/
/
Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala

Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala

16 Mar 2020
|
Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala
Imagine de la Sergey G. - Pixabay
Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala Imagine de la Sergey G. – Pixabay

Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala

Să nu-mi spui că nu te-ai confruntat niciodată cu dureri in zona cervicala, pentru că sunt aproape sigură că și tu, ca și mine, lucrezi mult la calculator. Zâmbești? Deci, te regăsești în această situație. În lumea modernă în care trăim suntem dependenți de tehnologie din ce în ce mai mult. Suntem nevoiți să apelăm la computer foarte multe ore din zi, ceea ce implică și un anumit disconfort și chiar probleme de sănătate. Nu de puține ori am simțit presiune în zona gâtului. Ba chiar o senzație de arsură, pe care nu o puteam controla ușor. Sigur, nu putem avea la orice oră la dispoziție un maseur, dar ne putem ajuta pe moment de câteva tehnici de masaj. Însă, cel mai bine am simțit efectul masajului într-un centru profesionist. Acolo, singura ta grijă e să te lași pe mâna specialistului, care știe cel mai bine de ce ai nevoie.

Durerea cronică a gâtului este o problemă larg răspândită și este cauzată cel mai frecvent de accidente de mașină, de poziții de somn incomode, munca la calculator și de îmbătrânire. Adesea, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene nu reușesc să aline durerile. Astfel, pacienții apelează la soluții non-medicamentoase, cum ar fi terapia prin masaj și îngrijirea chiropractică.

Ședințe repetate de masaj ajută la reducerea intensității și disfuncției durerilor din zona cervicala

Un studiu din 2014 (Universitatea din Washington) a comparat diferite doze de terapie prin masaj aplicate unui grup de 228 de pacienți cu dureri cronice de gât, fără o cauză evidentă. S-a constatat că, după patru săptămâni de tratament, masajele repetate a câte 60 de minute/săptămână au fost semnificativ mai eficiente decât sesiunile mai mici sau mai scurte, pentru reducerea intensității durerii și a disfuncției gâtului.

Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala

Scopul studiului

Acest studiu a fost conceput pentru a evalua doza optimă de masaj pentru persoanele cu dureri cronice de gât.

Alte studii anterioare au arătat beneficiile terapiei prin masaj obișnuit pentru durerile de spate și gât. Dar nu se știa cât timp trebuie să dureze ședințele de tratament și cât de frecvent să fie aplicate pentru ca pacienții să aibă rezultate. Cercetătorii de la Institutul de Cercetări în Sănătate al Grupului din Seattle au studiat 228 de pacienți cu dureri de gât persistente. Aceștia au fost repartizați aleatoriu în șase grupuri. Grupurile de tratamente au inclus masaje de 30 de minute (2-3 ori pe săptămână) și de 60 de minute de masaj (1-3 ori pe săptămână). Iar un grup de control nu a primit niciun tratament.

Autorii studiului (vezi nota din josul paginii) au menționat că studiul lor a inclus în mod special terapeuți în masaj. Masajul efectuat incorect ar putea provoca spasme musculare și disconfort. Terapeuții în masaj (și chiropracticienii) sunt antrenați pentru a observa aceste reacții, pe care o persoană obișnuită care face masaj nu le poate vedea întotdeauna.

Persoane exceptate de la studiu

Au fost excluse persoanele ale căror dureri de gât au avut o cauză patologică identificabilă (de exemplu, fractură vertebrală, cancer metastatic), au fost complexe (de exemplu, radiculopatie cervicală, accident de mașină recent) sau au fost prea ușoare. De asemenea, au fost excluse persoanele cu potențiale contraindicații pentru masaj (de exemplu, hipersensibilitate la atingere), orice masaj în ultimele 3 luni, masaj pentru dureri de gât în ​​ultimul an sau incapacitatea de a da consimțământul informat sau de a vorbi engleză. În cele din urmă, au fost excluse persoanele cu probleme medicale legate de dureri de gât sau de spate.

La ce concluzii au ajuns autorii

Rezultatele studiului demonstrează că efectele benefice ale tratamentelor prin masaj pentru durerile cronice nespecifice ale gâtului cresc odată cu doza. Masajele de 30 de minute, aplicate de 2 sau 3 ori pe săptămână, nu au reușit să ofere beneficii semnificative. În timp ce efectele benefice ale masajelor de 60 de minute au crescut odată cu doza. Și au fost evidente în special pentru cei cărora li s-a efectuat masaj de 2 sau 3 ori pe săptămână.

Terapia prin masaj poate reduce durerile cronice ale gâtului atunci când este făcută de un profesionist pe durata corectă. Așadar, rezultatele sugerează că sesiunile de 60 de minute sunt mai bune decât sesiunile de 30 de minute. De asemenea, pacienții trebuie să primească tratamentul de mai multe ori pe săptămână pentru a experimenta cele mai bune rezultate. Modificările în utilizarea medicamentelor pentru durerile de gât sau vizitele la clinicieni nu au putut explica aceste descoperiri. În plus, au fost prezente puține manifestări adverse, majoritatea fiind ușoare.

Studiu: Efectele masajului asupra durerilor din zona cervicala: Relevanța pentru sănătatea publică

Acest studiu a fost conceput pentru a afla care este cea mai bună doză de masaj pentru durerile cronice ale gâtului. Astfel încât studiile clinice viitoare să includă o doză care ar fi considerată optimă.

Cu siguranță, ești de acord și tu că avem nevoie să apelăm la specialiști destul de des. Ori de câte ori ieși din starea ta de confort și corpul îți dă anumite semnale, apelează la masaj. Ai încercat un astfel de masaj? Dacă da, ce efecte a avut asupra ta? Împărtășește-ne și nouă experiența ta!

Surse:

http://www.annfammed.org/content/12/2/112.full

Autorii studiului: Karen J Sherman, Andrea J Cook, Janet R Kahn, René J Hawkes, Robert D Wellman & Daniel C Cherkin

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *