/
/
Respirație abdominală (diafragmatică) sau yoghină

Respirație abdominală (diafragmatică) sau yoghină

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Respirație abdominală (diafragmatică) sau yoghină
Yoga pentru pitici si părinți

Respirație abdominală (diafragmatică). Conduc liniștită si mă bucur că traficul este mai lejer decât m-as fi așteptat la ora asta. Ascult o melodie si in gând mă pregătesc pentru întâlnirea la care voi ajunge in câteva minute. Brusc, un BMW X5 alb îmi taie calea. Wow! Si frânează in același timp…. Piciorul mi se înfige in pedala de frână. Reușesc să opresc si eu mașina fără să-l ating. La câțiva mm. Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat. Nu înțeleg. Abia apoi observ ca era roșu la semaforul din fata si de aceea BMW-ul frânase brusc. Imi vine sa urlu. Inima încă îmi sparge pieptul. Respirația este foarte adâncă, profunda, îmi mișca burta. Duc instinctiv mana la inima. Simt nevoia sa respir si mai adânc, am nevoie de mai mult aer. Îmi tremura picioarele si transpir.

De cate ori ti s-a întâmplat așa ceva? Ti-ai pus problema de ce respiri abdominal, nu toracic, când ești in pericol? Te-ai gândit vreodată cat de mult te-ar ajuta sa respiri abdominal in mod conștient, nu doar atunci când este o reacție inconștientă – o reacție de apărare a organismului? 

Respirația este viața!

Respirația corectă înseamnă sa inspiri complet pe nas, cu gura închisă. Când expirăm, abdomenul se contractă și diafragma se ridică masând inima. Când inspirăm, abdomenul se dilată și diafragma merge în jos si masează organele abdominale. Vei observa că burta se va extinde pe măsură ce inhalezi aer și se retrage în timp ce expiri.

Lăsa acest proces să se întâmple natural, nu încerca să l forțezi. De exemplu, câinii, pisicile și bebelușii fac acest lucru în mod natural, fără efort.

Există trei componente ale respirației: inspirația, retenția de aer și expirația 

Mulți cred că cea mai importantă parte este inspirația, dar în yoga cheia unei respirații corecte este de fapt expirația; cu cât se elimină mai mult aerul stătut, cu atât putem inspira mai mult oxigen prin înlocuire. 

Când se inspiră pe nas, aerul este filtrat și încălzit, gata pregătit pentru a intra în plămâni. Pentru cei care practică yoga un motiv în plus sa inspire pe nas este ca astfel pot aduce prana – energia dătătoare de viață.

Prana însemnă viață și moarte, ea este energia de care avem nevoie ca să atingem pragul spiritualității superioare.

Exercițiile de Yoga ne învață de asemenea cum să ne controlăm prana și deci cum să ne controlăm mintea care lucrează într-o strânsă relație de interdependență. 

În hinduism, respirația simbolizează viața, energia, mișcare, puritate, divinitatea, sursa vorbirii, măsura timpului și este stăpână peste toate simțurile.

Când suntem supărați sau stresați, respirația noastră devine superficială, rapidă și haotică. Si invers, atunci când suntem relaxați sau calmi, într o conectare cu noi înșine, respirația este calmă. Chiar iti recomand să observi și tu cum reacționezi în anumite circumstanțe mai mult sau mai puțin stresante și să încerci să redresezi ceva atunci când există loc de mai bine.

Exercițiu practic de respirație abdominală (diafragmatică)

Pentru a exersa această respirație diafragmatică, alege o poziție cu spatele drept, dar confortabilă cum ar fi: așezarea pe un scaun, șederea cu picioarele încrucișate sau cu fesele pe călcâie. Sau poti culca pe spate într-o poziție de repaus. Pune mâna dreaptă pe burtă și mâna stângă pe piept. Inspira adânc timp de patru numere, apoi expira iarăși pe nas timp de patru numere, cu buzele închise. Simți ascensiunea și căderea toracelui și a abdomenului? 

Exercitiu de respiratie pentru copii

poti plasa un obiect, cum ar fi un animăluț de plus pe burtă, sau o cărticică, ca sa îi ajute să simtă (și să vadă) ascensiunea și căderea burticii. Faceți această respirație completă, respirând câteva minute, oferind copilului timp și răbdare pentru a se obișnui cu acest stil de respirație. 

A se îndruma copii să se gândească la lucruri diferite pentru care sunt recunoscători în viața lor (de exemplu: învățători, profesori, părinți, animăluțe) în timpul fiecărei respirații. 

Larisa Marinică

Specialist Spa, Yoga & Wellness

Wellness 4 People

Email: spawellness@yahoo.com

Mobil: 0761.101.595

Yoga pentru pitici și părinți ( 39.00 lei) – poate fi comandata de aici

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *