/
/
Top 3 tehnici de echilibru corp-minte-suflet

Top 3 tehnici de echilibru corp-minte-suflet

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Top 3 tehnici de echilibru corp-minte-suflet
Top 3 tehnici de echilibru corp-minte-suflet

top 3 tehnici de echilibru. În zilele noastre este cat se poate de obișnuit ca oamenii să trăiască vieți stresate și agitate. De multe ori ne grăbim să facem și să realizăm atât de multe lucruri – în incercarea de a echilibra carierele, familiile, agitațiile secundare, viața socială, antrenamentele și altele – incat ajungem să ne simțim complet epuizați.

In general cand ne gândim la sănătate, nutritia și miscarea sunt de obicei primele lucruri care ne vin în minte. Cu toate acestea, sănătatea nu se referă doar la corpul fizic. Mintea și corpul nostru sunt interconectate și se afectează reciproc extraordinar.

De exemplu, o situație stresantă care provoacă gânduri negative poate duce la dureri fizice sau boli. Este important să menții un echilibru sănătos între mintea, corpul și sufletul tau, hrănindu-ti întregul sine, inclusiv nevoile fizice, mentale, emoționale și spirituale.

Echilibrul vieții  a devenit oare un obiectiv atat de greu de implinit incăt nu mai este deloc fezabil? Nu, nicidecum, totul depinde de deciziile noastre.

Există multe lucruri pe care le poți face în viața de zi cu zi pentru a obține o stare de deplinatate, de pildă Qigong, Tai Chi și Yoga – care sunt top 3 tehnici de echilibru.

Prin adoptarea unuia sau mai multor exerciții în rutina ta, vei fi cu un pas mai aproape de echilibru și de a-ti dezvolta intenția reală de vindecare. Aceasta este o alegere conștientă, deci este important să încerci să rămâi disciplinat, prin simpla înțelegere a rolului pe care îl pot juca intenția de vindecare și integritatea personală în viața ta.

Top 3 tehnici de echilibru: De ce să alegi să practici Qigong, Tai Chi sau Yoga? 

Qigong (Chi Kung) indubitabil este mai vechi în origine decât Tai Chi și este disciplina originală care încorporează diverse practici pe scară largă, concepute pentru a cultiva integritatea funcțională și îmbunătățirea esenței de viață pe care chinezii o numesc Qi (Chi).

Qigong și Tai Chi sunt bazate pe principii teoretice, care sunt inerente medicinei tradiționale chineze (TCM). Ambele tipuri Qigong și Tai Chi includ o gamă largă de mișcări fizice, inclusiv mișcări lente, meditative, care curg unduioase asemănătoare dansului.

 În plus, ambele pot include poziții din șezut sau în picioare, posturi de meditație, precum și mișcări blânde sau viguroase de scuturări ale corpului. Cel mai important este faptul că, ambele includ controlul intenționat al respirației și al minții coordonate cu controlul corpului. În învățăturile antice de sănătate  Qigong și Tai Chi, instrucțiunile pentru atingerea stării de capacitate îmbunătățită Qi și funcția indică coordonarea intenționată a corpului, a respirației și minții : „Atenție la corp și respirație, și apoi purifică mintea în ideea de a distila  elixiriul Dumnezeiesc din ea”.

Această combinație de auto-conștientizare cu auto-corecție a posturii și a mișcării corpului, fluxul de respirație, și calmul  minții, sunt considerate a cuprinde o stare care activează natural capacitate de auto-reglementare (auto-vindecare), stimulănd eliberarea echilibrată de neurohormoni endogeni și o gamă largă de mecanisme naturale de recuperare a sănătății, care sunt evocate de integrarea intenționată a corpului și a minții.

Qigong

Qigong – unul din top 3 tehnici de echilibru – se traduce din chineză însemnănd a cultiva sau de a spori funcțiile inerente (energetice) esențiale ființei umane. Este considerat a fi urmașul contemporan ai unora dintre cele mai vechi practici medicale și de vindecare din Asia. Primele forme de Qigong alcătuiesc una dintre rădăcinile istorice ale medicinei și practicii tradiționale chineze contemporane (TCM).

Multe ramuri ale Qigong-ului au un accent medical și de sănătate și au fost rafinate timp de peste 5000 de ani. Qigong permite persoanelor fizice să cultive forța naturală sau de energie („Qi”) în TCM, care este asociată cu funcționalitatea fiziologică și psihologică. Qi este fundamentul conceptual al TCM în acupunctură, medicina naturistă și terapie fizică chineză. Este considerat a fi o resursă omniprezentă a naturii care susține bunăstarea umană și ajută la vindecarea bolilor, precum și (conform teoriei TCM) având o influență fundamentală asupra întregii vieți și chiar asupra funcției ordonate a mecanicii cerești și a legilor fizicii.

Exercițiile de Qigong constau dintr-o serie de practici orchestrate, inclusiv postura corpului, practica respirației, și meditație, toate concepute pentru a spori funcția Qi ( bazându-se pe forțele naturale pentru a optimiza și echilibrul de energie ) prin atingerea de stări profund concentrate și relaxate. Din perspectiva gândirii și științei occidentale, practicile Qigong activează mecanismele fiziologice și psihologice naturale de auto-reparare și recuperare a sănătății.

Există mii de forme de practică Qigong care s-au dezvoltat în diferite regiuni ale Chinei în diferite perioade istorice și care au fost create de mulți profesori specifici și diversele școli. Unele dintre aceste forme au fost concepute pentru scopuri generale de îmbunătățire a sănătății și unele pentru anumite categorii de diagnostic TCM. Unele au fost inițial dezvoltate ca ritualuri pentru practica spirituală, iar altele pentru a împuternici o mai mare abilitate în artele marțiale.

O filozofie cheie care stă la baza practicii este că orice formă de Qigong are un efect asupra cultivării echilibrului și armoniei Qi, influențând pozitiv complexul energetic uman (canale/căi Qi) care funcționează ca un sistem holistic, coerent și reciproc interactiv.

top 3 tehnici de echilibru: Tai Chi

Tai Chi este „Grand Ultimate”, iar în cultura chineză, reprezintă o noțiune filosofică și teoretică expansivă care descrie lumea naturală (adică universul) în starea spontană de echilibru dinamic între fenomenele reciproc interactive, inclusiv echilibrul dintre lumină și întuneric, mișcare și liniște, unde și particule. Tai Chi, exercițiul, este numit după acest concept și a fost inițial dezvoltat atât ca o artă marțială (Tai Chi Chuan sau taijiquan) și ca o formă de mișcare meditativă. Practica de Tai Chi ca mișcare meditativă este de așteptat să obțină echilibru funcțional pe plan intern pentru vindecare, neutralizarea stresului, longevitate, și liniște personală.

Din numeroase motive complexe sociologice și politice, Tai Chi a devenit una dintre cele mai cunoscute forme de exercițiu sau practică pentru rafinarea Qi și este pretinsă pentru a îmbunătăți funcția fiziologică și psihologică. Un factor care pare să diferențieze Tai Chi de Qigong este că tradițional, Tai Chi este de obicei efectuat ca fiind foarte bine coregrafiat, de lungă durată, și cu o serie complexă de mișcări, în timp ce îmbunătățirea sănătății Qigong este de obicei un proces mai simplu, ușor de învățat, cu o practică mai repetitivă.

Cu toate acestea, chiar și formele mai lungi de Tai Chi încorporează multe mișcări care sunt similare cu exerciții de Qigong. De obicei,  exercițiie mai complexe Tai Chi rutine includ exerciții Qigong ca un warm-up, și care subliniază aceleași principii de bază pentru practică, care sunt de concentrarea corpului,  focusarea pe respirație  și apoi mintea care să se concentreze. Prin urmare, Qigong și Tai Chi, în contextul de promovare a sănătății și wellness, sunt echivalente din punct de vedere operațional.

Yoga

Bazată pe filosofia indiana, yoga este un mod foarte accesibil si la îndemăna tuturor pentru a dezvolta conștientizarea cu privire la corpul tău si pentru a declanșa reacția de relaxare. Precum tai chi si qigong, yoga crește atenția de sine, flexibilitatea si coordonarea, eliberează tensiunea din mușchi si întărește senzația de liniște. Yoga este in top 3 tehnici de echilibru.

Adresați-vă oricărui practician yoga pentru a defini yoga, și cel mai probabil veți obține o multitudine de răspunsuri. Pentru unii, este un mod de a se simți bine în corpurile lor. Pentru alții, este o practică spirituală, și pentru mulți, un mod de viață. Dar, indiferent de abordarea ta, yoga poate ajuta la remodelarea minții și dezleagă modelele obișnuite sau inconștiente de diverse obiceiuri pe care cu toții le avem.

Practicarea yoga ajută la furnizarea unor stări și instrumente pentru construirea de obiceiuri bune, cum ar fi disciplina, auto-ancheta, și nonatașamentul. Aceste exerciții sunt, de asemenea, o cale de a vă împuternici să faceți alegeri conștiente,  de a trăi o viață sănătoasă și împlinită. O definiție predominantă vine de la „Sutras Yoga de Patanjali,” compilate înainte de 400 d.Hr. În al doilea verset al primei cărți, yoga este definită ca „încetarea rătăcirii minții”. Sutras oferă, de asemenea, un sistem de opt membre care ghidează practicantul să depășească dincolo de minte și să atingă libertatea yoghină.

Un studiu exact a demonstrat că yoga a ameliorat starea de spirit atăt a incepătorilor căt si a experților, deși cel mai mult a ajutat femeile care practicasera yoga o dată sau de doua ori pe săptămăna înainte timp de cel putin doi ani să se recupereze de pe urma evenimentelor stresante mai rapid decăt pe novici.

Alte studii au constatat beneficii suplimentare precum ameliorarea funcției pulmonare la persoanele cu astm, permițăndu-le sa foloseasca mai puțină medicatie pentru a controla afectiunea.

Intr-un alt studiu, practicarea regulată a yoga timp de cel putin patru ani a contribuit la o pierdere din greutatea in exces la adulții de varsta medie. Pentru ca yoga nu era suficient de viguroasa pentru a explica un consum suplimentar atăt de mare la aceste persoane, cercetatorii au teoretizat ca ar fi putut sa afecteze greutatea prin scăderea concentrației de cortizol. Sau este posibil  datorită constientizării de sine cultivată prin practicarea yoga să fi creat o conștientizare accentuată a corpului – o stare mentală care s-a tradus prin obiceiuri de alimentație și exerciții mai sănătoase.

Pe scurt, indiferent ce tip de activitate mentală și fizică alegem să încorporăm in viața noastră de zi cu zi din cele top 3 tehnici de echilibru, secretul testat pe propria-mi piele nu constă in heirupruri ci este vorba de planificare riguroasă, disciplină si  perseverență. Dar mai ales să nu uităm de iubirea de sine care stă la baza oricărei încercări de a ne îmbunătăți viața nostră dar și a celor din jur.
Vă urez o sănatate deplină!

Larisa Marinica 

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Wellness 4 People: https://www.facebook.com/Yoga.Terapiicorporale.Spaspecialist

Email: spawellness@yahoo.com

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *