de incetare a producerii de ovule. Este si o perioada ce marcheaza nenumarate despartiri: despartirea de acea capacitatea de a procrea, adesea despartirea de copiii adusi pe lume, care au crescut acum si au propria viata, despartirea de acea stare de sanatate fara griji, care acum da semne de continua inrautatire, despartirea de ritmul lunar al menstruatiei, care marcheaza capacitatea de a da viata, adesea despartirea de un anumit statut social etc.
Aceste schimbari, vin impreuna cu modificarile de ordin fizic:
Dar mai sunt si modificari de ordin social si psihologic. In pragul acestei varste unele femei divorteaza. Sotul le poate parasi in favoarea unei femei mai tinere. Unele femei cad prada sindromului “cuibului gol”, cand copiii pleaca de acasa. Alte femei sunt nevoite sa renunte la ocupatia pe care o au, lipsa de perspective profesionale datorate varstei etc.
Toti sunt factori ce amplifica criza menopauzei.
In schimb, daca femeia se simte implinita, iubita, respectata, avand o meserie care ii place, daca simte ca are un sens, atunci aceste tulburari de menopauza pot fi aproape insesizabile pentru persoana in cauza. O persoana activa, cu un stil de viata sanatos va resimti mai putine simptome neplacute, asociate menopauzei.
– bufeuri, ameteli, transpiratii datorate scaderii productiei de estrogen;
– aceste bufeuri sau valuri de caldura pot alterna cu perioade in care persoana se simte mult mai friguroasa decat in tinerete;
– sangerari abundente si neregulate inaintea menopauzei, ce pot tine chiar si 8 -10 zile, generate de modificarea activitatii ovarelor;
– dereglari ale somnului, insomnii;
– uscaciunea vaginala ce afecteaza viata sexuala – contactul sexual poate deveni dureros sau neplacut;
– predispozitia spre infectii vaginale;
– afectiuni ale cailor urinare, predispozitie spre cistite;
– stari de anxietate, teama, depresie, criza lipsei de sens, instabilitate emotionala, irascibilitate, nesiguranta, pierderea increderii in sine;
– scaderea libidoului;
– osteoporoza incipienta – scaderea concentratiei de estrogen din organism duce la pierderea substantelor minerale osoase.
Sanatatea femeilor este influentata de echilibrul hormonal, care la randul sau, poate fi influentat de ceea ce mancam. De aceea, dieta este foarte importanta in ameliorarea sau preventia tulburarilor de menopauza.
Femeia trebuie sa urmareasca sa reduca mult din dieta sa cantitatea de alimente procesate, carne, mezeluri, lactate si oua, alimente ce genereaza acid uric in timpul digestiei, avand ca efect scoaterea calciului din oase, si, prin urmare, favorizarea osteoporozei. Se recomanda o dieta bogata in fructe si legume proaspete (pentru tipologiile Pitta sau Kapha) sau gatite la aburi, fierte (pentru tipologiile Vata, din Ayurveda). O alimentatie bazata pe grau spelta, leguminoase (fasole, naut), seminte (migdale) si fructe (mure, zmeura, portocale) ofera excelente surse de calciu organic, care se absoarbe mult mai bine in organism, prevenind osteoporoza.
Alcoolul, cafeaua, ceaiul negru, energizantele si mancarurile condimentate trebuie evitate intrucat acestea pot favoriza si declansa bufeurile. De asemenea, trebuie eliminati complet aditivii alimentari folositi pentru conservare, gust si aroma, care perturba echilibrul hormonal. Consumati alimente bogate in vitaminele A si C (eficiente impotriva bufeurilor), vitamina B (pentru piele), vitamina A (pentru sanatatea ochilor). Pentru sanatatea si elasticitatea pielii se recomanda si alimentele bogate in acizi grasi esentiali (somon, nuci, avocado, ulei de masline etc), care protejeaza totodata si articulatiile.
– lemnul dulce este una dintre cele mai bogate surse fitoestrogenice, hormon ce are aceleasi efecte asupra femeilor ca si estrogenul secretat de ovare. Tinctura de lemn dulce sau pulberea de lemn dulce sunt utile in eliminarea bufeurilor, a transpiratiei abundente, a starilor de iritare, prevenind osteoporoza si uscarea mucoasei vaginale.
– pentru o actiune stimulativa asupra hormonilor se recomanda: ceaiul de cretisoara (1-3 cani pe zi) sau amestecuri din cretisoara, galbenele si salvie.
– ceaiul din seminte de urzica are o actiune asemanatoare estrogenului secretat de ovare.
– pentru reglarea progesteronului este util ceaiul sau extractul de argintica.
– pentru tensiune oscilanta si ameteli se recomanda 2 cani pe zi de ceai de rozmarin amestecat cu paducel, baut cu inghitituri mici.
– pentru stari de irascibilitate, indicat este extractul de valeriana si ceaiul de hamei. Valeriana este utila in cazul insomniilor sau a starilor de anxietate, avand efect sedativ.
– si roinita are un efect sedativ, fiind recomandata in starile de stres, nervozitate.
– tinctura de sunatoare, diluata în apa si administrata de 4 ori pe zi este recomandata contra depresiilor, starilor de anxietate si neliniste, fiind considerata antidepresivul natural numarul 1.
– salvia regleaza temperatura corpului, fiind utila in cazul bufeurilor dar si pentru impiedicarea retentiei de apa.
Pe langa beneficiile in plan fizic ale miscarii:
sportul este benefic si pentru intarirea tonusului psihic, inducand optimism, stare de bine, energie si vitalitate. Se recomanda in special disciplinele care maresc rezistenta sau care amplifica mobilitatea, fara a solicita performante deosebite: tai chi, chi kung, pilates, yoga, dans, drumetii, echitatie, inot, Aquagym etc.
O cura de tratament balnear este o metoda relaxanta de preventie a tulburarilor de menopauza si ameliorare sau vindecare a simptomelor asociate inaintarii in varsta. Baile si masajul cu namol sunt benefice pentru sanatatea articulatiilor, a pielii si nu numai. Baile cu sare, baile cu plante, cura cu ape minerale, kinetoterapia, masajul sunt doar cateva dintre procedurile care ajuta femeile sa treaca cu usurinta peste aceste dereglari. Foarte recomandat este si programul geriatric cu Gerovital, menit sa previna multe din problemele asociate inaintarii in varsta dar si sa infrumuseteze, prevenind ridurile si conferind elasticitate pielii. Masajul reflexogen este foarte benefic pentru reglarea activitatii hormonale.
La recomandarea medicului specialist se pot recomanda:
– Climatoterapie sedativ indiferenta, climatul de padure, climat de coline si subalpin, baile de aer
– Baile cu ape minerale carbogazoase, la temperaturi de 32-33 grade C, bai satate putin concentrate
– Hidroterapie bine dozata
– Psihoterapie
– Kinetoterapia
Statiuni balnerare recomandate: Baile Tusnad, Buzias, Vatra Dornei, Borsec
Se vor evita baile calde, baile sarate concentrate, impachetarile cu namol, helioterapia
In cazul instabilitatii emotionale, a depresiei, nervozitatii, anxietatii, lipsei de incredere in fortele proprii, se recomanda terapia cu remedii florale Bach, terapia cranio-sacrala sau homeopatia. Cu mentiunea ca doar un consult de specialitate poate indica cele mai bune remedii in fiecare caz.
Bucura-te de perioada menopauzei ca o trecere la maturitate, si intampina aceasta trecere normala cu bucurie, cu energie si cu zambet! Gaseste timp pentru a face activitatile care iti plac si care te implinesc, pentru a preveni tulburarile de dispozitie asociate acestei perioade!
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Explorator Wellness Virtual