In medicina traditionala ayurvedica se stie ca oamenii au o varsta cronologica, o varsta biologica si o varsta spirituala, ultima dintre acestea masurandu-se nu in ani, ci in gradul de maturitate spirituala. Cu cat aceasta varsta spirituala este mai mare, cu atat mai tineri ne vom simti in interior – lucru care se va reflecta si in exterior. Varsta cronologica nu poate fi modificata, oricat ne-am dori noi lucrul acesta, insa putem face ceva ca varsta noastra biologica sau varsta metabolica sa fie cat mai mica.
Un metabolism bun presupune o asimilare corespunzatoare a nutrientilor si o eliminare rapida a toxinelor si substantelor reziduuale din organism, un “foc” digestiv bun – si, implicit, un corp armonios.
In acest articol vom vorbi despre 5 plante medicinale cu proprietati anti-ageing care ne pot ajuta foarte mult, mai ales daca sunt folosite din timp, in procesul de intinerire si mentinere.
In primul rand, este important sa stim ca pentru a beneficia de principiile active din plante, este ideal sa le consumam sub forma de pulberi, macinate cu ajutorul unei rasnite electrice si administrate sublingual, preferabil pe stomacul gol, sau cu cel putin 30 minute inaintea meselor. Plantele se tin sub limba timp de 10-15 minute, dupa care le inghitim cu apa. Administrarea sublinguala face ca substantele active din plante sa patrunda rapid in tot corpul deoarece la acest nivel mucoasa este subtire si bogat vascularizata.
Este eficienta si la menopauza in combaterea tulburarilor nervoase dar si in caz de menstre neregulate. De la aceasta planta, folosim in special semintele si radacina.
Branca ursului, sau “ginsengul romanesc”, cum mai este cunoscuta, este o alta planta cu puternice efecte revigorante, intineritoare si stimulente ale activitatii glandelor endocrine. Radacina si semintele de branca-ursului revigoreaza si reintineresc rapid organismul, maresc capacitatea de efort si tonusul psihic, elimina sterilitatea, impotenta si frigiditatea. Este o planta benefica si pentru reprezentantii varstei a treia, deoarece reda tonusul si pofta de viata.
Daca ficatul este lenes, multe substante nutritive vor trece in sange netransformate, care vor deveni ulterior toxine pentru corp, de aici rezultand un proces de imbatranire mult mai rapid. Pentru a ne mentine tineri, este bine sa avem grija si de “laboratorul chimic” al organismului nostru, ficatul, iar cea mai buna planta pentru stimularea si regenerarea ficatului si pentru reglarea activitatii bilei este rostopasca. Atentie insa, ea trebuie consumata in doze mai mici decat majoritatea plantelor, intrucat dozele prea mari pot fi toxice: 0,5 grame de 3 ori pe zi este o doza optima.
In eforturile noastre pentru a ne mentine tineri, adeseori ignoram aspecte ce tin de sanatatea noastra, focalizandu-ne mai mult pe cum arata pielea sau cat de bine definita e musculatura noastra. Tineretea e strans corelata si cu starea sistemului circular, iar cea mai cunoscuta planta cu actiune terapeutica asupra sistemului circular este gingko biloba. Frunzele acestui arbore amplifica circulatia periferica, intensifica irigarea cu sange a creierului, imbunatateste activitatea sistemului nervos si poate fi de un real folos in cazul depresiilor, starilor de anxietate, teama etc.
Nu in cele din urma, trebuie sa ne intinerim si sistemul imunitar, pentru a ne apara de toti agentii invadatori. Excelenta pentru intarirea sistemului imunitar este catina, cu actiune vitaminizanta (contine vitamintele A, C, K, P, D), remineralizanta, imunostimlatoare, vitalizanta si anticancerigena. Fie ca o administram intern sub forma de pulbere, macerat la rece sau sirop sau extern, are un efect deosebit de benefic asupra pielii si musculaturii.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual