/
/
Sportul din adolescență reduce riscul de cancer la maturitate

Sportul din adolescență reduce riscul de cancer la maturitate

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Sportul din adolescenta reduce riscul de cancer la maturitate
http://www.dreamstime.com/stock-photo-couple-doing-ballet-exercise-park-image42440140

Sportul din adolescență… de ce este atât de important? Chiar daca, in ceea ce priveste sportul, obiectivele pe termen scurt (in special cele legate de aspectul fizic) sunt adesea mai tentante decat cele pe termen lung, este bine de stiut ca o viata activa ne va plati niste „dividende” si in viitorul indepartat.

Ca regula generala: cu cat mai devreme te apuci de sport, cu atat vor fi mai mari si beneficiile din timpul vietii. Studii recente arata ca femeile care au practicat in adolescenta cel putin 1,3 ore de sport pe saptamana au prezentat un risc de cancer cu 16% mai mic la maturitate (dupa 30 de ani). De asemenea, a fost observat si un risc general de mortalitate cu 15% mai scazut.

Sportul este insa benefic atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor. Cei activi prezinta un risc cu 30-40% mai mic de a avea cancer de colon intr-un moment din viata fata de persoanele inactive.

Si in cazul cancerului la san, exista rezultate clare. Femeile active prezinta un risc cu pana la 30% mai mic. De asemenea, cercetatorilor le este clar ca sportul la femei scade semnificativ riscul de a dezvolta boli post-menopauza.

Dar cum anume ajuta sportul din adolescență?

In primul rand, sportul scade rezistenta la insulina. Aceasta este o strategie extrem de eficienta pentru crearea unui mediu anti-zahar, care va descuraja la randul lui dezvoltarea unor celule tumorale (se stie inca din anii 1930 ca zaharul hraneste literalmente celulele „rele).

Activitatea fizica stimuleaza insa si circulatia sangvina si echilibreaza nivelurile de oxigen din celule. Ficatul are mult de castigat din acest fapt, motiv pentru care procesul natural de detoxifiere va fi stimulat semnificativ.

Sursa: http://fitness.mercola.com/ 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *