In aceasta reteta, va prezint o salata racoroasa, perfecta pentru zilele toride de vara dar si foarte nutritiva, si spun asta pentru ca:
– Ingredientele sunt legumele proaspete de sezon;
– Legumele sunt taiate cat mai marunt posibil, astfel ca sunt foarte usor de digerat si organismul isi extrage mai repede substantele nutritive de care are nevoie.
– Este o salata foarte colorata si foate vesela. Cu ce ne ajuta asta? Taoistii recomanda ca la o masa sa avem cat mai multe culori posibile in farfurie, pentru a echilibra fiecare organ in parte si pentru a beneficia de toata lista de antioxidanti posibili si imposibili.
– Respecta principiul varietatii. Francezii, si nu numai, recomanda un consum cat mai variat de fructe si legume saptamanal. Aproximativ 27-30 fructe si legume diferite (insumate), pe saptamana pentru a acoperi toate nevoile de vitamine si minerale ale organismului. Degeaba consumam doar un singur aliment sanatos de nenumarate ori, pentru ca, oricat de sanatos ar fi, putem face alte carente.
– Unul din beneficiile ei este ca, spre deosebire de alte salate, tine mai mult, pentru ca are multa zeama de lamaie, care previne oxidarea legumelor. Asadar, daca aveti munca de birou, va puteti prepara de cu seara o salata delicioasa pe care sa o luati la servici.
Si acum, sa trecem la treaba!
– O conopida mica;
– Un broccoli mic (optional, ca nu oricui ii place broccoli, si mai ales crud);
– 3 ardei grasi, de culori diferite;
– O ceapa rosie mai maricica;
– 1 telina cat un pumn;
– 1 morcov;
– Zeama de la 1-2 lamai;
– Ulei de masline;
– Patrunjel din abundenta;
– Cateva frunze de menta taiata marunt (optional, pentru cine tolereaza si ii place menta in mancare);
– Sare si alte condimente preferate;
Conopida se taie in bucatele mai mici, indepartam radacinile si dam prin robotul de bucatarie aceste bucatele pana devin maruntite precum orezul. Atentie insa, dupa ce spalati conopida, e recomandat sa o stergem cu servetele, pentru ca sa nu ne trezim cu suc de conopida in loc de salata.
La fel maruntim telina si morcovul prin blender, dupa ce le-am taiat in bucati mai mici in prealabil. Eu personal nu pun mai mult de un pumn in blender, pentru ca sa le poata marunti bine si sa nu rezulte zeama. Ceapa, ardeii si patrunjelul le maruntesc cu ajutorul cutitului. La final trebuie sa arate ca un orez cu legume, insa fara orez. De fapt, asta era si denumirea initiala a acestei salate (salata de orez fara orez).
Amestecam toate ingredientele atent maruntite, adaugam uleiul de masline si zeama de lamaie, presaram patrunjel, sare si multa dragoste.
Pentru cei care nu agreeaza conopida in forma cruda, vreau sa va spun ca eu, inainte sa gust aceasta salata, nici nu vroiam sa aud cuvantul conopida. Ramasesem din copilarie cu o parere rea despre conopida, ca miroase urat. Insa va asigur ca nu ii veti simti gustul. Puteti eventual sa combinati salata cu o mancarica de cartofi picanta, sau cu houmous.
Explorator Wellness Virtual