/
/
Super-alimentele si puterile lor tamaduitoare

Super-alimentele si puterile lor tamaduitoare

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Super-alimentele si puterile lor tamaduitoare
Super-alimentele si puterile lor tamaduitoare

Imagineaza-ti un super-aliment care contine un nivel ridicat de vitamine, aminoacizi si minerale, care poate creste durata de viata, reduce riscul de boli de inima, de cancer, diabet si artrita, iti ajuta pielea sa arate stralucitor si, cel mai important, nu are efecte secundare …

Eu cred ca natura a „intentionat” ca toate alimentele sa fie „super”. Metodele moderne de agricultura le-au transformat insa in bombe chimice cu mutatii genetice. Ingredientele salbatice, provenite direct din natura, acolo unde metodele moderne nu au acces, acelea pot fi numite intr-adevar „super-alimente”. 

 Cand traim in armonie cu natura, si ne obisnuim sa interpretam semnalele transmise de corpul nostru, sanatatea si vitalitatea vin ca o consecinta fireasca. Elemente cruciale pentru sanatate – alimentatia naturala, apa netratata chimic, aerul curat, miscarea, lumina soarelui, dragostea si daruirea pentru toate lucrurile pe care le intreprindem –  creaza o adevarata alchimie din care rezulta un echilibru perfect in organismul nostru. Cu stilul nostru de viata ocupat, cu stresul care ne impovareaza zi de zi si cu atmosfera poluata in care traim,  elementele de mai sus sunt ignorate aproape complet, si apare nevoia de a gasi acele „super-alimente” care sa ne redea echilibrul dupa care tanjim cu totii.  

Iata cateva exemple de super-alimente, alese dintre cele mai accesibile pentru toata lumea si dintre cele care pastreaza niveluri scazute de zahar in sange, o conditie esentiala pentru prevenirea bolilor cronice si pentru incetinirea procesului de imbatranire: 

1.    Plante cu frunze verde inchis 

Aceste plante sunt cele mai abundente de pe pamant – natura ne-a dat probabil un indiciu! Cimpanzeii, care au organismul cel mai apropiat de cel uman, au o dieta compusa din astfel de plante in procent de patruzeci la suta. Culoarea verde-inchis provine din cantitatea mare de clorofila, care creste nivelul de hemoglobina din sange, oxigenandu-l, si incetineste astfel procesul de imbatranire. 

Plantele verzi sunt cele mai „omise” din alimentatia de zi cu zi, chiar si de catre vegetarieni. Alcalinitatea plantelor verzi echilibreaza nivelul pH-ului, lucru esential intrucat organismul nostru functioneaza optim intr-o gama restransa acid-alcalina. 

Iata cateva exemple de plante cu frunze verde-inchis – patrunjel, ierburi aromatice, broccoli, kale, varza, rucola, macris, andive, papadie, spanac. Chiar daca iarna acestea sunt mai greu de gasit, iti poti „produce” singur verdeturile, punand la incoltit si lasand sa creasca iarba de grau sau de orz, care „inoata” in nutrienti precum acid folic, potasiu, magneziu, fier, calciu, vitaminele A, C, K.

2. Fructe de padure 

Afine, catina, merisoare, popularele Goji – toate abunda in antioxidanti si nutrienti buni pentru organism. 

3.    Nuci si seminte 

Seminte de canepa, seminte de in, nuci, migdale, si nuci de Brazilia, seminte de dovleac, seminte de chia, nuci de Macadamia – toate sunt bogate in nutrienti si este suficinet sa ne gandim ca stocheaza energia necesara cresterii unui copac, pentru a ne da seama cat de benefice sunt pentru organism. Nucile si semintele sunt bogate in minerale, grasimi nesaturate, proteine si fitosteroli. 

4. Alimente fermentate 

 Vechi de cand lumea, alimentele fermentate (iaurt, miso, chefir, Kombucha, varza murata, bors de casa) sunt bogate in probiotice (lactobacili si enzime sanatoase). 

Fermentarea predigera alimente probiotice pentru si permit absorbtia mai mare a mineralelor esentiale si a vitaminelor (de exemplu, B12 si C), actionand totodata si ca antioxidanti. Cand cumperi iaurt, alege intotdeauna etichetele pe care scrie „nepasteurizat” „activ” sau „culturi vii”. 

5. Germeni (grau, fasole mung, lucerna, mazare, etc.) 

Atunci cand o samanta care contine toate elementele necesare vietii, este pusa la incoltit, se transforma intr-un adevarat miracol energetic, intr-o adevarata „forta vitala”, activand si eliberand o multime de minerale, enzime, fitonutrienti, dar mai ales, energie, necesara celulelor pentru regenerare. 

6. Alge

Algele (Chlorella, spirulina, algele albastre-verzi, algele rosii, fitoplanctonul marin) sunt un pachet ideal vitamino-mineral pachet, care prezintă caracteristici atat de planta cat și de animal.

Peretele celular moale permite absorbția rapida a „ofertei” de fitonutrienti – oligoelemente, aminoacizi, B12, clorofila, omega-3 acizi grasi esentiali si enzime. Algele imbunatatesc functia creierului si a sistemului imunitar, detoxifiaza, reduc inflamatiile, prin imbunatatirea circulatiei. 

Spirulina este cea mai bogata sursa de proteina de pe pamant.

Ana Maria Stanciu 

https://www.blogculegume.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *