/
/
Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Tai Chi Chuan
http://www.dreamstime.com/stock-images-meditation-image14715444

Tai Chi Chuan este o arta marțiala interna, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății și longevității celor ce o practica. Este daca vreti, o meditație în mișcare, practicantul încercând să fie mereu conștient de corpul său și de mediul înconjurător, conducând mișcarea cu mintea într-o stare de relaxare activă și alertă.

Formele de Tai Chi Chuan sunt destinate creșterii forței naturale, creării unei stări superioare de relaxare și dobândirea unor abilități de luptă, avand ca scop final aducerea practicantului într-o stare superioară de focalizare, disciplină, echilibru și armonie cu Universul.

Exercițiile calistenice și de respirație dateaza încă din anii 1100 î.e.n.

Istorisiri despre apariția Tai Chi Chuan-ului au apărut abia mai târziu, când arta era deja larg răspândită..

Timp de secole Tai Chi Chuan a fost ținut secret și transmis din generație în generație.

Practica Tai Chi s-a transmis până în zilele noastre prin trei mari tradiții: 

– stilul familiei Chen, cu combinații de tehnici lente și explozive;

– stilul familiei Yang, derivat din stilul Chen în secolul 19, cu un ritm cursiv și uniform;

– stilul familiei Wu, derivat din ambele stiluri menționate, caracterizat prin mișcări subtile ale încheieturilor.

Pe lângă acestea, mai există două stiluri mai puțin cunoscutele: Sun, ce combină elemente din Hsing I și Pa Kua cu secvența Tai Chi, și stilul Hao, derivat din stilul Chen în secolul 19, caracterizat prin subtile și complicate mișcări circulare.

Tai Chi Chuan îmbină armonios mișcarea cu Qigong-ului, fiind considerată o formă dinamică de Qigong. Structura puternică a corpului se dobândește prin practici precum Cămașa de Fier. Echilibrul care permite practicantului să își stăpânească emoțiile în timpul practicii (ca și într-o luptă) se dobândește prin: meditațiile taoiste precum Surâsul interior și Cele 6 sunete vindecătoare. Iar flexibilitatea necesară pentru executarea liberă a mișcărilor se obține prin exercițiile de Tao Yin.

Tai Chi Chuan este unul din cele mai eficiente exercitii de cultivare a sanatatii.

Prin circularea energiei prin toate meridianele corpului, el ajută la echilibrarea energetică a întregului organism. Qigong-ul este practica cu aplicații terapeutice mai cunoscută (existând chiar și Qigong medical). Dar și prin Tai Chi putem obține aceleași beneficii, mai ales dacă practica dinamică este completată și de: exercițiile de respirație, de meditațiile vindecătoare și de exercițiile pentru flexibilitate și întărirea tendoanelor.

Prin executarea unor mișcări complexe pe ambele părți, practica Tai Chi-ului stimulează ambele emisfere cerebrale. Coordonarea de o complexitate deosebită a mâinilor, picioarelor combinată cu păstrarea unui echilibru perfect și a unei concentrări desăvârșite ajută practicantul să își dezvolte o minte puternică și alertă, stimuland activitatea sistemului nervos central.

Practicantul învață să păstreze coloana dreaptă în permanență, lăsând-o să fie întinsă de către ascensiunea Chi-ului in corp. Pentru a practica cu adevărat Tai Chi Chuan, o persoană trebuie să fie stabilă și elastică precum o salcie, fiind imposibil de luat prin surprindere indiferent dacă împinge, se retrage, se rotește sau pășește, aceste exercii avand rolul de a imbunatati postura practicantilor.

Artele marțiale interne care pun accentul pe puterea internă și nu pe forța musculară se bazează pe întărirea tendoanelor. Tendoanele pot genera mult mai multă forță decât mușchii și avantajul este că ele își păstrează elasticitatea și vigoarea până la vârste înaintate, spre deosebire de mușchi care tind să se atrofieze odată cu înaintarea în vârstă.

Respirația este esențială în lucrul cu Chi – în limba chineză, Chi înseamnă atât respirație, cât și energie. Practicantul inspiră atunci când se retrage și expiră atunci când avansează sau lovește, respirația fiind expresia balansului Yin și Yang și cheia puterii interne și a echilibrului emoțional și mental.

Beneficii Tai Chi Chuan

In ceea ce priveste beneficiile la nivel psihic, tehnica ajuta la inlaturarea stresului cotidian, a anxietatii si oboselii, intareste vointa si deschide sufletul, rafinand si amplificand perceptiile.

Exercitiile Tai Chi Chuan pot fi efectuate de catre orice persoana, indiferent de varsta sau sex. Mai mult, ele sunt recomandate ca exercitiu aerobic pentru varstnici si relaxant pentru pacientii cardiaci. In cazul femeilor gravide in luni avansate, vor evita anumite miscari ce presupun incordarea perineului sau aplecari.

Va doresc multa sanatate!

Andrei Claudiu Simion

Specialist tehnici masaj, Consultant spa

Mobil: 0736.339.830

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *