/
/
Tratament Craniosacral

Tratament Craniosacral

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|

pentru stimularea capacității de Auto-Vindecare a Organismului

Tratament Craniosacral pentru stimularea capacității de Auto-Vindecare a Organismului
Tratament Craniosacral pentru stimularea capacității de Auto-Vindecare a Organismului

Tot ceea ce este creat în natură are un scop și reprezintă modul cel mai eficient de a-l realiza. Nu vom putea niciodată să îmbunătățim modelele naturale; trebuie să căutam doar să le înțelegem.

Dr. John UPLEDGER

Tratament Craniosacral. Am aflat de Terapia Craniosacrală  prin 2013 cu totul întâmplător.  O prietenă mi-a vorbit pentru prima dată de această tehnică și de satisfacțiile pe care aceasta i le aducea cand lucra cu oamenii. M-am simțit imediat atras de ce-mi povestea și la recomandarea ei, am citit cartea “Tu și medicul din tine” a doctorului John UPLEDGER. Dr. Upledger a fost cel care prin studii aprofundate de-a lungul mai multor ani a pus bazele acestei Terapii Cranio-Sacrale . 

Primul curs de Terapie CRANIOSACRALA l-am urmat după aproape un an, în martie 2014 și de atunci am început să lucrez continuu cu aceste tehnici. Am absolvit mai multe cursuri din curricula Institutului Upledger și pe viitor îmi voi continua perfecționarea cu alte cursuri de specialitate. De-a lungul acestor ani de când practic Terapia CRANIOSACRALA  am participat la diferite târguri de profil unde am avut numeroase ședințe demonstrative.

Munca doctorului John UPLEDGER, cunoscut ca fondator al Terapiei CranioSacrale  are ca punct de plecare ințial studiile precursorului său dr. Andrew T. STILL (1828-1917) considerat părintele osteopatiei și continuate cu studiul Osteopatiei Craniene a dr. W. G. SUTHERLAND (1873-1954). 

Ce este osteopatia? 

Temenul „osteopatie” a fost inventat de A. T. STILL care, la sfârșitul secolului al XIX-lea a descoperit legăturile existente între sănătate și echilibrul funcțional al tuturor structurilor corpului.  

În anul 1865, trei dintre copiii dr. STILL au murit într-o epidemie de meningită iar acesta, a fost profund afectat pentru neputința lui ca medic sa-i salveze cu mijloacele medicale existente la acel moment. A început de atunci să utilizeze tehnici manuale de tratament, si a reusit in felul asta să amelioreze sau chiar să vindece cu mâinile sale unele afecțiuni considerate atunci incurabile. A.T. STIL spunea: „Corpul este un tot unitar iar structura și funcțiile sale sunt interconectate. Corpul este un mecanism auto-corector dotat cu o capacitate de auto-vindecare”.

Osteopatia, daca ar fi sa o definim, este o terapie manuală ce utilizează tehnici de manipulare vertebrală sau musculară și care are ca scop evaluarea, diagnosticarea și tratamentul persoanei.  

Mobilitatea oaselor craniene

La începutul secolului XX, dr. W.G. SUTHERLAND, un medic osteopat fascinat de structura și funcția oaselor craniene s-a întrebat cu privire la rolul suturilor craniene. După mai multe experimente asupra propriei persoane, concluzionează că oasele craniene sunt flexibile astfel încât să ofere răspunsuri la presiuni externe exercitate asupra acestora. Trebuie să subliniem faptul că ideile sale erau opuse tradiției medicale britanice și americane care considera oasele craniului sudate între ele, constituite într-o structură rigidă. SUTHERLAND a descoperit că poate palpa o mișcare ritmică subtilă a oaselor craniene perceptibilă și de-a lungul coloanei vertebrale, până la osul sacru.

Studiile acestuia au reprezentat punctul de plecare ce a permis doctorului UPLEDGER să înceapă cercetările pentru demonstrarea teoriei cu privire la mobilitatea oaselor craniene. 

În anul 1970, UPLEDGER reușeste să demonstreze că oasele craniene se mișcă iar din a doua jumătate a anului 1970 pune bazele TRATAMENT CRANIOSACRAL .

Respirația primară

În 1971 UPLEDGER, în timp ce asista un medic neurochirurg, într-o operație de asportare a unei depuneri de calciu de pe suprafața posterioară a tubulului dural din zona cervicală, observă că nu putea menține blocată membrana durală în timp ce medicul neurochirurg îndepărta depunerea de calciu. Această membrană prezenta o mișcare ondulatorie ritmică independentă de ritmul cardiac și de ritmul respirator al pacientului. Era vorba despre un ritm fiziologic diferit. 

Ca urmare a mișcării lichidului cefalorahidian în interiorul canalului dural de-a lungul coloanei vertebrale, ia naștere o „undă” care se mișcă ritmic dinspre oasele craniene spre osul sacru și de la sacru către oasele craniene.

Oasele craniene au o mobilitate intrinsecă ce reflectă și interacționează cu fluctuația ritmică a lichidului cefalorahidian.

Această mișcare numită și “respirație primară” este independentă de ritmul cardiac și de respirație, implicând toate structurile corpului nostru. Ritmul poate fi perceput în orice parte a corpului, având o frecvență normală de 8-12 cicluri pe minut. Acesta continuă pe toată durata vieții și este prezentă la om, primate, canine, feline și probabil la marea majoritatea a vertebratelor. Orice anomalie cu privire la frecvența, ritmul, amplitudinea și calitatea acestui ritm ne indică prezența unei afecțiuni sau a unui dezechilibru în organism. Acestea ar putea avea legătură cu unele disfuncții fiziologice cu simptome mai mult sau mai puțin grave.

Tratament craniosacral

Tratamentul craniosacral acționează asupra capacității de auto-vindecare al corpului consolidând starea de sănătate a persoanei considerată în complexitatea sa: fizică, psihică și energetică.

Sistemul craniosacral cuprinde:

  • membranele meningeale,
  • structurile osoase la care se ancorează membranele,
  • lichidul cefalo-rahidian și
  • toate structurile conexe cu producerea și absorbția acestuia.

Există alte sisteme fiziologice cu care sistemul cranio-sacral este într-o legătură directă și asupra cărora exercită o influență profundă. Acestea sunt:

  • sistemul nervos,
  • sistemul musculo-scheletic,
  • sistemul vascular,
  • sistemul limfatic,
  • sistemul endocrin și
  • sistemul respirator.

O anomalie în structura sau în modul de funcționare a unuia dintre aceste sisteme poate avea efecte asupra sistemului craniosacral, iar o problemă în funcționalitatea sistemului craniosacral va avea efecte asupra funcționării sistemului nervos.

În prezența unor neregularități în parametrii ritmului craniosacral (frecvență, ritm, aplitudine, calitate), terapeutul intervine prin tehnici de manipulare ușoare, aplicând o presiune ușoară de “5 grame” pentru a ajuta corpul în restabilirea unei mișcări fiziologice echilibrate. În general corpul răspunde activând un mecanism de auto-reglare care duce la rezolvarea problemelor și la dispariția simptomelor.

Corpul uman a fost dotat de natură cu o inteligență intrinsecă, ceea ce face ca acesta în urma stimulilor primiți să activeze acel mecanism de autovindecare.

Tratament Craniosacral: Fascia

reprezintă un alt nivel de abordare al TRATAMENTULUI CRANIOSACRAL , aceasta reprezentând învelișul conectiv al tuturor sistemelor corpului nostru. Aceasta reprezintă un tot unitar și are memorie, astfel încât poate reține traumele rezultate din accidente, intervenții chirurgicale sau emoții reprimate. Terapeutul lucrează în principal la nivelul diafragmelor anatomice ale corpului, diafragma pelviană, diafragma toracică și cea respiratorie, dar și în alte zone unde percepe restricții la nivelul fasciei, contribuind la detensionarea și reechilibrarea acesteia. 

Tratament Craniosacral: Eliberarea Somato Emoțională

Un alt palier al TRATAMENTULUI CRANIOSACRAL  este lucrul prin Eliberarea Somato Emoțională cu emoțiile captive rezultate ca urmare a unor traume. Acestea reprezintă un mod de manifestare a traumei în corpul fizic. 

Eliberarea Somato Emoțională este reprezentată de exteriozarea unei emoții care din diferite motive a rămas captivă în corpul fizic.  Prezența emoțiilor captive ca urmare a evenimentelor stresante sau traumatice poate duce la o multitudine de simptome cum ar fi:

  • nervozitatea,
  • lipsa de încredere de sine sau
  • atacurile de panică.

Pe măsură ce corpul caută să se reechilibreze în prezența traumei, alte simptome se pot adăuga. Printre acestea se pot observa:

  •  tulburări digestive,
  • dureri de cap,
  • tensiuni în articulația temporo-mandibulară,
  • oboseală cronică,
  • astm,
  • dureri de spate și multe altele.

Prin Eliberarea Somato Emoțională, TRATAMENTUL CRANIOSACRAL  poate contribui în mod hotărâtor la vindecarea pacientului atunci când disfuncția de care suferă acesta prezintă o componentă emoțională.

Efectele si Beneficiile Terapiei CranioSacrale:

Tratament Craniosacral: efecte

  • Îmbunătățirea stării fizice generale (flexibilitate fizică și în mod particular la nivelul coloanei vertebrale);
  • Creșterea vitalității organismului;
  • Creșterea rezistenței organismului la raceală și gripă;
  • Eliminarea durerilor de cronice de cap și a migrenelor;
  • Efecte benefice în cazul afecțiunilor neurovasculare;
  • Rezultate positive în cazurile de autism, ADHD, ADD, Down;
  • Reducerea stresului ca rezultat al emotivității și creșterea stimei de sine;
  • Mai puțină depresie și creșterea bucuriei de a trăi;
  • Eliminarea stării de anxietate;
  • Creșterea capacității de concentrare și de învățare;
  • Reducerea consumului de medicamente;
  • Îmbunătățirea calității vieții personale, îmbunătățirea relațiilor interpersonale;
  • Capacitate crescută de adaptare la schimbări;
  • Creșterea capacității de rezolvare a problemelor de viață.

TRATAMENTUL CRANIOSACRAL  este un instrument blând și puternic de eliberare a diferitelor suferințe fiind aplicată foarte des preventiv cu rolul de întărire a sistemul imunitar și a creșterii rezistenței organismului la îmbolnăvire. Funcționarea sistemului imunitar este îmbunătățită, nivelul stresului este redus, echilibrul hormonal este restabilit iar rezultatul final este o stare generală de bine.

Această tehnică acționează pe mai multe nivele (fizic, emoțional și energetic) și ca în cazul tuturor terapiilor holistice, efectele tratamentului sunt percepute diferit de la persoană la persoană. Terapia CRANIOSACRALA  utilizată în mod exclusiv sau împreună cu metodele medicinei alopate, ale homeopatiei sau ale altor metode de vindecare, și-a dovedit eficiența clinică într-o multitudine de disfuncții sau afecțiuni.

Cu drag,

Mircea Nicolaescu

Terapeut specializat in tratamentul CranioSacral

Email: office@desprespa.ro
Tratament Craniosacral
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Mircea Nicolaescu

Mircea Nicolaescu

Terapeut specializat in tratamentul CranioSacral

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *