Inceputul anului este unul dintre momentele in care majoritatea dintre noi ne gandim la curatirea organismului, la detoxifiere. Este momentul cand ne reorganizam actiunile pentru anul in curs, iar un organism sanatos si o minte limpede sunt exact lucrurile de care avem nevoie pentru ca a ne stabili noul „program”.
Chiar daca aplicam principiile detoxifierii doar in anumite momente, cand dorim sa curatam organismul, detoxifierea este de fapt un mod de viata. Un mod curat, pentru a minimiza cantitatea de substante chimice si poluanti cu care organismul intra in contact, dubland actiunea prin consumul ridicat de nutrienti proaspeti care ajuta la eliminarea toxinelor deja acumulate, la reducerea presiunii la care organele sunt supuse de stres, poluare si de mancarea procesata.
Exista mai multe metode de detoxifiere – cure cu sucuri de fructe sau legume proaspete, cura cu ceaiuri, consumul integral de legume si fructe crude, cura cu catina, insa pentru omul modern, care petrece cea mai mare parte a timpului la birou, este dificil de tinut o astfel de cura de detoxifiere drastica. Aceste cure trebuie de asemenea completate cu mult somn, cu plimbari in aer liber si cu multa liniste, pentru ca organismul sa se poata recalibra in toate coordonatele sale.
Se poate face insa o detoxifiere consumand cu predilectie alimentele care ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Iata 5 alimente fabuloase, aliatii de baza pentru detoxifierea organismului:
Metalele grele precum mercurul, de care am tot auzit in ultima perioada la stiri, nu au nici o sansa in fata vajnicului patrunjel. Alcalinizant si plin de clorofila, patrunjelul este cel mai bun consumat crud, pentru ca asa putem beneficia de nutrientii sai la maximum.
Varza, telina, broccoli, conopida, salata chinezeasca, kale, valeriana (fetica), spanacul ar trebui sa constituie baza alimentatiei, si nu numai in perioada detoxifierii. Frunzele verzi alcalinizeaza organismul, si contin Chlorella, care curata sangele si creste nivelul oxigenului din acesta, imbunatatind sanatatea celulara.
Incercati sa introduceti in fiecare zi in alimentatie cate una dintre legumele cu frunze verzi, fie in fresh-ul de dimineata, fie sub forma de salata.
In mod cert, apa nu este un aliment in sine, insa combinatia de apa cu lamaie este un adevarar miracol pentru detoxifierea organismului. Lamaia alcalinizeaza, chiar daca gustul este acid, ajuta la imbunatatirea digestiei, curata intestinele, reduce balonarea, si sustine ficatul in procesul de detoxifiere.
Se amesteca sucul de la o jumatate de lamaie cu 200 ml de apa calda, si se bea dimineata pe stomacul gol. Daca suportati, adaugati o lingurita de otet natural de mere, si digestia va prinde aripi!
Avocado este bogat in grasimi si uleiuri naturale, pline de Omega-3, care reduce inflamatiile si fluidizeaza digestia. Omega-3 se mai gaseste in semintele de in, in uleiul de canepa si in uleiul de masline extravirgin. Aceste uleiuri sunt instabile la temperaturi ridicate, deci trebuie consumate crude, in salate si pastrate la frigider.
Am putea sa o numim leguma-antioxidant, deoarece conține o serie de substanțe active: fier, acid folic,betanina si pectina. Pectina este o fibra care curata toxinele liminate de ficat, permitandu-le sa fie eliminate din sistem în loc sa fie resorbite de catre organism. Sfecla poate fi consumata deoarece acestea pot fi coapta, rasa, sau fiarta, precum si prospata, in fresh-ul de dimineata.
Ana Maria Stanciu
Explorator Wellness Virtual