Terapia Bowen. Tehnica Bowen este o terapie manuala, inventata de chimistul si terapeutul australian Thomas Bowen, la inceputul anilor 50. La inceput metoda a fost elaborata plecand de la baze empirice, incluzand notiunea de har si talent natural. Bowen a descoperit in 1952 ca mainile sale au o adevarata putere de vindecare. Asa s-a hotarat sa fondeze o clinica pentru a-si pune in practica propria metoda de tratare. Tehnica a fost testata pe 50 de pacienti intr-un spital din Carolina de Nord, iar rezultatele au fost uimitoare. Acest fapt a dus la popularizarea tehnicii. Ea se bazeaza pe principiul conform caruia functionarea corpului uman este perturbata atunci cand apare un dezechilibru. Procesul de autovindecare tine inevitabil de restabilirea echilibrului pierdut.
Thomas Ambrose Bowen s-a nascut in 1916, in Australia, intr-o familie de muncitori. Parintii lui parasisera Germania in 1900, mutandu-se in Australia, Brunswick, Victoria. La varsta de 14 ani a renuntat la scoala pentru a livra lapte, si a lucrat mai apoi ca muncitor intr-o fabrica de textile si alta de ciment. El continua sa traiasca impreuna cu parintii chiar si dupa ce se casatoreste. Duce o viata sportiva, practicand mai ales natatia. In perioada in care lureaza la fabrica de ciment, Tom isi ingrijeste colegii de munca, primindu-i la el acasa pana tarziu in noapte, dupa o zi de munca.
La varsta de 40 de ani, incurajat de prietenii lui Rene si Stan Horwood care i-au pus la dispozitie casa lor pentru sediul cabinetului terapeutic, isi deschide o clinica si inceteaza sa mai lucreze in fabrica de ciment. Din cauza absentei studiilor sale terapeutice, Thomas nu s-a bucurat de nicio recunoastere oficiala. Trata in jur de 13000 de pacienti pe an, cea mai mare parte a lor apeland la o sedinta sau doua. Duminca vizita puscariile din Geelong in scopuri terapeutice, iar sambata oferea consultatii gratuite persoanelor cu paralizie cerebrala si de coloana.
Thomas si-a descoperit propria tehnica prin experimentare si observatie. El a spus ca citise cateva carti de osteopatie si i-a studiat pe jucatorii pe care ii antrena. De asemenea, a analizat animalele, mai ales cainii si caii. A invatat totul singur prin practica si observarea efectelor tehnicii sale. De asemenea, a lucrat o perioda impreuna cu un alt terapeut, Ernie Saunders, care a avut o influenta importanta asupra lui.
Propriu zis, tehnica Bowen consta in atingeri simple si precise, asemenea unor intepaturi, ce au loc asupra muschilor, fasciilor (strat de tesut conjunctiv situat sub piele intre muschi) si a tendoanelor. Pacientul se intinde pe o masa de masaj, imbracat in haine lejere. Practicianul exercita o presiune cu ambele degete aratatoare asupra unui punct precis al corpului. O sedinta consta in mai multe serii de atingeri, intre acestea fiind respectata o pauza de cateva minute. Pacientul ramane singur in sala de terapie, in absenta practicianului. Exceptie fac doar copiii si persoanele cu handicap. Pauzele sunt necesare pentru a-i permite organismului sa faca ajustarile necesare evolutiei procesului de reechilibrare.
Acesta terapie este una holistica (vine din termenul grecesc holos care inseamna intreg) adica tine cont de fiinta umana in ansamblul sau, incluzand astfel elemente fiziologice, anatomice, dar si energetice. Terapia nu are nimic in comun cu masajul si dureaza o ora maxim, fiind o metoda preventiva si curativa. Ea elimina tensiunea din corp si muschi, evacuand stresul. Intareste sistemul imunitar, accelereaza procesul de eliminare a toxinelor prin sistemul limfatic si trateaza durerile de coloana. Terapia Bowen se adreseaza tuturor, de la bebelusi pana la varstnici, fiind eficienta pentru toti cei care vor sa se relaxeze. Da rezultate foarte bune in cazul problemelor legate de durerile musculare sau de articulatii, precum si migrene.
Tehnica Bowen este o terapie reflexa, neuro-musculara si ca in cazul altor terapii reflexe, rolul receptorilor pielii, muschilor si articulatiilor este primordial. Ea nu isi propune sa vindece, ci sa determine organismul sa se autoechilibreze. Desi este un tratament de suprafata, are efecte foarte profunde asupra sistemului nervos simpatic. Ea include un numar fix de miscari simple dar foarte exacte. Practicianul are nevoie de mult studiu si de precizie.
Miscarea cel mai frecvent utilizata consta in plasarea degetelor aratatoare varf la varf pe un punct precis, exercitand o presiune perpendicular cu fibrele, iar apoi presiunea inceteaza, in termenii tehnicii Bowen, fiind rulat muschiul sau tendonul asupra caruia s-a exercitat presiunea. Aceasta miscare poate fi comparata cu piscarea unei corzi de chitara. In fucntie de rezultatul dorit, presiunea se exercita intr-un anumit loc, adesea in apropierea punctului de prindere a muschilor si prin perechi simetrice. Eficienta metodei se datoreaza stimularii anumitor neuroreceptori care este punctul de pornire al unei informatii senzoriale ce vizeaza reaproprierea schemei corporale de catre sistemul nervos central. Acesta teorie nu este insa dovedita stiintific, dar se potriveste cu actiunea exercitata de tehnica Bowen.
Reactia tesuturilor variaza de la un pacient la altul si chiar de la o sedinta la alta (caldura, intepaturi, incalzire locala, iradiere temporara, furnicaturi). Se intampla adesea ca pacientul sa resimta o destindere totala, in timp ce altii sustin ca experimenteaza o eliberare emotionala. Procesul provocat de tratament persista cateva zile dupa sedinta, ceea ce necesita anumite precautii din partea pacientilor pentru a nu schimba natura informatiilor primite.
La finalul tratamentului, nu va ridicati brusc si asteptati ca practicianul sa revina in incapere pentru a va ajuta in cazul in care va dezechilibrati. Cand va ridicati, asigurati-va ca picioarele dumneavoastra sunt bine asezate pe podea. Dupa ce va imbracati beti un pahar de apa filtrata. Acesta este foarte importanta pentru reechilibrarea organismului. Dupa sedinta faceti o plimbare si nu va asezati timp de 30 de minute. In restul zilei beti apa regulat, din ora in ora si faceti pauze de miscare intre 2 perioade in care stati in sezut. Evitati miscarile bruste si efortul. Nu ridicati greutati si nici nu faceti sauna, dusuri si bai fierbinti. Nu mancati mult seara si nici la o ora foarte inaintata. Nu beti cafea sau alcool. Evitati orice alt tip de terapie intre sedintele de Bowen si timp de o saptamana dupa ultima sedinta.
Deprinderea tehnicii, asa cum este ea predata de Academia Bowen din Australia si de instructorii ei acreditati, presupune o specializare de 15 zile, impartita in 6 module de doua zile si in al saptelea de 3 zile. In timpul studiului se deprind abilitatile necesare si dexteritatea practicarii acestei metode.
Explorator Wellness Virtual