/
/
Secretul respirației în Pilates

Secretul respirației în Pilates

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Secretul respiratiei in Pilates
Woman Meditating

Știi care este secretul respirației în Pilates? Ai mai participat pana acum la o sedinta de Pilates?

Daca da, poate ati remarcat ca doua dintre cele mai frecvente indicatii ale instructorilor sunt legate de mentinerea abdomenului incordat pe parcursul exercitiilor si de respiratie: acum inspiram, acum expiram…Pana aici, nimic ciudat. Partea interesanta fata de alte sporturi este ca trebuie sa mentii abdomenul incordat inclusiv in timp ce inspiri. Cand in mod natural iti vine sa il relaxezi.

Sa o luam pas cu pas. Respiratia este cel mai natural lucru pe tot parcursul vietii, si in cea mai mare parte a timpului o facem inconstient. In general, o respiratie profunda are multiple beneficii: furnizeaza oxigenul necesar in aproape toate reactiile chimice din corp; inclusiv daca vrei sa arzi calorii, ai nevoie de oxigen. Elimina dioxidul de carbon care este un reziduu toxic si de care ne dorim sa scapam. Stimuleaza organele interne, inclusiv inima, imbunatatind circulatia si ajutand sangele proaspat sa curga prin corp, ca sa „hraneasca” si „sa faca curatenie” la nivelul fiecarei celule. Respiratia profunda este cel mai usor si la-ndemana mecanism de curatare interna.

Secretul respirației în Pilates – Exista insa mai multe tipuri de respiratii

Cea mai „normala”, pe care o folosim in mod instinctiv inca de la nastere este respiratia diafragmatica. Diafragmul este principalul muschi respirator, responsabil de 75% din efortul respirator, si este plasat intre cavitatea toracica si cea abdominala. Cand inspiram, diafragmul se contracta si coboara; se mareste cavitatea toracica, scade presiunea in plamani si astfel aerul poate sa intre. Simtim cum ne „umflam” usor, iar buricul parca se ridica. Cand expiram, diafragma se relaxeaza si urca, micsorand volumul cavitatii toracice; creste presiunea in plamani si aerul este eliminat. Acest tip de expiratie se numeste de repaus si se produce automat, natural si fara efort, in urma fiecarei inspiratii.

Revenind la Pilates si la notiunea de „centru al puterii”, ne gandim ca pentru a lucra eficient trebuie sa tinem cam mai mult activata in profunzime aceasta zona. Printre care muschii abdominali joaca un rol major. Astfel, una dintre provocarile cele mai mari ale tehnicii de Pilates este cum sa imbini respiratia profunda cu mentinerea abdomenului incordat si plat, cat mai tras spre interior! Acest lucru se realizeaza folosind un alt fel de respiratie, numita „laterala” sau „intercostala”, adaptata obiectivelor exercitiilor din Pilates.

In metoda Pilates facem un efort suplimentar de a creste expansiunea laterala a cutiei toracice

De aici si numele de „respiratie laterala”, unul dintre motive fiind tocmai facilitarea si mentinerea contractiei abdominale in timpul executarii exercitiilor, in mod special cand inspiram. Prin natura ei, respiratia diafragmatica necesita relaxarea muschilor abdominali pe inspir. In efortul de a mentine acesti muschi incordati, respiratia se adapteaza prin varianta „laterala”, permitand peretelui abdominal sa ramana tras spre interior in mod constant.

Prin aceasta tehnica de respiratie ceva mai riguroasa si care poate parea la inceput usor fortata fata de cea normala, diafragmatica, se atrag in actiune mai multi muschi, printre care cei abdominali si intercostali. De asemenea, felul in care respiram la fiecare exercitiu de Pilates – coreland inspiratia cu anumite miscari si expiratia cu altele – are o anumita logica, incercand sa maximizeze recrutarea anumitor muschi, cei  pe care vrem sa punem accentul cu acel exercitiu.

Rolul respirației este să maximizeze beneficiile

Atentie insa! Deprinderea tehnicii de respiratie specifica Pilates-ului necesita ceva timp & antrenament, pentru anumite persoane putand fi chiar cel mai dificil aspect al Pilates-ului. Rolul respiratiei este sa maximizeze beneficiile. Și in nici un caz nu trebuie sa devina o piatra de moara de care sa va impiedicati in antrenament. Respiratia nu ar trebui sa produca tensiune si confuzie. Daca la inceput nu va iese conform indicatiilor, respirati pur si simplu normal. Cum simtiti nevoia, dar respirati!

De asemenea, folosirea respiratiei de tip Pilates nu implica in nici un fel ca respiratia normala, diafragmatica, nu este buna! Sunt doua metode diferite de a respira care raspund unor obiective diferite. Trebuie sa le intelegem si folosim alternativ, in functie de ceea ce facem.

Incet incet, urmarindu-va respiratia, veti simti cum mintea si corpul se calmeaza si va concentrati mult mai profund…

Iar in final, pentru un beneficiu suplimentar de sezon – daca tot a venit primavara, va doresc sa exersati cat mai mult respiratia profunda, inconjurate de nenumarate frezii & zambile! 

Cora Tataru

http://www.happycorapilates.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *