/
/
Sănătate la ghiveci: 2 plante sacre din mitologia greacă

Sănătate la ghiveci: 2 plante sacre din mitologia greacă

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Sănătate la ghiveci: 2 plante sacre din mitologia greacă
Fitoterapie – partea a doua

Dedicam ultimul articol din seria: Sănătate la ghiveci Rozmarinului și Salviei, 2 plante sacre din mitologia greacă. Puteți citi aici despre: pătrunjel, oregano, cimbru și aici despre: mentă, busuioc, lavandă.

Rozmarin – Marea Mediterană

Rozmarinul este nativ din regiunea Mării Mediterane. Rosmarinus provine din cuvintele latineşti ros şi marinus şi înseamnă „roua mării”. Conform mitologiei greceşti plante de rozmarin o înconjurau pe Afrodita, atunci când ea a luat naştere şi s-a arătat din valurile mării, iar atingerea zeiţei a preschimbat culoarea florilor de rozmarin din alb în albastru.
Rozmarinul este bogat în fier, calciu, vitamina B6, folați șii antioxidanţi, fiind utilizat ca remediu natural împotriva diferitor afecţiuni fiziologice.

Ceaiul de rozmarin activează circulaţia sângelui, fiind un bun tonifiant şi stimulent al memoriei. Este un sănătos înlocuitor al cafelei şi se recomandă în perioadele cu activitate intelectuală sporită, în cazul durerilor de cap sau problemelor psihice (inclusiv în tratamentul bolii Alzheimer), în insomnie şi nevrozitate. Stimulează digestia şi funcţiile hepatice, dar şi ovulaţia, menstruaţia, măreşte fertilitatea şi are un uşor efect afrodiziac. Uleiul şi infuzia de rozmarin este un bun antitusiv, de aceea sunt recomandate pentru calmarea acceselor de tuse şi a crizelor de astm. Manifestă acţiune antiseptică, fiind efectiv în tratarea tenului şi scalpului problematic. Ajută regenerarea firului de păr de la rădăcină. Ceaiul din frunze de rozmarin are rol diuretic. Este recomandat drept ajutător în prevenirea cancerului.

Rozmarinul este foarte folosit în medicina tradițională aproape pentru orice – de la creșterea părului până la ameliorarea durerii musculare, îmbunătățirea circulatorie și a sistemului imunitar.

• Crește concentrarea și memoria
• Protejează împotriva diabetului
• Apărare neurologică – acidul carnosinic este folositor împotriva neurodegenrerării induse de betaamiloid.
• Previne îmbătrânirea creierului – tot datorită acidului carnosinic.
• Protecție împotriva cancerului – are efect antiproliferatiiv în leucemii și cancer de sân, antiinflmator și protector tumoral.
• Protecție împotriva degenerării maculre – tot datorită acidului carnosic

Precauții:

În exces – poate determina Voma, spasme, edem pulmonar.
În exces serios – poate determina avort, deci este de evitat la femeile gravide.

Salvia – Marea Mediterană

Salvia este nativă din regiunea mediteraneană. Despre această plantă se spunea în antichitate că este sacră, fiind adusă pe pământ chiar de zei. Se crede că romanii au adus-o în Europa din Egipt. Termenul Salvia vine din latinescul salvare – „a salva, a vindeca”. Şi-a întărit reputaţia în Evul Mediu, fiind considerată de catolici soluţie antimalefică.
„Cine are salvie în grădină nu lasă bătrâneţea să se apropie” – spune un proverb chinezesc. Medicii antici greci şi romani elogiau şi ei salvia, considerând-o regină a ierburilor tămăduitoare.

Salvia este recomandată pentru stimularea memoriei, fiind excelentă pentru copii.
Uleiul acestei plante se foloseşte în medicaţia persoanelor care suferă de Alzheimer.
Un consum mai ridicat de salvie este recomandat persoanelor cu afecţiuni inflamatorii, printre care artrită, astm sau ateroscleroză.
Salvia manifestă proprietăţi antiseptice şi este de ajutor în tratarea infecţiilor microbiene la nivelul pielii, stomacului, intestinelor, nasului, gâtului, ochilor sau organelor genitale.
Este folosită şi pentru videcarea rănilor şi inciziilor chirurgicale.
Frunzele şi seminţele au calităţi antioxidante care previn degradarea celulelor şi formarea tumorilor canceroase. Salvia este utilă şi în procesul de digestie, previne aciditate şi ajută la metabolizarea grăsimilor şi proteinelor. Datorită conţinutului important de vitamina A şi calciu, contribuie la creşterea şi dezvoltarea corespunzătoare a dinţilor, oaselor şi pielii
Dinţii frecaţi cu frunze de salvie devin albi şi strălucitori. Stimulează absorbţia fierului în organism.
Tratează şi muşcăturile de ţânţari şi alergiile. Salvia ajuta la reglarea ciclului menstrual, previne transpiraţia excesivă la femeile aflate la menopauză.
Salvigenina din frunzele de salvie este utila in tatarea bolilor cardiovasculare.
Ceaiul de salvie este benefic în tratarea febrei, răcelilor şi durerilor de cap.

Contraindicaţiile ultilizarii salviei:

La persoanele extrem de sensibile salvia poate produce convulsii digestive. Planta este interzisă epilepticilor.
Cei ce urmează un tratament al sistemului nervos nu vor administra salvie fără consultaţia medicului, ea conţinând thujone A și B (substanţe psihotropă regăsite şi în absint).
Este folositoare pentru oprirea declinului cognitiv la pacienții cu Alzheimer. Ceaiul de slavie se numea și Thinker s tea – folosit și în cazurile ușoare de depresie.
Diabeticii insulino-dependenţi, în timpul administrării acestei plante, vor supraveghea strict glicemia. Femeile ce alăptează nu vor folosi salvie, care este recunoscută pentru efectul său foarte rapid de oprire a lactaţiei.

Dr. Maria Cristina Hanganu
https://www.facebook.com/Perfectmed-1490645181180337/

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *