/
/
Studiu: Terapia prin muzică e puternică ca un sedativ în reducerea anxietății

Studiu: Terapia prin muzică e puternică ca un sedativ în reducerea anxietății

09 Mar 2020
|
Studiu: Terapia prin muzică e puternică ca un sedativ în reducerea anxietății
Studiu: Terapia prin muzică este la fel de puternică ca un sedativ în reducerea anxietății
Foto: Pixabay

Studiu: Terapia prin muzică. Prima dată am conștientizat beneficiile muzicii după ce prima mea relație s-a încheiat. Știi cum e prima iubire… dai totul din tine, cu atâta puritate și inocență, ești 100% implicat, ca și când nimic nu te va putea răni. Nu te protejezi de implicarea sufletească. Nu-ți „auzi” părinții când îți spun că s-ar putea să suferi, tu ești convins că nu se va sfârși niciodată. Când s-a încheiat prima mea relație, sufletul îmi era franjuri. Nu mai puteam învăța, nu mai ieșeam din casă. O prietenă m-a salvat: a adus muzica în viața mea. Chiar dacă ascultam muzică de când mă născusem, nu conștientizasem cât de mult suport emoțional poate aduce.

Pentru că muzica:

… te include, te conduce, îți anticipează și îți însoțește sentimentele, te duce exact acolo unde vrei să fii. Și, chiar dacă efectul ei poate fi trist sau vesel, cu siguranță nu poate fi niciodată negativ. Ești de acord cu mine? Și încă ceva: de câțiva ani, muzica a devenit o adevărată terapie, folosită în cele mai variate medii de reabilitare: de la spitale, la instituții psihiatrice, până la închisori. Pentru că binele pe care îl poate aduce muzica în viața noastră este de neegalat.

Ce este meloterapia, mai exact?

Muzica a fost folosită ca instrument de vindecare din cele mai vechi timpuri, fiind menționată în scrierile filosofilor greci Pitagora, Aristotel și Platon. Încă de secole, nativii americani și alte grupuri indigene au folosit muzica pentru a îmbunătăți practicile tradiționale de vindecare.

Ce spun studiile? Terapia muzicală este la fel de puternică ca un sedativ comun. Să vedem cum!

Un studiu din 2019, de la Universitatea din Pennsylvania, a descoperit că terapia muzicală este la fel de eficientă ca un sedativ comun (midazolam) în reducerea anxietății la pacienți, înainte de operație.

Terapia muzicală este o intervenție non-farmacologică care este practic lipsită de daune, relativ ieftină și s-a dovedit că scade semnificativ anxietatea preoperatorie. Studiul amintit a comparat utilizarea muzicii cu midazolam ca anxiolitic preoperator înainte de administrarea unui bloc nervos periferic, cu o singură injecție, ghidat cu ultrasunete.

Perioada de studiu a fost cuprinsă între 1 mai 2017 și 30 iunie 2018. Astfel, 221 de pacienți au fost programați să primească un bloc nervos periferic la centrul chirurgical ambulatoriu al spitalului inclus în studiu. 58 de persoane au refuzat să participe la studiu și trei au fost excluse din studiu înainte de randomizare, din cauza scorurilor lor pre STAI-6, acestea fiind mai mari decât un scor de 50. Prin urmare, 157 de subiecți au fost incluși în analiză, cu 77 de indivizi din grupul muzical și 80 de indivizi din grupul midazolam.

Studiu: Terapia prin muzică. Cele două grupuri au fost următoarele:

Grup de muzică: pacienții au ascultat muzică selectată de cercetare, o piesă instrumentală considerată una dintre cele mai relaxante din lume (seria „Weightless” a lui Marconi Union), cu trei minute înainte să li se administreze anestezic blocului nervos, prin căști care anulează zgomotul;

Grupa Midazolam: pacienții au primit o doză de 1-2 mg de midazolam, înainte de aplicarea normală a blocului nervos (sedativul atinge eficacitatea maximă la trei minute de la administrare).

Muzica relaxantă selectată de cercetare este de obicei cunoscută ca având caracteristici, cum ar fi un ritm de circa 60 de bătăi pe minut și nu conține versuri sau fluctuații dramatice în percuție.

Studiul  relizat de cei 4 cercetători (Veena Graff. Lu Cai. Ignacio Badiola și Nabil M Elkassabany) este primul care a comparat medicina muzicală cu un agent farmacologic intravenos, midazolam, în reducerea scorurilor de anxietate pentru pacienții supuși unui bloc nervos periferic cu o singură injecție.

Ești curios să afli care au fost concluziile studiului?

Îți spun chiar acum: „Medicamentul” muzical poate fi oferit ca o alternativă la administrarea de midazolam înainte de anestezia regională periferică. Conform cercetătorilor, rezultatele studiului curent trebuie interpretate cu precauție în contextul limitărilor multiple. De asemenea, aceștia consideră că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă tipul de muzică, precum și modul în care este „administrată”, oferă sau nu avantaje față de midazolam care depășesc creșterea barierelor de comunicare.

Cercetătorii americani au descoperit că pacienții care ascultau o melodie relaxantă pe căștile care anulează zgomotul aveau un nivel de anxietate similar celor tratate cu midazolam sedativ.

De asemenea, terapia prin muzică ar putea reduce riscul de reacții adverse asociate cu midazolam și alte medicamente comune benzodiazepine, care pot afecta respirația, fluxul de sânge și pot duce chiar la agitație.

Așadar, ar fi de preferat să fie aleasă o piesă muzicală drept anestezic, decât o substanță cu efect sedativ. Cu toate acestea, sunt sigur că ești curios dacă cercetătorii vor continua studiile și sper să aflăm dacă muzica are mai multe avantaje decât midazolamul.

Surse: https://rapm.bmj.com/content/44/8/796

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *