/
/
Starea de bine este in controlul meu

Starea de bine este in controlul meu

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Starea de bine este in controlul meu
Starea de bine este in controlul meu

Ne intrebam adesea ce sunt fericirea si starea de bine. Sa fie ceva ce primim sau sa tina pur si simplu de noroc? Le putem influenta in vreun fel? In acceptiune medicala, starea de bine este una de echilibru, de sanatate fizica, psihica si emotionala. Iar din punct de vedere psihologic, este o ablilitate pe care o putem exersa continuu pe parcursul vietii. Aceasta depinde partial de temperament (predispozitia biologica). Dar si de calitatea gandurilor, a relatiilor din viata noastra si de alti factori – despre care poti citi in articolul: Ce inseamna Wellness.

Daca ne referim la factorii de temperament, ne gandim la faptul ca noi reactionam cu intensitati diferite la acelasi factor-stresor. A fi bine sau a avea o stare de bine inseamna a avea capacitatea de a scadea reactivitatea la factorii-stresori si la stres in general. Se poate face acest lucru daca omul se ingrijeste de cateva aspecte simple: cum doarme, cum se alimenteaza, cat de des face miscare fizica si intretine activitati sexuale.

Despre starea de bine

Starea mea de bine mai depinde si de calitatea relatiilor pe termen lung pe care le am cu mine si cu cei din jurul meu. Am nevoie sa vad contextul in care ma aflu si oamenii care ma inconjoara. Pornind de la relatia cu mine si pana la cea cu familia, prietenii, colegii, vecinii si comunitatea. Si sa creez relatii bune, de incredere, pe care sa ma pot baza si care sa fie in acord cu valorile mele personale.

Este recomandat sa ma intreb ce pot face eu zilnic pentru a imbunatati aceste relatii si cum sa le aloc energie si timp. Ma va ajuta sa imi definesc limitele. Sa fiu prezent si sa am compasiune fata de mine insumi si fata de cei din jurul meu.

Prin compasiune, imi accept cu blandete emotiile (fie ele de bucurie sau de teama, frica, rusine) fara sa ma judec. Este un exercitiu pe care am nevoie sa il fac in fiecare zi.

Stiinta ne aduce vesti bune legate de influenta factorilor de context. Fie ca este vorba de orasul in care traiesc, masina pe care o conduc, hainele pe care le imbrac sau un eveniment stresant la care urmeaza sa particip. Studiile arata ca ei ne influenteaza viata in proportie de numai 10%.

Bine de stiut este faptul ca atunci cand un eveniment puternic stresor apare in viata mea, cel mai important lucru este sa fac in continuare lucrurile care imi dadeau o stare de bine. Sa renunt la ele asa cum as fi tentat sa o fac.

Fericirea este alcatuita din placeri marunte

Si pentru ca vorbim de starea de bine, exista doua lucruri esentiale care ne ajuta mereu:

  1. a sti si a face lucrurile care ne fac placere si
  2. a gasi sens in ceea ce facem. Asa cum mentioneaza si Victor Frankl in cartea intitulata „Omul in cautarea sensului vietii”. Noi, oamenii, avem nevoie sa acordam semnificatie vietii noastre si sa traim cu un scop fiecare capitol. Altfel, simtim ca „viata trece pe langa noi”. Legat de lucrurile care ne fac placere si care ne bucura, este important sa stim care sunt cele care ne fac traiul mai luminos: a savura o cafea, a asculta rasul unui copil, a ne plimba prin parc sau a exersa un hobby. In plus, avem nevoie sa ne bucuram de experienta si sa o internalizam.

Ne ajuta foarte mult in demersul nostru de a fi bine faptul ca exista o preocupare din ce in ce mai crescuta a companiilor pentru conceptele de work-life balance si wellness. Exista un interes crescut pentru a le oferi angajatilor programe pe care sa ii ajute sa fie mai relaxati, mai putin stresati si mai constienti de cat de importanta este starea de bine din punct de vedere personal si profesional. Si atunci noi – cu cunostintele pe care le avem despre ceea ce inseamna starea de bine si despre ce anume ne face sa fim bucurosi, linistiti si fericiti – putem alege constient din ceea ce ne ofera compania si, de ce nu, chiar sa ii ajutam cu feedback legat de noi programe de introdus in well-being. Sta in puterea noastra sa ne facem viata mai frumoasa, mai vesela si mai bogata in sens.

Irina Calomir, psiholog si expert well-being

Articolul a fost publicat in Revista Spa & Wellness, editia mai 2016

Subiecte:Wellness

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *