Desi suntem in plina vara si nu prea ne sta gandul si stomacul la supe si ciorbe, totusi aceasta supa de fasole mung are un efect racoritor. Este tridoshica, deci ajuta la echilibrarea celor 3 doshe Vata, Pitta si Kapha si este si usor de digerat, asta datorita unui condiment foarte special . Din punct de vedere medicinal, acesta supa ajuta la in caz de febra (spre exemplu daca am facut o insolatie) sau daca avem anumite probleme cu vederea.
1 cana de fasole mung
5 cani de apa
2 linguri ulei de sofranel (daca nu aveti, puteti pune si ulei de floarea soarelui)
1 lingurita seminte cumin (sau chimionul turcesc)
½ lingurita mustar seminte
½ lingurita seminte coriandru
1 varf de cutit cu hing ( este un condiment ce seaman la gust cu usturoiul, si este folosit adesea in bucataria indiana, in special la mancarurile ce contin linte, naut sau fasole fiind un foarte bun anti-flatulent.)
2 catei de usturoi mari, taiati marunt
½ lingurita turmeric
½ lingurita masala
1 legatura mica de frunze de coriandru tocate
½ lingurita de sare
Spalati fasolea de cateva ori si lasati-o la inmuiat peste noapte. A doua zi, scurgeti apa si puneti fasolea impreuna cu 4 cani de apa intr-o oala la foc. Se lasa sa fiarba neacoperita, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi de oala, Dupa 25-30 minute, adaugati inca o cana de apa si lasati sa fiarba inca 15 minute sau pana cand vedeti ca fasolea devine moale.
Infierbantati uleiul intr-o tigaie mica, dati focul cat mai mic si apoi adaugati semintele de mustar de cumin si de coriandru, turmericul si masala. Amestecati repede pentru a nu se arde. Adaugati sarea si mirodeniile in supa. Daca doriti ca supa sa aibe un aspect mai lichid, mi adaugati o cana de apa. Puneti supa la fiert pentru inca 4 minute. Se serveste fierbinte, garnisita cu frunze de coriandru.
Explorator Wellness Virtual