Stretching-ul este un exercitiu fizic fara contraindicatii pentru omul sanatos, marele sau avantaj fiind acela ca poate fi practicat oricand si oriunde.
– imbunatatesc performantele fizice generale ale organismului;
– cresc capacitatea de relaxare fizica si mentala;
– reduc riscul de accidentare la nivelul articulatiilor, muschilor si tendoanelor;
– reduc tensiunea si durerea musculara dupa efort;
– amelioreaza mobilitatea prin stimularea producerii de lichid sinovial (in articulatii) si a elementelor ce intra in compozitia tesutului conjunctiv.
In limba romana, acest cuvant englezesc se traduce prin intindere, insa a capatat o semnificatie mai ampla, aceea de complex de exercitii de intindere, cu capacitatea de a imbunatati flexibilitatea si mobilitatea organismului.
Aflati intr-un ritm de viata alert, stresant si in mare parte orientat catre obtinerea unor beneficii strict materiale, solicitati de un program de lucru intens, suntem predispusi sa uitam ca pentru a functiona corect, organismul nostru are nevoie de activitate fizica organizata.
Practicanti din diverse ramuri sportive recomanda stretchingul si ca o etapa premergatoare antrenamentului fizic, insa in opinia mea, o astfel de abordare ar putea avea urmari nedorite si este de preferat ca inaintea antrenamentului fizic propriu-zis, corpul sa fie incalzit usor prin diverse exercitii ce implica indeosebi activitatea articulatiilor.
Poate fi integrata ca o etapa de revenire dupa efort fizic intens, acesta fiind si obiectivul principal al exercitiilor de stretching, fie executat dinamic ori static.
Bine inteles, stretchingul poate fi considerat o metoda de antrenament ca atare, mai ales de catre cei care urmaresc sa obtina un grad ridicat de flexibilitate sau cei care intelegand importanta acestei forme de exercitiu, doresc sa previna orice forma de accidentare musculara si de ce nu, osteo-articulara.
Stretchingul se adreseaza tuturor categoriilor de practicanti, indiferent de varsta sau sex, nivel de pregatire fizica sau de aptitudini speciale pentru sport. Poate fi practicat oricand si oriunde, nu necesita o dotare speciala sau echipament, se invata extrem de usor, iar rezultatele incep sa fie vizibile dupa numai cateva sedinte de antrenament, persistand pentru o vreme indelungata.
Se suprapun in parte cu beneficiile oricarui sport, adica starea generala de bine, relaxarea fizica si psihica, reducerea durerilor si tensiunii musculare atat in cazul persoanelor sedentare, cat si dupa un antrenament fizic.
Exercitiile de stretching au si o serie de calitati particulare, asemenea celor prezentate inca din introducerea acestui articol, anume ca:
– amelioreaza flexibilitatea tesuturilor musculare;
– cresc abilitatea de a invata sau de a executa diverse miscari, avand ca efect principal imbunatatirea calitatilor motrice;
– reduc riscul de aparitie al traumatismelor aparatului locomotor;
– prin actiunea exercitata asupra tesuturilor musculare si osteo-articulatiilor (asemanatoare actiunii de tensiune izometrica0, determina un nivel mai ridicat de constientizare a propriului corp, crescand capacitatea de regenerare a organismului.
Stretchingul arde calorii si are capacitatea de a mentine forta si masa musculara la un nivel acceptabil, iar pentru cei ce se antreneaza, exercitiile de intindere sunt recomandate fiindca amelioreaza mobilitatea, previn accidentarile si grabesc recuperarea dupa efort fizic.
Foarte putin cunoscut si promovat pana in prezent, stretchingul a constuit o forma de solicitare musculara uzitata indeosebi in cadru organizat, de catre sportivii de performanta.
In prezent, aceasta forma de educatie fizica a devenit extreme de accesibila fiecaruia dintre noi.
In cele ce urmeaza, am sa va prezint o rutina pe care o puteti urma, in scopul obtinerii unor avantaje evidente, urmare practicarii acestei activitati fizice:
Este ideal ca locul in care efectuati sedintele de stretching sa fie aerisite. Daca preferati sa va antrenati in aer liber, sunteti liberi sa o faceti, atata timp cat nu sunteti distrasi de la telul pe care vi l-ati propus.
Perioada din zi in care doriti sa executati sedinta de stretching este aleatorie, in functie de ceasul biologic al fiecaruia dintre dumneavoastra. Cel mai indicat este ca exercitiile de stretching sa fie executate in jurul orelor amiezii, dupa un program de lucru incarcat, cand organismul are nevoie de noi resurse, exercitiile fizice cu intensitate moderata putand sa ne confere energia atat de necesara, pentru intreg restul zilei.
Incalzirea este esentiala, asigurandu-va un confort nebanuit, inaintea sedintei de antrenament, dar si pe parcursul acesteia.
Rolul este acela de a ridica temperature corpului, crescand astfel fluxul de sange la nivelul teusuturilor musculare.
Exercitiile se executa incet, cu muschii bine intinsi dupa ce au fost bine incalziti. Pentru a beneficia din plin de acest exercitiu, fiecare miscare de stretching trebuie sa constea din sesiuni cu durata cuprinsa intre 10-30 de secunde, aceasta fiind durata optima a fiecarei sesiuni in parte.
Luati o pauza de aproximativ 20 secunde pana la maxim 60 de secunde intre exercitii.
Stretchingul pune mare accent pe respiratie! Practicarea stretchingului implica un exercitiu nu numai fizic, ci si mental, disciplinandu-ti modul in care respire. Asadar, inspira adanc pe nas si expira lung pe gura, constientizand in acelasi timp contractia abdominala.
Stretching-ul este un exercitiu foarte eficient in afectiuni respiratorii precum astmul bronsic, bronsitele acute, fibroza chistica!
In functie de modul in care alegeti sa practicati stretching (in particular, in cadru organizat sau sub indrumarea unui antrenor de fitness privat), ordinea de executie a exercitiilor de stretching este aceasta:
se va trece treptat din partea superioara a corpului spre trenul inferior, executandu-se cate 1-2 exercitii pentru fiecare grupa musculara;
In cazul exercitiilor efectuate din picioare (pentru trenul inferior), genunchii se flexeaza usor pentru a proteja coloana vertebrala;
se executa exercitii din sezut (1-2 exercitii efectuate din aceasta pozitie).
Dupa un set de exercitii la sol, revenirea in picioare nu se face brusc, ci prin cateva minute „intermediare” de relaxare in sezut.
Nu se recomanda nici o fortare articulara, progresia facandu-se lent. Daca apare brusc o senzatie dureroasa ascutita, este recomandat sa va opriti, insa nu brusc, ci executand miscari usoare ale membrelor solicitate.
Pentru rezultate maxime, recomand ca aceasta rutina sa fie executata de cel putin trei ori pe saptamana, fie insotind un antrenament fizic cu greutati ori aerobic, fie ca activitate fizica de sine statatoare.
Succes in practica!
Andrei Claudiu Simion
Specialist tehnici masaj, Consultant spa
Mobil: 0736.339.830
Explorator Wellness Virtual