Draga cititorule, voi incepe prin a-ti recomanda terapia prin ras. Da, chiar asa, rasul are efect detoxifiant, o data in plan fizic, cat si in plan emotional!
Pe cat de ciudat sau neobisnuit gasesti asta, rasul este un remediu traditional pentru afectiuni ale colonului, acesta avand calitatea de a efectua inconstient in timpul miscarii cadrului colic, un automasaj al intestinelor.
O alta modalitate de a depasi un astfel de moment delicat, il reprezinta masajul bland, efectuat cu ambele maini de-a lungul cadrului colic.
Masajul se executa cu o presiune mica spre medie, in sensul acelor de ceasornic, urmand linii specifice dupa cum urmeaza: manevra de efleurage incepe de pe fosa iliaca dreapta, continuand pe laterala dreapta abdominala, pana sub rebordul costal.
Inainte de a continua masajul la nivelul muschiului drept abdominal superior, se efectueaza miscari de frictiune, lente, aplicand o presiune mica, pe ficat, cunoscut ca fiind „uzina de toxine” a organismului, intensificand procesul de detoxifiere a organismului.
Se continua terapia, prin masarea muschiul drept abdominal superior, urmand o linie imaginara de la dreapta la stanga, insistand asupra splinei, pentru ca mai apoi sa se incheie un ciclu, prin masarea de sus in jos a musculaturii oblice stangi abdominale, urmand principiile din reflexoterapie.
Reflexoterapia are ca tehnica de tratament masarea talpilor, palmelor sau capului, in zonele corespunzatoare punctelor de proiectie a diferitelor organe ale corpului, ea asociindu-se in mod obisnuit si cu presopunctura.
Raportandu-ma strict la constipatie, reflexoterapia urmareste acelasi traseu ca cel descris mai sus, in scopul curatarii colonului: masarea colonului ascendent, urmata de masarea colonului transvers si a colonului descendent, precum si a punctelor reflexogene pentru anus si rect. Terapeutul se poate raporta si la masarea punctelor reflexogene ale ficatului si splinei, precum si asupra zonei reflexogene a stomacului si intestinului subtire.
Aromaterapia poate juca un rol esential in tratarea constipatiei, de aceea recomand folosirea unor uleiuri esentiale de rozmarin, musetel si maghiran, cate doua picaturi din fiecare la cinci linguri de ulei presat la rece, precum si de ceai verde.
Urmare afectiunilor stomacale, foarte multi dintre noi acuzam depresii acute si stari de stres exacerbate.
Pentru cei ce opteaza pentru terapii coplementare pentru a-si recastiga echilibrul fizic si energetic, trebuie sa stie ca orice masaj executat cu daruire poate avea efect terapeutic in afectiuni de colon.
Asa cum masajul de relaxare poate fi considerat un masaj terapeutic, prin actiunea sa reusind sa relaxam nu numai musculatura, ci si creierul, care odata stimulat prin masaj produce asa cunoscutele enzime ale placerii, denumite generic endorfine, la fel fiecare forma de masaj terapeutic poate imbraca forme ale unui masaj de relaxare.
Pentru astfel de afectiuni iti recomand masaje precum Hot Back Stone Massage ori Aroma Stone Therapy Massage, acesta din urma ingloband si conceptul de aromaterapie.
Celor care doresc o alternativa la masajele de relaxare, le mai pot recomanda masajul de relaxare de tip suedez, precum si Vanilla Relaxing Massage, care de asemenea utilizeaza principii din aromaterapie, folosind ulei esential de vanilie, totul pentru o relaxare locala, abdominala, dar si pentru relaxarea intregului corp.
In constipatiile atonice se poate recomanda hidroterapie, dusuri abdominale scotiene, masaj abdominal, kinetoterapie.
In constipatiile spastice putem recomanda bai caldute, in special bai de sezut, comprese abdominale cu namol.
Se va ține cont că, la masajul conținutului intraabdominal, mai mult ca oriunde, niciodată o acuză clinică, chiar minoră, un simplu disconfort digestiv sau o simplă constipație, nu constituie un motiv pentru aplicarea unui masaj medical fără a avea o indicație medicală exactă și fără o urmărire medicală corespunzătoare.
In statiunile balneare se indica si crenoterapia (ingestia de apa minerala naturala), alaturi de un regim dietetic. Se recomanda ape minerale naturale sulfatate sodice si clorurosodice hipertone. Doza prescrisa, izvorul, temperatura apei ingerate trebuie respectate. Apele se administrează, de obicei, la temperatura lor naturală. Incălzirea prealabilă este indicată în formele spastice digestive şi biliare, constipaţiile atone şi
curele de diureză beneficiază de apa rece.
Statiuni balnerare recomandate: Călimănești-Căciulata, Olănești
Andrei Claudiu Simion
Specialist tehnici masaj, Consultant spa
Mobil: 0736.339.830
Dr. Gabriela Dogaru
Medic primar Recuperare, medicină fizică şi balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca
Prim – Vicepreședinte Asociația Română de Balneologie
Explorator Wellness Virtual