/
/
Terapii alternative in afectiuni ORL

Terapii alternative in afectiuni ORL

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
masaj spa talpi reflexo dreamstime xxl 34110984 copie 1024x759 1
Reflexoterapia

Terapii alternative in afectiuni ORL. Terapiile alternative (neconventionale) si-au dovedit eficienta în tratarea anumitor afectiuni, fiind folosite cu succes din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. In afectiunile ORL, nenumarate metode terapeutice alternative sunt practicate cu rezultate deosebite, in paralel cu tratamentele alopate.

Este un bun prilej pentru a lua in considerare interdependenta dintre terapiile conventionale si cele neconventionale, despre care am amintit in multe alte cazuri.

In articolul de azi, ma voi opri asupra tratamentelor alternative in afectiuni ORL, foarte frecvente in aceasta perioada a anului.

Pentru tratarea otitelor, sinuzitelor si rinitelor, terapiile alternative si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului. Astfel, reflexoterapia si presopunctura (shiatsu), masajul facial combinand tehnici de presopunctura si drenaj limfatic avand menirea de a reduce procesul inflamator local si de a restabili starea de sanatate a organismului afectat.

In rinite, recomand  masajul zonelor reflexe nazale de la nivelul degetelor mari de la picioare, fiind  îmbunătăţită circulaţia sanguină în zona mucoasei nazale, determinand astfel descongestionarea zonei afectate.

In cazul rinitelor cronice si alergice, sunt recomandate doua-trei sedinte pe saptamana, timp de patru saptamani, in timp ce pentru combaterea sinuzitelor maxilare, este recomandat masajul degetelor mari de la picioare, la baza unghiei. 

In afectiuni precum sinuzitele frontale, reflexoterapia ajută la reducerea procesului inflamator fără puncţii sau fără alte intervenţii chirurgicale. 

Zonele reflexe pentru sinusurile frontale sunt amplasate la nivelul degetelor de la picioare, pe partea plantară. Pentru tratarea sinuzitelor cronice va recomand o sedintă pe zi, timp de patru saptamani, durata terapiei variind intre 50 si 100 de minute. Pentru a preveni viitoare episoade de sinuzită, tratamentul poate continua, fiecare sedinta terapeutica desfasurandu-se la interval de o zi fata de precedenta.

Recomand aceeasi reteta de tratament alternativ si in cazul sinuzitelor maxilare

Trebuie avut în vedere că acestea sunt terapii complementare, care nu exclud terapiile conventionale, ci doar le completeaza, o buna intelegere a acestui principiu putand grabi vindecarea.

Terapii alternative in afectiuni ORL: Masajul reflexogen al talpilor in otita

O alta afectiune la care reflexoterapia si-a dovedit eficacitatea este reprezentata de otite. Zonele reflexe ale urechilor sunt amplasate intre degetele trei si patru ale labei piciorului. Urechea dreapta are zona reflexa in piciorul stang, iar urechea stanga avand zona reflexa in piciorul drept.

In caz de otita acuta, sunt indicate pana la doua sedinte pe zi, timp de doua saptamani. In cazul otitelor cronice, este indicata o sedintă pe zi, timp de patru saptamani.

Masajul shiatsu in defecte de auz

In astfel de cazuri, factorii determinanti pot fi hipertensiunea, hipotensiunea, arterioscleroza, sindromul Meniere (distensia compartimentului endolimfatic al urechii interne), otita cronica, tinnitus (sunete in urechi).

Pentru a stopa astfel de afectiuni, recomand in paralel cu sedintele de reflexoterapie, masajul urechii prin tehnica shiatsu, constand in introducerea varfului indexului in canalul auditiv, miscandu-l inainte si inapoi pentru a crea vibratii ce vor ajunge in canalul urechii interne. Aceasta vibratie se executa rapid, timp de aproximativ 20 de secunde, continuand mai apoi procedura utilizand indexul, degetele mijlociu si inelar si aplicand presiuni asupra regiunii temporale, in spatele urechii si mergand pana la baza acesteia.

Aceste trei puncte sunt situate pe muschiul auricular anterior, pe muschiul auricular superior si pe muschiul auricular posterior.

Continuarea tratamentului consta in acoperirea urechii cu palma, presand urechea puternic cu fata carpiana a mainii si executand rasuciri spre interior si spre exterior, timp de aproximativ 20 de secunde. Sesiunea terapeutica se incheie exercitand o presiune puternica asupra canalului urechii externe si interne, sub forma de vibratii, pentru aproximativ 20 de secunde.

Terapii alternative in afectiuni ORL: Masajul shiatsu in afectiuni nazale

Blocajele si afectiunile nazale sunt provocate in mare parte de prezenta fluidelor nazale, precum si a unor factori bacteriologici pronuntati, dezvoltandu-se astfel rinite acute, alergii, sinuzite.

Punctele de tratament prin tehnica shiatsu pentru blocajele nazale sunt situate la nivelul liniei mediane a fruntii, dintre sprancene si zona superioara de implantare a parului, precum si cele doua siruri alcatuite din cate trei puncte, situate de o parte si de alta a nasului.

Tratamentul incepe prin punctelor de pe frunte cu indexul, degetul mijlociu si inelarul ambelor maini, suprapuse, repetand presiunile de alte cinci pana la zece ori. Presiunea exercitata asupra acestor puncte are o durata aproximativa de cinci secunde, urmand ca eliberarea tensiunii sa dureze aproximativ trei secunde.

Presiunea asupra punctelor de langa nas se poate exercita fie numai cu indexul, fie plasand indexul in punctual de presiune, deasupra acestuia asezand buricul degetului mijlociu. Aplicatiile se fac simultan de ambele parti ale nasului, incepand cu punctual de langa ochi si terminand cu cel de langa nari. Presiunile nu trebuie sa aiba o durata mare si nici sa fie prea puternice, in caz contrar existand riscul de agravare a inflamatiei mucoasei nazale.

In articolul viitor va voi prezenta remedii naturiste si fitoterapeutice in afectiuni ORL.

In speranta ca aceste sugestii va vor fi de ajutor, va doresc multa sanatate!

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *