/
/
Terapii ORL – baile termale si salinele

Terapii ORL – baile termale si salinele

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapii ORL – baile termale si salinele
Terapii ORL – baile termale si salinele

Terapii ORL – baile termale si salinele: Terapia in bai termale

Aceasta terapie straveche a fost studiata si dezvoltata de catre  vestitul medic al antichitatii, Hipocrate, apoi de nu mai putin celebrii: Celsus, Pliniu si Galen, care recomandau, pentru inhalatii, aerul din preajma Vezuviului, care continea sulf.

Consacrarea acestei metode dateaza din secolul al XlX-lea, fiind recomandata si in prezent, intocmai, in afectiuni ORL, precum si in afectiuni respiratorii.

Actiunea inhalatiilor depinde de continutul cetei (exemplu: ape sarate, sulfuroase, alcaline, iodurate, calcice etc), precum si de gradul de pulverizare (picaturi mici, de 10-100 microni).

Apele sarate si alcaline cu actiune antiinflamatorie si fluidifianta se folosesc in procesele cronice bronho-pulmonare (bronsite cronice, astm bronsic, ozene, rinite cronice etc). Apele sulfuroase au, poate, cea mai completa actiune: efect antiinflamator si trofic (prin intermediul sulfului), cu actiune plastica, de refacere a mucoaselor si actiune antiseptica si hiposecretorie.

Apele iodurate sunt indicate in rinite, faringite, sinuzite, laringite, in general in afectiuni oto-rino-laringologice, asemenea apelor radonice, care au actiune de sedare, precum si actiune anti spasmodica si uricolitica (de eliminare a acidului uric), fiind indicate in astm, bronsite astmatice, afectiuni respiratorii ce fac obiectul unui viitor articol despreSpa.ro.

Terapia in bai de abur

Terapia in baile de aburi poarta numele de inhalatie, aceasta constand in termeni generali, in inspirarea, in scop terapeutic, a diferitelor gaze, lichide sau substante medicamentoase, fin pulverizate.

Inhalatiile includ volatizarile, aburelile, fumigatiile. Prin fumigatie intelegem inhalarea fumului produs (de exemplu, de tigari antiastmatice, plante sau prin arderea altor substante) in scop strict terapeutic.

Terapii ORL – baile termale si salinele: Terapia in saline

Salinele, salinele balneare sau salinele artificiale, saunele cu sare sunt utilizate in scopul preventiei racelilor de sezon si intarirea sistemului imunitar, precum si in cazul bolilor pulmonare cronice (bronsitele, astmul bronsic) sau al afectiunilor ORL (rinite, sinuzite, otite, alergii).

Salinele ofera microclimate si factori sanogeni, oferind condiţii optime de aplicare in terapiile recuperatorii ale diferitelor afecţiuni interne cât şi in preventie şi stimularea cresterii imunitatii organismului.

Condiţiile specifice microclimatelor pe care salinele le ofera, sunt urmatoarele:

–    temperatura constantă a aerului, relativ scazută oscilând intre 11-12 grade Celsius, permitand procesul de adaptare şi aclimatizare a organismului;

–    umiditatea relativa, cu variaţii minime si cu valori cuprinse intre 78-82% la intrarea în salină şi valori medii intre 73-80% in diferite zone din salina cu efecte benefice asupra căilor respiratorii permiţând aparatului mucociliar să lucreze optim in atmosferă saturată şi la temperatura corpului;

–    prezenţa aerosolilor de sare sub formă de particule solide;

–    aeroionizarea cu ioni mici in cantităţi variabile cu predominanţa ionilor pozitiviaeroionizarea, aceasta fiind la nivelul aerului exterior avand efecte curative.

Condiţiile de microclimat ale salinelor permit abordarea terapeutică (profilactică si post-traumatica) a numeroase tipuri de afectiuni (de pilda, afectiuni respiratorii si afectiuni de tip ORL).

O aerosolizare corecta echivaleaza cu o perfuzie medicamentoasa, astfel ca aerosolii sunt indicati in afectiunile ORL (sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite) si in bolile pulmonare (traheite, bronsite, astm bronsic), despre care vom discuta mai pe larg in articolul de saptamana viitoare.

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Mobil: 0736.339.830

Subiecte:Bai termale

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *