Flora intestinală reprezintă un ecosistem cu un echilibru foarte fragil, ce poate fi perturbat de cel mai mic atac, cu impact negativ asupra sănătății.
Există mai multe tipuri de floră:
Flora endogenă include bacterii aerobe și anaerobe, care sunt în general benefice deoarece au acțiuni de stimulare a sistemului imunitar și de rezistență la agenții patogeni și joacă un rol important în sinteza vitaminelor.
Flora intestinală este dependentă de dietă. De exemplu, Bifidobacteriile sunt predominante în intestinele persoanelor cu un aport mare de fructe și legume (deci o dietă bogată în fibre și carbohidrați complecși), comparativ cu cei cu o alimentație cu aport mai mare de carne și zahăr.
O floră intestinală abundentă, unde speciile de bacterii benefice sunt cât mai variate și în echilibru, are multe efecte benefice asupra organismului uman.
Flora intestinală contribuie la digestie prin descompunerea carbohidraților nedigerabili în acid lactic și acizi grași volatili. De asemenea, joacă un rol în motilitatea intestinală, secreția și absorbția nutrienților și permite sinteza vitaminelor B și K.
Enzimele digestive (din stomac, pancreas și intestin) descompun alimentele într-un grad diferit de-a lungul tractului digestiv: această digestie este finalizată prin intermediul bacteriilor intestinale care au o gamă foarte largă de activități specifice, ceea ce înseamnă că sunt esențiale, nu numai pentru o bună digestie a alimentelor, ci și pentru o bună absorbție a nutrienților. Ele permit nutrienților să treacă prin peretele intestinal cu ușurință pentru a intra în sânge și a ajunge la ficat. Rolul Bifidobacterii este deosebit de important. În comparație cu alte bacterii lactice, enzimele lor sunt rezistente la atacurile bilei: prin urmare, sunt eficiente pentru mai mult timp de-a lungul tractului intestinal.
În plus, multe specii de bacterii intestinale, în special Bifidobacterii, produc vitaminele B1, B2, B6 și K, sintetizează și unii aminoacizi și promovează absorbția de calciu, de unde beneficiul nutrițional specific al acestor bacterii.
Nu în ultimul rând, flora are un alt rol important în digestie: contribuie la reînnoirea celulelor care formează mucoasa peretelui intestinal și are un rol reglator asupra enzimelor digestive secretate de mucoasă.
În timpul digestiei, activitatea metabolică a florei intestinale, și mai ales a bifidobacteriilor, eliberează acizi organici care ajută la stimularea peristaltismului intestinal (adică contracția mușchilor netezi intestinali) ajutând materiile nedigerate să înainteze spre eliminare. În plus, datorită capacității lor de a adera la peretele intestinal, bacteriile lactice contribuie la combaterea unor forme de diaree. Flora bacteriană intestinală are, astfel, un rol reglator semnificativ asupra tranzitului intestinal.
Bacteriile pot contribui și la transformarea substanțelor din mediu în molecule cancerigene, iar acest risc crește cu cât organismul este expus mai mult la surse de contaminare (poluare etc.). Lactobacilii sunt creditați cu efecte anti-radicale prin inhibarea activității enzimelor nocive și neutralizarea moleculelor mutagene produse direct, activând sistemul de detoxifiere a enzimelor, situat în ficat.
La fel, studiile au constatat că și bifidobacteriile pot descompune unele molecule cancerigene, cum ar fi nitrozaminele, care se formează pe carnea arsă. Bifidobacteriile au, de asemenea, un rol benefic asupra ficatului, deoarece ajută la neutralizarea compușilor azotați și a amoniacului, care sunt substanțe rezultate din activitatea unor bacterii care perturbă funcția hepatică.
Microflora intestinală protejează împotriva agenților patogeni printr-un efect de barieră, adică prin inhibarea proliferării și aderenței intestinale a bacteriilor nedorite, prin producerea de substanțe antimicrobiene și întărirea apărării imune.
Bifidobacteriile și Lactobacillii, în particular, stimulează celulele sistemului imunitar din mucoasa intestinală. O dată activate, aceste celule avertizează celulele imunitare din sânge, propagând, astfel, un stimul imunitar în organism. Fenomenul este mai pregnant în cazul infecțiilor virale, după o vaccinare sau o reacție alergică.
Descoperirea importanței probioticelor în menținerea sănătății se bazează pe observarea ecosistemului intestinal. Studiul florei intestinale a demonstrat că bacteriile „saprofite” interacționează cu epiteliul intestinal și cu sistemul imunitar. Acest sistem, denumit „ecosistem intestinal” sau „microfloră intestinală”, ajută la menținerea unui echilibru trofic și nutrițional în tractul digestiv și la creștearea capacității de apărare împotriva atacurilor patogene.
Printre factorii care cauzează dezechilibrul florei intestinale se numără:
Flora bacteriană intestinală se modifică odată cu vârsta. Inițial, Bifidobacteriile sunt predominante și reprezintă un criteriu de bună sănătate la sugari, ulterior scad substanțial la vârstnici, în favoarea bacteriilor nedorite, în special Clostridium perfringens, care sunt implicate în producerea de molecule toxice.
O dietă cu un aport scăzut de fructe și legume și un aport mare de carne stimulează activitatea bacteriilor intestinale patogene, afectând negativ echilibrul florei intestinale.
Aceste medicamente, esențiale pentru uciderea bacteriilor infecțioase, elimină simultan un număr mare de bacterii benefice prezente în flora noastră. S-a demonstrat, însă, că consumul de Lactobacili vii ajută la regenerarea florei parțial distruse și la prevenirea apariției altor microorganisme infecțioase.
Bifidobacteriile și, într-o măsură mai mică, lactobacilii, sunt primele care scad sau dispar în cazul afecțiunilor gastrice sau intestinale, bolilor hepatice sau renale, anemiei, precum și în radioterapie sau stres recurent.
O foarte mare varietate de studii demonstrează rolul diferitelor tipuri de lactobacili în sănătatea generală a florei și tractului intestinal. Lactobacilii mențin echilibrul florei și reduc incidența infecțiilor intestinale, refac și protejează flora afectată de antibiotice, modulează diverse căi de apărare a organismului și, nu în ultimul rând, alături de drojdii și bifidobacterii, restabilesc echilibrul și funcțiile florei intestinale.
Diareea poate fi cauzată de o veritate de factori, printre care infecțiile, medicamentele, tulburările digestive de diverse cauze, precum și alte afecțiuni care dezechilibrează microbiomul intestinal. Probioticele sunt benefice în refacerea echilibrului natural al microbiomului intestinal, reducând, astfel, durata și intensitatea diareii.
Ultrabiotique Instant, recomandat în diareea acută
Ultrabiotique Instant este un supliment alimentar pe bază de tulpini de fermenți lactici și extract de afin, care tratează diareea și reechilibrează flora intestinală afectată de diverși agenți patogeni. Selecția de lactobacili s-a realizat pe baza recomandărilor autorităților medicale europene, precum și datorită capacității dovedite științific a acestora de a ameliora afecțiuni specifice, precum diareea.
Afinele conțin flavonoide antocianozide, stilbenoide, vitamine, zaharuri și pectine, adică substanțe puternic antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare. Antocianinele sunt considerate cei mai importanți constituenți activi din punct de vedere farmacologic.
Autoritățile europene pentru siguranța alimentelor și medicamentelor (EFSA) recunosc folosirea afinului în tratarea diareei ușoare, în calmarea durerilor abdominale de origine digestivă și în reglarea tranzitului intestinal. EFSA recunoaște, de asemenea, rolul antocianozidelor în menținerea sănătății mucoasei stomacului și intestinului subțire. Mai mult, afinul este o excelentă sursă de fibre (solubile) cu efecte pozitive în diareea acută și cronică, iar studiile arată că pacienții cu sindrom de intestin iritabil au raportat îmbunătățiri ale durerilor după suplimentarea cu extract din acest fruct.
În Ultrabiotique Instant, cele 20 de miliarde de culturi vii provenite de la cele cinci tulpini de probiotice, împreună cu extractul de afin contribuie normalizarea tranzitului intestinal în diareea acută, la reducerea agenților patogeni și a inflamațiilor, precum și la reechilibrarea florei intestinale. Se recomandă două capsule pe zi, în cură de cinci zile. Capsulele sunt gastrorezistente, astfel că tulpinile ajung vii în intestin.
Toate cele cinci tulpini au proprietăți superioare de aderență la nivelul intestinului, reducând locurile de care s-ar putea atașa agenții patogeni, promovează echilibrul bacterian și colonizarea tractului gastrointestinal și sănătatea intestinului. Mai mult, unele tulpini au activitate antimicrobiană specifică împotriva agentului patogen despre care se știe că provoacă diaree sau gastroenterită, cum ar fi L. Rhamnosus sau L. Helveticus împotriva E. Coli și/sau Campylobacter jejuni.
Asocierea mai multor tulpini în formula Ultrabiotique Instant sporește eficiența produsului. Asocierea L. Helveticus – L. Rhamnosus a prezentat efecte benefice asupra diareii asociate cu antibiotice și asupra simptomelor sindromului de colon iritabil. Iar tulpini precum B. Lactis reduc durata simptomelor gastroenteritei și riscul de diaree și febră.
Adaosul de afin favorizează reducerea simptomelor de constipație și restabilirea rapidă a unui tranzit normal.
Ultrabiotique Instant face parte din gama de suplimente alimentare naturale Vitavea Santé de la grupul francez Havea, cel mai mare producător european în domeniu. Produsele sunt disponibile în marile lanțuri de farmacii fizice și online și pe site-ul vitavea.ro.
Medic primar, medicină de familie, Competențe ecografie generală, homeopatie, acupunctură