/
/
Terapie prin miscare

Terapie prin miscare

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Terapie prin miscare
Terapie prin miscare

Terapie prin miscare. In acceptiunea multora, starea de bine se traduce printr-un cumul de trairi atat fizice, cat si emotionale, ca rezultate ale actiunilor pe care le intreprindem in activitatile zilnice. Iar echilibrul interior reprezinta catalizatorul principal pe care corpul il experimenteaza generand balanta pe plan fizic. Pe parcursul ultimilor ani de practica terapeutica, mi-am indreptat atentia in sensul identificarii celei mai complexe forme de tratament, cu rezultate evidente in diverse tipuri de afectiuni. Deseori, drumul parcurs mi s-a parut anevoios. M-am lasat prada unor convingeri de moment care s-au dovedit ulterior a fi inselatoare. O concluzie atemporala se refera insa la terapia prin miscare sau exercitiul fizic efectuat constant si dupa principii bine definite. Nu vorbim doar despre cea mai complexa forma de terapie, ci si despre cea mai eficienta modalitate de preventie pentru oricare dintre noi.

Se stie ca miscarea fizica stimuleaza echilibrul energetic al intregului corp, prin repozitionarea coloanei vertebrale.

Miscarea contribuie la:

  • functionarea corecta a intregului sistem nervos și a sistemului respirator;
  • reglarea blocajelor sistemelor circulator (sangvin si limfatic) si hormonal;
  • echilibrarea digestiei.

Acolo unde terapiile, fie ele invazive ori non-invazive nu au fost suficiente pentru rezolvarea problemelor de sanatate cu care s-au confruntat pacientii. Exercitiile fizice si de respiratie adecvate (personalizate) au reprezentat solutia optima in cele mai multe dintre cazuri. 

Situatii in care pacientii au refuzat sa inteleaga si sa imbratiseze beneficiile formelor de terapie fizica au existat, dar din fericire in numar foarte redus. O parte dintre pacientii acestia s-au confruntat peste ani cu o serie de dezechilibre emotionale si fizice, o alta parte insa a inteles ca abordarea fizica poate fi si de ordin pasiv. In acest sens se vor efectua asa-numitele exercitii pasive de stretching, fitness terapeutic, elongatii, repozitionari vertebrale, terapie cranio-sacrala si eliberare somato-emotionala. Totul in scopul restabilirii ordinii interioare a organismului. 

Terapie prin miscare: Formele de gimnastica pe care le recomand

Experienta in terapeutica si wellness m-a ajutat sa descriu:

  • programe fizice cu componente din gimnastica si respiratie yoga;
  • Pilates;
  • forme de arte martiale thailandeze, japoneze si chineze: Muay Thai, Karate-Dō, Wushu, Wing Chun, Chi Kung, Tai Chi Chuan;
  • exercitii de stretching;
  • exercitii de fitness: pull-over, warm-up si cool-down;
  • forme de relaxare prin respiratie si meditatie;
  • exercitii de mers si alergare s.a.m.d. 

Coordonarea miscarilor si a respiratiei determina echilibrarea tuturor sistemelor corpului. In plan energetic si fizic, respiratia este responsabila pentru deschiderea meridianelor corpului, prin alinierea segmentelor coloanei vertebrale, stabilind un flux energetic continuu la nivelul tuturor organelor. Reintorcandu-ma la tema articolului, in acceptiunea mea, cea mai complexa terapie este cea care utilizeaza exercitii fizice diverse in scopul „repararii” functiilor alterate din organism sau al prevenirii eventualelor dezechilibre. 

Autor: Andrei Simion 

Specialist Masaj 

Articolul a fost publicat in Revista Spa & Wellness Editia Septembrie 2015.   

Cu drag,

Andrei Simion

Specialist Masaj

Email: office@desprespa.ro
Terapie prin miscare
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Andrei Simion

Andrei Simion

Specialist Masaj

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *