/
/
Termomasaj pentru o viață sănătoasă

Termomasaj pentru o viață sănătoasă

Ultima actualizare în 16 Sep 2023
|

Cine ar refuza un masaj, după o zi de muncă petrecută fie la volan, în trafic, fie la birou, în ședințe pe zoom, fie într-o alergătură de colo-colo, pentru a rezolva diferite taskuri?

De aceea există saloanele de masaj, centrele spa, pentru ca noi să putem contracara prin masaj și prin terapiile spa cele mai frecvente afecțiuni cauzate de statul pe scaun, de statul în picioare sau la volan. Avem nevoie ca organismul să fie permanent în echilibru, iar oboseala, durerile cervicale sau lombare, tensiunea musculară din zona gâtului și a umerilor, stresul, să fie eliminate și înlocuite cu relaxarea.

Despre cum putem ajuta coloana vertebrală să se relaxeze după o astfel de zi și despre cauzele pentru care ajungem adesea în această situație, am discutat cu Mihaela Ștefan, managerul Centrului de Termomasaj Ceragem din Brașov.

despreSpa.ro:  Așadar, Mihaela, care sunt cauzele pentru care coloana vertebrală ajunge să fie afectată?

Mihaela: Aș putea spune că însăși stilul de viață actual este principalul factor care ajunge, într-un final, să ne îmbolnăvească. Afecțiunile la nivel cervical pot fi cauzate de mai mulți factori despre care vreau vă povestesc.

Să luăm stresul: este aproape imposibil să nu trăim în stres, pentru că orice poate deveni un factor stresor la un moment dat: fie că e traficul, viteza netului, chiar și o postare pe Facebook. Nu degeaba se spune că stresul este cauza tuturor bolilor. Stresul cronic poate determina tensiune musculară și contracția excesivă a mușchilor de la nivelul umerilor și gâtului, ceea ce poate duce la apariția tensiunii musculare, a durerile de gât și umeri, precum și a durerilor de cap.

Apoi, călătoriile lungi cu avionul. Călătorim mult mai mult ca în trecut. Sunt foarte multe persoane al căror job implică să călătorească foarte des cu avionul și pe distanțe mari. Știm cu toții că orele de așteptare din aeroport, poziția statică și spațiul limitat, mai ales în cazul călătoriilor lungi, pot provoca tensiune și rigiditate la nivelul umerilor și gâtului. Dacă nu folosesc o pernă pentru susținerea capului, poziția incorectă a corpului pune o presiune suplimentară asupra coloanei cervicale, iar așa apar durerile și disconfortul. Dacă mai adăugăm și ridicarea bagajelor grele de cală, este evident că o astfel de călătorie nu are cum să nu rămână fără urmări.

Termomasaj Ceragem
Termomasaj Ceragem

Poate cel mai frecvent factor întâlnit de mine este postura incorectă. Din păcate, am observat-o adesea nu doar la tineri și foarte tineri, pentru că aceștia își suprasolicită coloana prin statul cu capul aplecat în telefon, ci și la persoanele adulte. Nu stăm corect la birou și ne-am făcut un obicei rău, iar adoptarea unei posturi incorecte pe o perioadă îndelungată pune o presiune de neimaginat asupra mușchilor, ligamentelor, articulațiilor și verebrelor cervicale.

Poate surprinzător, un factor sezonier este expunerea îndelungată la aer condiționat. La centrul nostru vin persoane care au dezvoltat o sensibilitate în acest sens, care se resimt după ca au stat în aceste condiții. Este vară, iar corpul se încălzește mai repede, iar apoi, după o expunere îndelungată la aer condiționat, ieșim din nou afară la căldură. Ei bine, acest schimb brusc de temperatură are urmări; apar modificări în vasele de sânge, care se pot contracta sau dilata rapid pentru a regla temperatura corpului, fapt care poate declanșa tensiuni și disconfort în mușchii gâtului și ai umerilor.

Mai sunt și alte motive, foarte diverse… mă gândesc la adoptarea unei poziții incorecte în timpul somnului, cum ar fi dormitul pe o pernă prea înaltă sau prea plată, iar dimineața ne trezim cu dureri în zona respectivă sau la suprasolicitarea fizică sau, la celălalt pol, la stilul de viață sedentar, care duce la slăbirea mușchilor în general și la apariția durerilor la nivelul coloanei vertebrale.

despreSpa.ro: Cum putem să avem grijă de coloana vertebrală? Ce le recomanzi, în acest sens, persoanelor care vin la ședințe de termomasaj și ce alte recomandări ai pentru menținerea sănătății coloanei ?

Mihaela: În primul rând prin conștientizarea și minimizarea, pe cât posibil, a tuturor acestor factori. Nici nu realizăm cât de mult ne stresăm zilnic. Nici nu ne imginăm că statul în poziția șezut pe scaun pune o povară de 6 ori mai mare asupra coloanei vertebrale, comparativ cu poziția culcat pe spate sau că telefonul mobil ne pot face rău fizic. Pentru fiecare mișcare a capului în jos, înaintea umerilor, greutatea capului plasează pe vertebrele cervicale o încărcătură tot mai mare, care la o înclinație de 60 de grade ajunge la 27 de kg. În Coreea, țara de unde provine tehnologia patului de termomasaj Ceragem, s-a constatat că hernia de disc cervicală se agravează pe măsură ce utilizarea smart-phonului crește.

Apoi, ceea ce recomand persoanelor care vin la ședințe de termomasaj, este să meargă pe jos, să facă exerciții fizice moderate și adecvate, să aibă un stil de viață activ, pe cât se poate. Să își corecteze mereu postura, să meargă la Yoga sau la pilates, să facă exerciții de respirație. Și, din când în când, să vină să testeze cum se simt după o ședință pe patul de termomasaj.

Efectele termomasajului au rol de ameliorare a durerilor cervicale, dar și de prevenție. În afară de patul de termomasaj, la centrul nostru Ceragem se poate testa și dispozitivul Healax iShoulder, care efectuează un masaj al umerilor pentru detensionarea acestora.

 

Mai multe despre patul de termomasaj citiți aici.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *