/
/
Tipuri de Yoga

Tipuri de Yoga

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
dreamstime 23303274 1024x681 1
Tipuri de Yoga

Mic indrumar și tipuri de Yoga

Yoga a aparut acum trei mii de ani pe teritoriul Indiei de astazi, reprezentand una dintre cele sase scoli (saddarsana) ale filozofiei vedice. Cuvantul in sine provine din sanscritul „yuj” care inseamna ,,a atasa, a lega”. Altfel spus, yoga inseamna unirea sufletului cu trupul in numele Divinitatii. Totul se rezuma la echilibrul dintre corp, minte si emotie – doar atunci cand exista o balanta in acest sens putem reveni la partea spirituala.

Pentru a afla mai multe date generale referitoare la Yoga, te invitam sa parcurgi articolul Yoga meditatie miscare si respiratiePana atunci, insa, ti-am pregatit o selectie de informatii utile pentru orice yoghin incepator sau avansat.

Jnana Yoga

Pe scurt: Ynana Yoga este sinonima cu o abordare filozofica in vederea ,,dezvaluirii” iluziilor din Univers.

Cunoscuta si sub denumirea de calea cunoasterii,  Jnana Yogase bazeaza pe o filozofie conform careia Scopul Suprem este atins printr-o diferentiere clara intre ceea ce este considerat etern si real (Brahman), respectiv ireal si temporal (restul Universului). Jnana Yoga prespune detasarea fata de ceea ce este trecator. Controlul mintii, controlul inimii, rezistenta, credinta si capacitatea de a te concentra in timpul meditatiei sunt virtuti pretioase in cadrul Jnana Yoga.

Tipuri de yoga – Bahkti Yoga 

Pe scurt: Bahkti Yoga presupune construirea unui canal de energie emotionala in vederea perfectionarii practicilor spirituale.

Bahkti este un termen provenit din limba sanscrita, semnificand devotament fata de o forma personala de divin. Bahkti Yoga reprezinta una dintre cele mai elevate cai de devotiune. Prin aceasta forma de yoga se poate ajunge la o stare de comuniune cu Absolutul Divin. Mai mult, Bahkti este considerat un soi de fir invizibil care reface legatura dintre inima discipolului si Divinitate.

Karma Yoga

Pe scurt: Karma Yoga presupune daruirea totala a unui individ, dar fara asteptarea vreunei recompense.

Karma Yoga este una dintre cele mai populare forme de Yoga, apartinand in acelasi timp de categoria clasica. Practicarea regulata are ca scop principal accelerarea evolutiei spirituale a discipolului. Este o forma accesibila in comparatie cu alte tipuri precum Jnana Yoga sau Raja Yoga, mai ales datorita faptului ca practicantul nu trebuie sa se afle neaparat intr-un stadiu avansat de initiere. Popularitatea acestui tip de Yoga se datoreaza si faptului ca practica poate fi adaptata cu usurinta programului zilnic.

Kryia Yoga

Pe scurt: Kryia Yoga se muleaza poate cel mai bine pe definitia generala a practicii Yoga si anume comunicarea dintre suflet si trup in vederea comuniunii cu Divinitatea.

Kryia Yoga a fost mentionata pentru prima data in cateva texte antice indiene,  revenind in atentia practicantilor abia in secolul nouasprezece. Reprezinta o metoda destinata unui numar limitat de adepti care trebuie sa dispuna de un anumit grad de initiere. Prin intermediul unor metode specifice, se incearca refacerea legaturii dintre microcosmos (fiinta umana) si Macrocosmos. Yoghinul se reincarca astfel cu energie psihica si mentala.

Raja Yoga

Pe scurt: Raya Yoga inseamna in primul rand controlul mintii, respectiv o capacitate extraordinara de concentrare.

Raja Yoga este cunoscuta si sub denumirea de Yoga Regala, Yoga Clasica sau Ashtanga Yoga Tot in cadrul acestui tip intalnim si hatha yoga, o practica fizica pe care multi oameni o considera pur si simplu un exercitiu de intretinere. Formele de hatha yoga sunt aproape la fel de numeroase precum stilurile de dans ale planetei. Iar fiindca spatiul nu este suficient pentru a le enumera pe toate, vom descrie doar cele trei forme esentiale:

Gentle Yoga  aici, sunt vizate in special practicile fizice. Accentul se pune pe flexibilitate si stretching. Cu inspiratii si expiratii cat mai profunde (fiindca a venit vorba, respiratia in stil yoga poarta denumirea de Pranayama). Asemenea exercitii fizice sunt un adevarat deliciu pentru minte. De fapt, de fiecare data cand rostim Gentle Yoga ne referim la imaginea de ansamblu din mintea oamenilor care nu au neaparat tangenta cu acest domeniu.

Kundalini Yoga  acest tip de Yoga functioneaza pe principiul celor opt „chakre”. Prin prisma „respiratiei de foc” (respiratie rapida), fiinta umana are capacitatea de a incalzi organismul de jos in sus in vederea trezirii lui Kundalini (conform scrierilor antice, Kundalini este asemenea unui sarpe in adormire) si atingerii implicite a unui nivel superior de existenta.

Power Yoga

Aceasta forma este cunoscuta si sub denumirea de Vinyasa Yoga (o presupune o serie de miscari rapide care incalzesc tot corpul). Vorbim de una dintre cele mai active forme. Întrucat aici pozitiile (Asanas) sunt schimbate extrem de rapid, cu toate ca dinamismul nu este caracteristic pentru yoga in general. Atentie – Power Yoga solicita muschii la maxim!

Raja Yoga pune in centrul filozofiei sale mintea, conceputa drept suverana structurii psiho-fizice. Datorita relatiei stranse dintre trup si suflet, pentru inceput, practicantul trebuie sa dobandeasca un psihic sanatos si o stare de sanatate cat mai buna. De asemenea, accentul cade pe un anumit tip de disciplina.

Acesta forma de Yoga se bazeaza pe perfectionare morala si etica, permitand controlul fluxului gandurilor si al simturilor in vederea dobandirii unei stari perfecte de concentrare in timpul meditatiei. Doar asa se va putea experimenta starea de Supraconstiinta.

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *