Natura ne-a binecuvantat cu fructe, legume, nuci, seminte sau plante ce contin tot spectrul de vitamine, minerale si enzime de care avem nevoie pentru a fi sanatosi. Cu toate acestea, suntem din ce in ce mai bolnavi, desi azi, mai mult ca oricand, avem la indemana o varietate de fructe si legume la care altii doar visau pe vremuri. Acest lucru se explica prin faptul ca legumele si fructele nu mai au aceleasi virtuti cum le aveau odata, pamantul fiind epuizat de nutrienti si minerale in urma activitatilor agriculturii si a folosirii de ingrasaminte chimice.
Asa ca e firesc sa ne intrebam daca suplimentele nutritive ajuta, daca putem compensa cu ajutorul lor carentele?
Inainte de a vedea care sunt beneficiile si pericolele suplimentelor, trebuie sa intelegem ce sunt acestea. Suplimentele alimentare reprezinta produse alimentare menite sa completeze dieta normala si care sunt surse concentrate de nutrienti sau alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, comercializate sub forma de: capsule, pastile, tablete, pilule si alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurator etc.
– te protejeaza impotriva atacurilor cauzate de radicalii liberi, prevenind semnele imbatranirii premature;
– sunt foarte bune atunci cand iti pierzi apetitul sau cand te simti devitalizat, lipsit de energie din cauza unui efort fizic sau intelectual indelungat.
– sunt ideale pentru vegetarieni, intrucat compenseaza anumite vitamine, cum ar fi B12, ce nu poate fi gasita decat in carne;
– si sportivii pot sa-si mareasca rezistenta la efort sau sa compenseze pierderea de minerale cauzata de transpiratia in exces prin suplimente;
– ameliorarea functionarii sistemului imunitar si, implicit, profilaxia bolilor infectioase si contagioase la batrani.
– prevenirea anumitor afectiuni, prevenirea semnelor imbatranirii premature – un studiu din Statele Unite a apreciat ca o amanare cu 5 ani a instalarii bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale sau a fracturilor de sold.
– economii in ceea ce priveste costurile de sanatate – pe termen lung;
– exista un risc foarte mare atunci cand luam suplimente doar de dragul de a lua suplimente, pentru ca peste tot ni se atrage atentia ca avem o sanatate precara, ca suntem supusi multiplilor factori de risc etc. Orientarea oamenilor spre suplimente alimentare vine mai ales din mediul publicitar care vorbeste despre deficientele noastre, inducand o stare de frica de suferinta fizica si boala. Sunt multi cei care, in dorinta de a se mentine sanatosi, iau suplimente peste suplimente, rezultatul fiind deteriorarea sanatatii sau dezvoltarea unei dependente.
– sentimentul fals de compensatie: de multe ori, oamenii se culca pe-o ureche, alegand sa manance fast-food, sau avand un stil de viata haotic, dar considera eronat ca o capsula cu vitamine luata constant le poate suplini carentele.
– dozele prea mari sunt toxice. Unele studii recente arata ca suplimentele alimentare consumate in conditiile in care starea de sanatate este buna pot scurta viata datorita excesului de multivitamine si antioxidanti.”
– efecte secundare nedorite, de la boli ale stomacului, alergii la afectiuni hepatice.
In concluzie, daca ar fi sa raspundem la intrebarea “sunt suplimentele necesare?” – am raspunde ca nu, intr-o lume normala, dar in conditiile in care suntem expusi la poluare, substante toxice, stres, iar calitatea solului nu mai e la fel ca acum 20 de ani, raspundem cu DA suplimentelor, dar luate cu atentie, atunci cand avem cu adevarat nevoie, cand avem o carenta pe care am depistat-o in analize, cand ne simtim lipsiti de energie, cand ne pregatim pentru o sarcina si avem nevoie de acid folic, cand trecem printr-o perioada stresanta sau la recomandarea medicului.
Alexandra Iliuta
Wellness Advisor
Explorator Wellness Virtual