Populatia urbana a unei tari industrializate din secolul XXI se indeparteaza de legile firesti ale unei vieti sanatoase. Cand pe cont propriu, cand impreuna, cu totii ne aflam in cautarea adevarului si esentei pastrarii sanatatii. In teorie, stim ca exista un Stil de viata sanatos, caracterizat de o dieta echilibrata, o supraveghere atenta a greutatii, exercitii fizice, un consum moderat de alcool si un psihic cat se poate de optimist.
Practica ne arata ca teoria are dreptate. Am ales sa va prezint doua studii care sa va motiveze in schimbarea stilului de viata in favoarea unor alegeri mai sanatoase.
Unul dintre studii, recent incheiat, intitulat “Caerphilly Cohort Study” si condus de Profesor Peter Elwood de la Cardiff University’s School of Medicine (studiu inceput in 1979, extins pe o durata de 35 de ani – esantion de 2335 de barbati cu varste cuprinse intre 45 si 49 de ani – urmareste riscul de diabet, boli vasculare, cancer, afectiuni cognitive, dementa si deces) a aratat ca beneficiile stilului de viata wellness determina imbunatatirea functiilor cognitive si o incidenta mai mica a dementei.
1. Non-fumatul; 2. Greutatea corporala normala – indice de masa corporala cuprins intre 18-25; 3. Dieta sanatoasa (trei sau mai multe fructe sau legume pe zi, cu mai putin de 30% calorii din grasimi); 4. Exercitiu fizic regulat (mers 2-3 km, mers cu bicicleta 5-6 km; mers zilnic spre serviciu sau alte exercitii fizice regulate); 5. Ingestie scazuta de alcool (3-5 unitati/zi) – abstinenta nu a fost urmarita separat.
Concluzia de netagaduit a fost ca „urmarind un stil de viata sanatos, obtinem beneficii surprinzatoare asupra sanatatii, mult mai eficiente decat orice medicament sau interventie medicala preventiva.”
Astfel, subiectii care au urmat patru sau cinci dintre obiceiurile sanatoase au prezentat: 50% reducere a bolilor cardiovasculare (intarzierea cu doisprezece ani a evenimentelor cardiovasculare si prelungirea sperantei de viata cu sase ani); 50% reducere a diabetului; 60% reducere a mortalitatii in general; 60% reducere a afectarii cognitive; 60% reducere a incidentei dementei. Reducerea incidentei cancerului s-a corelat doar cu non-fumatul in acest studiu, nu si cu celelalte patru comportamente urmarite.
Sigur, studiul este limitat – nu ia in calcul aspecte precum statutul socioeconomic, educatia, antedecentele personale patologice s.a.m.d., dar arata ca obiceiurile aparent nesemnificative din rutina zilnica ne pot afecta sanatatea pe termen lung. Desigur, efectul este valabil si invers – odata imbunatatite, deprinderile noastre pot deveni un instrument important in mentinerea starii de sanatate.
Materialul apartine unui grup de cercetatori americani care au aratat ca stilul de viata sanatos incetineste imbatranirea la nivel celular. Telomerazele – capetele protective ale cromozomilor – se scurteaza odata cu varsta, ducand la imbatranire si in final la deces. Telomerazele scurte sunt asociate cu anumite boli: cancer, afectiuni cardiovasculare, obezitate, accidente vasculare cerebrale si diabet.
In cadrul studiului au fost observati 35 de barbati cu biopsie pozitiva pentru cancer de prostata cu risc scazut, care au ales supravegherea activa. Barbatii din grupul de interventie au urmat un program de schimbare a stilului de viata care a inclus o dieta vegetariana, exercitii aerobice regulate, managementul stresului prin yoga si meditatie si sprijin social. La sfarsitul celor cinci ani, analizele de sange au aratat ca telomerazele celor care au urmat modificarile in rutina zilnica au fost cu 10% mai lungi, in timp ce la cei care au avut parte exclusiv de supraveghere, telomerazele erau cu 3% mai scurte. Asadar, concluzia studiului este ca, din punct de vedere biochimic, stilul de viata are efecte importante asupra imbatranirii si riscului de boala.
Acum ca a avut loc o introducere mai degraba stiintifica, putem sa analizam in detaliu pasii pe care trebuie sa-i facem pentru a ne apropia cat mai mult de un stil de viata sanatos. Am ales varianta propusa de Medicina Traditionala Chineza (M.T.C.) ca fiind cea mai adecvata modalitate de a obtine un trai armonios.
In viziunea M.T.C., omul este un sistem integrat intre cer si pamant, care reproduce la scara mica universul larg. Preventia este considerata o arta si totodata infinit mai importanta decat tratamentul bolii in sine.
Elementele-cheie ale unui stil de viata echilibrat sunt: dieta corecta (cu un continut adecvat de nutrienti si lichide), exercitiile fizice, exercitiile de relaxare (yoga, meditatie), obiceiurile corecte de somn, respectiv reglarea emotionala.
Este dificil sa rezumi importanta si rafinamentul dietei in conceptia M.T.C. – chinezii spuneau ca alimentatia este cheia preventiei si un medic trebuie sa stie exact ce hrana sa ii recomande pacientului. Ca sa putem intelege cum se constituie o dieta echilibrata in M.T.C., trebuie sa stim ca alimentele sunt clasificate dupa natura lor interna termica, respectiv efectul asupra corpului nostru in: fierbinti, calde, neutre, reci, friguroase.
Dupa savoare, ele sunt impartite in dulci, iuti, sarate, acre, amare. Exista clasificari dupa natura alimentelor (yin sau yang) si se considera ca fiecare savoare corespunde unei miscari din ciclul celor cinci universale (foc, pamant, metal, apa, lemn).
Cele 5 savori – dulce, acru, amar, sarat, iute – nu trebuie sa lipseasca de la niciuna dintre mese. Fiecare aliment prezinta una sau doua dintre savori: merele sunt deopotriva dulci si acre, cafeaua este dulce si amara, iar vinul este dulce, amar si iute.
Acest tip de hrana descrie – cel mai adesea – regimul vegetarian. Cuprinde in special cereale, boabe, legume si fructe. Se recomanda ca produsele din carne, grasimile si alcoolul sa fie consumate rar si numai in portii mici.
Numai o dieta care cuprinde cele cinci savori poate mentine starea de sanatate in armonie cu noi insine. Adictia pentru o savoare in particular duce la acumularea acesteia in organism si ulterior la pierderea echilibrului.
Pe langa cele cinci savori, trebuie sa avem grija sa balansam in dieta alimente de natura calda si rece. Fiecare element are natura sa, compusa dintr-o temperatura inerenta si un efect termic asupra corpului uman.
Fiecare dintre noi este structurat genetic diferit si are anumite predispozitii. In sistemul chinezesc s-au incercat mai multe clasificari, dar regula de baza consta in distribuirea celor cinci miscari in functie de tipurile de personalitati. Iata cateva exemple relevante.
Tipul de pamant-foc are un corp echilibrat sau mai degraba slab, este caracterizat de vointa puternica, nervozitate si uneori agresivitate. Dieta potrivita este formata din alimente umede: legume, mei, fasole si oua. Ar trebui sa evite carnea de vita si de miel.
Tipic, carnatia lor este atona. Acestia ar trebui sa consume mai multe alimente usor digerabile: legume gatite, alimente cu gust neutru care ajuta la eliminarea umezelii din corp prin stimularea urinarii. Sunt de evitat alimentele care incurajeaza acumularile: grasimile si lactatele.
Majoritatea oamenilor de varsta mijlocie sunt persoane ectomorfice sau foarte slabe, cu nervozitate crescuta si care tind sa aiba un deficit de yin constitutional – ceea ce inseamna ca in jurul varstei de 40 de ani, yin-qi-ul este redus la jumatate, fiindca insusi procesul de a trai duce la consumarea substantei yin prin activitatea functiei yang. Alimentele care hranesc yin-ul sunt fructele, legumele, laptele, ouale si boabele (fasolea sau soia).
In ceea ce privestepersoanele in varsta, in ultimele decade de viata resursele innascute sunt pe sfarsite, adica metabolismul si caldura corpului vor scadea. Pentru a creste yang-ul este bine sa consumam alimente iuti precum vita, mielul, ghimbirul sau piperul. Sunt de evitat alimentele nepreparate termic, majoritatea fructelor, produsele reci sau crude.
Multe procese biochimice interne urmaresc ritmul circadian si cel sezonier. Alegand alimente potrivite fiecarui anotimp, ne putem integra in aceste ritmuri in mod natural si putem evita astfel eventualele dezechilibre produse de fenomenele meteo.
Primavara: caracterizata de crestere, miscare, expansiune, trezire la viata si cresterea energiei yang. Pentru acest anotimp se opteaza pentru alimente care cresc qi-ul si hranesc ficatul (organul reprezentativ al primaverii). Printre produsele potrivite se numara cele usor calde (fenicul, orez), iuti (usturoi, ardei iute, ghimbir, ceapa), acre (lamaie, portocala, rosii, ananas, spanac, ceai verde, telina). Se vor evita alimentele grase si fierbinti, respectiv excesul de acru.
Sunt recomandate alimentele reci, racoroase si umede. Savoarea anotimpului este amarul, asadar consumati mere, lamai, kiwi, pepene, citrice, castraveti, andive, rosii, spanac, fructe de mare, ceai negru sau verde. De evitat: cafeaua, mirodeniile iuti, inghetatele (inclusiv bauturile inghetate). Excesul de rece blocheaza circulatia energiei si duce la aparitia dezechilibrelor.
Savoarea corespunzatoare anotimpului este cea iute. In aceasta perioada sunt potrivite orezul, meiul, porumbul, conopida, carnea de vita si miel, usturoiul, ghimbirul, scortisoara (alimente iuti). Vor fi evitate alimentele grase si lactatele (mai ales pe timp ploios).
Iarna: anotimp yin prin excelenta, caracterizat de raceala si umezeala. De aceea, este nevoie de suplimentarea dietei cu alimente iuti si dulci. Consumati carne de miel, vita, pui, tocanite de legume cu carne, struguri, vin rosu, ceai cu mirodenii, alune, castane, usturoi si stridii. Ocoliti mancarurile fierbinti sau excesiv de picante.
Spre deosebire de noi, occidentalii stresati, practicienii Medicinii Chineze cred ca a manca la ore fixe este solutia ideala. Corpul nostru functioneaza dupa ritmuri circadiene – aceleasi in fiecare zi. De aceea, chinezii considera ca mesele la ore fixe usureaza digestia si previn suferinta.
Vechiul dicton potrivit caruia a manca singur dimineata, cu prietenii la pranz si cu dusmanii seara se aplica in cultura straveche. In cazul persoanelor in varsta, din cauza functiei digestive in declin, se recomanda mai multe portii mici de mancare impartite pe intreaga perioada a zilei.
Exista totusi o exceptie: nu trebuie sa mancam suparati, chiar daca este ora mesei. Daca mancam stresati, alimentele vor stagna, impovarandu-ne si lipsindu-ne de beneficiile energetice nutritive pe care le asteptam.
• 50-80% cereale: porumb, ovaz, mei, orez, grau etc.;
• 30-40% legume gatite: varza, cartofi, fasole, morcovi etc.;
• 5% carne: pestele este cel mai usor de digerat;
• 5% alimente crude: salate, fructe.
Observati ca lactatele, dulciurile si bauturile alcoolice nu apar in piramida alimentara, ele fiind recomandate doar ocazional. O regula de aur este sa evitati sa va infometati sau sa fiti prea satui! Trebuie sa va opriti din mancat atunci cand simtiti ca sunteti 70% plini.
Se recomanda atentie la prepararea alimentelor din trei motive: conservarea nutrientilor esentiali; temperatura potrivita face hrana mult mai apetisanta (prin cresterea si eliberarea aromelor specifice); hrana devine mult mai usor de digerat prin reglare termica.
Clasicii chinezi dezvaluie reteta prepararii acestor doua alimente, astfel incat rezultatul sa fie bogat din punct de vedere nutritional: apa de fierbere nu se arunca, alimentele nu se fierb prea tare si nu se macina prea marunt.
Exceptie fac cazurile in care produsele sunt pregatite pentru bebelusi, batrani sau infirmi – atunci, cerealele trebuie fierte si macerate mai mult.
O dieta inadecvata din punct de vedere termic va duce la scaderea nivelului de energie, probleme digestive, obezitate si insomnii.
Pentru o hidratare optima, sunt necesare cantitati mici de lichide, consumate pe tot parcursul zilei. In situatia ideala, se vor consuma 100-120 ml apa/ora. Cheia hidratarii potrivite consta in frecventa si nu in cantitate.
Respiratia corecta presupune folosirea diafragmei si inspiratia/expiratia pe nas. Pentru a creste debitul si cantitatea de oxigen care intra in plamani, impingeti limba inainte, atingandu-va gingia superioara cu gura inchisa in timpul inspiratiei. Acest tip de respiratie ajuta corpul sa recicleze energia si sa elimine mai repede toxinele.
Daca sunteti sanatos si echilibrat si aveti o respiratie corecta, nu veti mai avea nevoie de cafea sau alte stimulente pentru rutina zilnica. Daca sunteti agitat, nu va puteti concentra sau simtiti ca va ia somnul la serviciu, practicati acest tip de respiratie pentru 2-5 minute si veti observa o ameliorare.
Incercati sa va programati ziua de lucru in asa fel incat sa luati o pauza de 15 minute la fiecare 3-4 ore, pentru a va reface energia fizica. Folositi pauzele pentru exercitii de respiratie si meditatie in vederea neutralizarii stresului acumulat.
Dupa cum stiti deja, somnul este un element extrem de important in refacerea energetica. Ceasul nostru biologic ne spune ca atingem faza a IV-a de somn intre miezul noptii si ora unu – de aceea, este recomandat sa ne culcam inainte de ora unsprezece pentru a avea o noapte odihnitoare si in armonie cu legile naturii. Folositi tehnici de respiratie pentru a va incetini mintea agitata inainte de culcare. Incercati sa dormiti 6-8 ore pe noapte.
Exercitiile fizice ar trebui sa se concentreze pe postura si pe mentinerea unei coloane vertebrale cat mai aliniate. M.T.C. recomanda ca exercitiile unui om deja stresat si ocupat sa cuprinda cat mai mult stretching si cat mai putina sudoare. Schimbati-va pozitia la birou la fiecare cateva ore si respirati cat mai corect. Introduceti in rutina zilnica exercitii care sa stimuleze diverse parti ale corpului – torace superior, gat, umeri, coloana, zona lombara si membrele inferioare.
Atitudinea determina succesul, spunem noi, occidentalii. M.T.C. pune accentul si de aceasta data pe echilibru. Traduse in limbajul actual, invataturile vechilor chinezi ne indeamna sa fim multumiti cu ceea ce avem, sa apreciem si sa acceptam ceea ce putem obtine. Sa ne propunem obiective rezonabile. Sa ne bucuram de ceea ce facem si sa facem lucrurile din toata inima. Sa stabilim un echilibru intre sanatate si bani. Sa invatam sa ne exprimam emotiile – trairile suprimate si ascunse ne vor face foarte mult rau pe termen lung.
Sigur, exista o multime de alte lucruri pe care le putem face pentru a ne pastra si a ne imbunatati starea de sanatate. Incepeti prin a va observa pe voi insiva, ascultati semnalele corpului si pastrati armonia interioara.
Astfel, cu siguranta veti straluci.
Dr. Cristina Maria Hanganu – Cabinet medical care ofera optiuni terapeutice naturale integrate: acupunctura, homeopatie, gemoterapie, dietoterapie
Adresa Cabinet: Str Carol Davila nr 33, ap 2, sector 5, Bucuresti
tel programari: 0720445535
email: perfectmedch@gmail.com
Site : www. perfectmed.wordpress.com
Articolul a fost publicat in Revista SPA & Wellness – editia septembrie 2014.
Explorator Wellness Virtual