Conform Ayurveda, stiinta antica a dobandirii sanatatii pe cale naturala, cheia starii de bine sta in echilibru. Asadar, atunci cand lucrurile se infierbanta in exterior, se recomanda sa le racorim pe dinauntru – mental, emotional si psihic. Acest fapt afecteaza toate obiceiurile noastre, inclusiv alimentatia, miscarea si modalitatile de relaxare.
Asa cum am mai amintit in alte articole, Ayurveda graviteaza in jurul a trei agenti guvernatori – cunoscuti si sub numele de Doshas – Vata, Pitta, respectiv Kapha. Fiecare particica a naturii, pana si anotimpurile, reprezinta o combinatie intre acestea trei.
Vara coincide cu sezonul Pitta, iar Pitta inseamna metabolism, digestie si supraincalzirea mediului inconjurator, a organismului, respectiv a mintii. Toate acestea au urmari asupra emotiilor (prin accentuarea starilor de nervozitate si a nerabdarii, de pilda), dar si asupra fizicului (piele iritata, sensibila, transpiratie, stare generala de disconfort fizic).
Atunci cand organismul este deja infierbantat, ultimul lucru de care are nevoie este mancarea condimentata. In locul tau, as renunta, macar pentru o perioada, la chilli, sosuri iuti sau curry. Iaurturile, smantana si cascavalul se numara si ele printre alimentele care sporesc senzatia de disconfort termic. Sunt de evitat si mancarurile exagerat de sarate – acestea ne deshidrateaza si dauneaza pielii. Nu exagera cu spanacul, usturoiul si ceapa si limiteaza cat de mult consumul de alcool.
Dupa lista bogata de mai sus, probabil iti pui intrebarea „Bun, si mai am voie sa mananc ceva?” Raspunsul este categoric da, insa in mod ideal vei alege alimentele care echilibreaza Pitta: lapte caldut, unt, avocado, cirese, struguri, prune, mango, ananas, caise, piersici, castraveti, cartofi dulci, broccoli, salata, varza, fasole verde si menta. Plus ulei de cocos, masline si floarea-soarelui.
Inainte de a ma judeca aspru pentru aceasta recomandare, lasa-ma sa-ti explic cum sistemul digestiv se aseamana cu o minge de foc menita sa converteasca mancarea in energie. Doar atunci cand flacarile acestei mingi sunt echilibrate, putem asimila toate vitaminele si bunatatile din alimente, respectiv elimina toxinele continute inevitabil in aceleasi produse. Atunci cand savurezi cu pofta un pahar cu apa plin de cuburi de gheata, slabesti sau chiar stingi mingea de foc de care iti vorbeam mai sus. Acum intelegi de ce temperatura camerei reprezinta o alternativa mult mai sanatoasa?
Pentru a echilibra Pitta, este foarte important sa mananci masa principala (cea mai consistenta) in mijlocul zilei, atunci cand sistemul digestiv este cel mai puternic. Nu uita ca saritul peste mese reprezinta o metoda foarte eficienta de a supara Pitta – daca nu crezi, incearca sa omiti pranzul intr-una din zile si vei vedea ca starea ta de spirit se va inrautati.
Daca practici sport, fa-o atunci cand temperaturile de afara sunt cat mai scazute. Dimineata devreme este perioada ideala. A doua alternativa OK este seara. Se recomanda exercitii usoare, ca de exemplu Tai Chi, yoga, inot sau plimbarile.
Inspira, expira, asculta muzica, plimba-te in (si bucura-te de!) natura, mediteaza, desprinde-te pur si simplu de stresul bolnavicios care incearca sa ne instraineze de sentimentul linistii supreme.
Explorator Wellness Virtual