1. Odihna presupune renuntarea la electronice! Este unul dintre secretele somnului odihnitor. Atunci cand lumina specifica aparatelor electronice atinge receptorii fotosensibili aflati in retina, semnalele nervoase ajung la glanda pineala, iar productia de melatonina este oprita. Acest lucru deregleaza ritmul circadian al oamenilor, ceea ce conduce la insomnii.
2. Suntem singurele mamifere de pe planeta care isi amana intentionat somnul. Smartphone-urile ne fură din timpul alocat somnului și ne împiedică să ne odihnim corespunzător.
3. Oboseala atinge cote maxime de doua ori pe zi: la 2 a.m. si la 2 p.m. De aceea s-ar putea sa te simti lipsit de vlaga la pranz!
4. Daca ramai treaz peste 16 ore, nivelul de concentrare iti scade la fel de mult ca in cazul in care ai avea o alcoolemie de 05%!
5. Astazi, 75% dintre oameni viseaza in culori. Inainte de aparitia televizoarelor, acest lucru se intampla in doar 15% dintre cazuri. Acum, pe lângă televizoare, adăugăm și telefoanele performante. Lipsa somnului este o problemă a zilelor noastre.
6. Lipsa somnului reduce nivelul de leptina, un hormon natural raspunzator pentru reglarea apetitului. De aceea, noptile nedormite pot duce la aparitia unor kilograme in plus. Multe persoane nu știu de ce se îngrașă, deși nu mănâncă mult. Ca și hrana, odihna este foarte importantă.
7. In mod ideal ar trebui sa dureze intre 10 si 15 minute pana sa adormi. Daca adormi prea repede sau prea greu, ai putea suferi de deficiente de substante nutritive, depresie sau alte probleme de sanatate. Descoperă problema cu care te confrunți și îmbunătățește-ți calitatea somnului. Te vei simți mult mai odihnit și vei avea mai multă energie. Respectă orele de odihnă, importante pentru sănătatea ta.
Articol publicat in Revista Spa si Wellness – Februarie 2014.
Explorator Wellness Virtual