/
/
Terapia cu sunet. Magia gongului

Terapia cu sunet. Magia gongului

20 Aug 2012
|
meditatie in templu japonez dreamstime 8472265
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-meditation-sun-image8472265

„De ce este magic gongul?”

Aceasta a fost prima intrebare pe care mi-am pus-o atunci cand prietena mea m-a anuntat ca isi doreste cu ardoare un bol Tibetan.
Gongul este un instrument metalic cu forma de disc care, lovit fiind de un mic ciocan, produce un sunet caracteristic, puternic … magic. Se poate sa-l fi vazut in sala in care practici yoga, in magazinele de specialitate sau la vreun eveniment wellness. Limba engleza i-a dedicat instrumentului pana si o sintagma simpatica, aceea de „getting gonged”, menita sa descrie baia de sunete care se produce odata cu „bataia gongului”.

Atunci cand urechile tale se afla in proximitatea gongului, suna ca si cum o suta de vizitii aurii ar cobori din cer, transpunandu-te intr-o dulce si totodata pasnica nirvana. Se stie ca gongul are puterea de a induce o stare meditativa, catalizand un voiaj interior si daruindu-i in acelasi timp noi perspective si idei ascultatorului.

Dar cine este responsabil pentru efectul magic al gongului?

Majoritatea instrumentelor este caracterizata de un impact initial (numit si „atac”), urmat de un declin al sunetului. Cele doua etape formeaza mantaua gongului. Aceasta din urma este, insa, imprevizibila. Dupa primele doua etape, sunetul gongului revine la propriul acord fara un atac aditional si creeaza un nou sunet, de aceasta data mai puternic si mai inalt.

Yogi Bhajan a denumit procedeul adineaori descris „rasunarea”. Datorita acesteia din urma, gongul produce o sinteza complexa de tonalitati care se schimba de fiecare data, incantand ascultatorul cu noi si noi sunete. Datorita ecourilor care provin de la ultima bataie a gongului, sunetul nou devine atat de complex incat mintea nu il mai poate include in nicio categorie. De aici si starea de dulce visare in care intram odata cu ascultarea sunetelor magice – iar in ceea ce priveste felul in care percepem gongul, pot spune ca fiecare are parte de o experienta inedita, unica si personala, care nu e la fel in cazul a doua persoane.

Utilizarea gongului in meditatie si yoga provine din vremuri vechi, mai exact din experientele batranilor yoghini Kundalini din nordul Indiei. Lasa-te si tu prada sunetelor exotice care au puterea de a dezlantui intuitia si de a ne conduce intr-o stare inconfundabila de transcendenta.

Subiecte:Terapii

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare