/
/
Sampanie si romantism

Sampanie si romantism

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
vin wine alcool 12429334035 91cb638105 b

Majoritatea a centrelor SPA ofera in cursul tratamentelor pentru cupluri, un pahar de Sampanie. Cateodata vedem si sticla, alteori, nu. Dar putem conta pe faptul ca este o sampanie adevarata sau un vin spumos de calitate.

Pentru ca se apropie Valentine’s Day iti prezentam o scurta istorie a vinurilor spumante precum si modalitatile de servire. Speram ca cele prezentate in continuare sa fie intresante pentru tine si sa pui la rece o sticla de vin spumos pentru orice seara minunata, nu numai pentru Valentine’s Day!

Sampania este un vin spumos. Numele de „Sampanie” i se trage de la regiunea Champagne, din Franta.

Vinul spumant este de obicei alb sau rozé, dar exista multe exemple de vinuri spumante rosii, cum ar fi italianul Brachetto si australianul Spumante Shiraz. Vinul spumant poate varia de la foarte sec „brut” pana la stilul dulce „doux”.

Efervescenta a fost observata in vin de-a lungul istoriei, incepand de la scriitorii din grecia antica si imperiul roman, dar cauza acestui aspect misterios de bule nu a fost inteleasa. Bulele din vinurile spumante erau atribuite fazelor lunii.

In evul mediu, acest tip de vinificatie era considerat un defect de vin si era dispretuit. Lui Dom Perignon, producator de champagne din abatia Abbey de Hautvillers, i se cerea de catre superiorii sai sa scape de bule. Vinul spumant producea pagube insemnate, deoarece daca o sticla sub presiune de spargea producea un efect in lant distrugand intre 20 si 90%  din vinurile ce se aflau in aceeasi pivnita.  Cei ce manuiau sticlele trebuiau sa poarte masti din fier pentru protectie. Din aceste cauze vinul spumant era numit si vinul diavolului.

Incepand cu secolul al XIX procesul de producere a vinului spumant a fost perfectionat.

Bulele – Specialistii in vinuri au numarat peste 49 milioane de bule intr-o sticla de spumant, expertul in vinuri, Tom Stevenson, a facut o standardizare a bulelor din vinurile spumante si a cuantificat numarul lor la 250 milioane. Aceeasi specialisti au demonstrat ca bulele de dioxid de carbon  conduc alcoolul in sange mai repede.

Servire

Vinul Spumant se serveste la temperatura de 6 grade Celsius cel sec si 8 grade Celsius cel dulce.

Pentru o racire optima se scufunda sticla intr-o frapiera plina cu gheata din apa sarata (apa sarata are un punct de congelare mai mic si se topeste mai greu) timp de 20 de minute. Nu se recomanda raciea in congelator. Inghetarea distruge vinul.

Momentul servirii:

sampania se serveste numai la desert. Nu este un aperitiv, ba din contra, este chiar un bun digestiv! Sampania se serveste cu fructe, bomboane, torturi sau alte deserturi.

Cum alegem paharele:

Flutele sunt perfecte pentru servirea sampaniei. Cupele cu gura lata lasa bulele de sampanie sa se piarda. Aceste cupe, se spune, au fost inspirate de sanii lui Madame de Maintenon, favorita regelui Ludovic XIV. Sfat: Nu spalati la masina de spalat vase  paharele de sampanie. Agentii de spalare impiedica formarea bulelor din vin.

Acum vine momentul crucial …. destuparea sticlei. O recomandare: atunci cand deschideti o sticla de vin spumant nu stati cu dopul catre cineva sau catre capul dumneavoastra asa cum a facut Schumacher dupa ce a castigat un Grand Prix.

Si se toarna …tineti sticla bine intr-o singura mana si se toarna usor, astfel incat vinul spumant rece in contact cu paharul mai cald sa nu produca prea multa spuma.
Umpleti initial fiecare pahar la o treime, apoi reveniti pentru a umple restul. Nu umpleti niciodata paharul pana la refuz.

Sabrarea reprezinta o metoda mai speciala si spectaculoasa de deschidere a sticlei de sampanie cu ajutorul unei sabii. Tehnica a fost patentata la inceputul secolului XIX, de catre trupele imperiale ale lui Napoleon Bonaparte. Despre Napoleon insusi se spune ca a incurajat aceasta metoda. Tot lui ii sunt atribuite urmatoarele vorbe despre sampanie:In caz de victorie, o merit. Daca pierd, am nevoie de ea”.

In pauzele dintre batalii, husarii se distrau cu damele din tinutul Champagne si, cu sticlele pe masa si sabiile scoase din teci, au descoperit farmecul sabrarii. L-au perfectionat si au transformat ritualul intr-o veritabila arta, care s-a pastrat pana astazi.

Vinurile spumante Franceze

Exemplul cel mai bine cunoscut de vin spumant este acela de Champagne din regiunea Champagne din Franta. În medie, Champagne este responsabil pentru aproximativ 8% din productia mondiala de vin spumant. Champagnie este facuta cu precadere din chardonay si pinot noir. Sampaniile cele mai cunoscute sunt Dom Perignon si Moet Chandon aflate in portofoliul cunoscutului concern de produse de lux Louis Vuton Moet Henessy (LVMH). Alte sampanii mai sunt Lanson, Nicolas Feuillatte, Cordon Rouge

Vinurile spumante romanesti

In Romania, vinul spumant este facut, in mai mare parte, in Panciu. Situat pe partea dreapta a vaii Zabrautului, intr-un loc numit Valea Cerbului, Beciurile Panciu au fost construite in pamant si au 36 de galerii, pe aproximativ 3000 de metrii lungime. Cramele Panciu au fost construite in epoca lui Stefan cel Mare (1457-1504). Din punct de vedere documentar, beciuri sunt certificate in secolul al 18-lea, intr-un act din 19 august 1700 mentionand modul de utilizare si proprietarii lor – Ioan Costin, fiul boierului Miron Costin. Legende din jurul dealurilor cu vita de vie de la Panciu dateaza inca din vremea lui Burebista.
Beciurile Stefan cel Mare din Panciu sunt monumente istorice, apartin patrimoniului UNESCO, si sunt gestionate de Veritas Panciu din anul 1949. Aici este produsa prin metoda clasica Champenoise unul din cele mai bune vinuri spumose din Romania – sampania Panciu.

Alte vinuri spumante

In Spania vinurile spumoase se numesc CAVA si se produc in zona Valencia si Rioja. In Germania se numesc SEKT, in Italia (termen generic italian pentru vinul spumant fiind Spumante), in functie de regiunea de provenienta sunt Asti in Piemont, Franciacota in Lombardia, Proseco in zona viticola din jurul Venetiei dar si in alte zone.

Vinuri spumante se mai produc in SUA, Australia, Africa de Sud, America latina.

Recomandarea noastra: Mumm, Nicolas Feuillatte, Panciu. Toate se gasesc si in Romania, din nefericire nu in supermarketuri, ci la distribuitori: Tribeca, Lorena, General Parma Food etc.

Cristian Drumcea

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *