/
/
Puterea îmbrățișărilor pentru sănătatea ta

Puterea îmbrățișărilor pentru sănătatea ta

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Puterea imbratisarilor 1024x683 1
Puterea îmbrățișărilor pentru sănătatea ta

Puterea îmbrățișărilor pentru sănătatea ta – Cui nu-i plac îmbrățișările? Se spune că atunci când îmbrățișăm pe cineva sincer, câștigăm o zi de viață.

Putem primi îmbrățișări de la oameni diferiți: de la un prieten/ă, de la un membru al familiei, iubit/ă, etc. Îmbrățișarea este considerată principala demonstrație de afecțiune a ființei umane.

„Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, de 8 îmbrățișări pe zi pentru a ne menține sănătoși și de 12 îmbrățișări pe zi pentru a crește .”, susține Virginia Satir, terapeut și instructor cunoscut pe plan internațional, și un pionier al terapiei familiale.

Îmbrățișarea este sărbătorită o dată pe an în SUA, pe 8 octombrie, dar cu ocazia celei de-a 30-a aniversări, Ziua Națională a îmbrățișărilor creată de Kevin Zaborney, a fost sărbătorită pe 21 ianuarie.

Beneficiile emoționale ale îmbrățișărilor

Studiile științifice spun că o îmbrățișare poate elibera endorfine, ceea ce înseamnă puteri de vindecare. Pe de altă parte, îmbrățișarea este considerată o terapie care generează stare de bine, care poate reduce tensiunea arterială și durerea menstruală. De asemenea, îmbrățișarea contribuie la ameliorarea durerilor de cap, scade anxietatea, reduce stresul și depresia, întărește stima de sine, ușurează starea de nervozitate, te ajută să nu te simți singur, vindecă insomnia, te ajută să depășești frica, stimulează simțurile, oferă bucurie, calmează sufletul. În plus, conform unor surse, întârzie îmbătrânirea și controlează pofta de mâncare. Deloc puțin, nu-i așa?

Beneficiile fiziologice ale îmbrățișărilor

A îmbrățișa pe cineva este un gest care aduce și beneficii fiziologice. Unul dintre acestea este eliberarea hormonului oxitocinei. Este un hormon cunoscut și sub numele de hormonul dragostei din hipotalamus. Acesta promovează modul de viață al multor oameni, indiferent de vârsta biologică. Promovează reducerea tensiunii arteriale, dă o senzație de bunăstare interioară și ne permite să ne simțim în siguranță și să ne calmăm anxietățile și temerile. Beneficiile îmbrățișărilor sunt atât de multe, încât există tratamente numite „terapie de îmbrățișare”. Acestea sunt folosite pentru tratarea bolilor depresive și a altora.

Puterea îmbrățișărilor – Ai simțit o senzație de bunăstare după o îmbrățișare?

Acest lucru se întâmplă pentru că în timpul îmbrățișării corpul nostru produce endorfine. Substanțe produse de creier în lobul anterior al glandei hipofizare, care au proprietăți analgezice și fiziologice similare cu cele ale morfinei și ale opiului.

Prin urmare, o îmbrățișare are puterea de a ne oferi plăcere, mulțumire și fericire, ajutându-ne să suportăm mai bine durerea și stresul.

Îmbrățișările pe care ni le oferim reciproc durează întotdeauna prea puțin, nu mai mult de 3 secunde. Însă studiile recente au descoperit ceva uimitor: când o îmbrățișare durează cel puțin 20 de secunde, există un efect terapeutic real asupra corpului și minții.

Îmbrățișările stimulează circulația sângelui. În acest fel, corpul nostru poate elimina tensiunea fizică și ne poate elibera de contracturile musculare. Îmbrățișările promovează o oxigenare mai mare a sângelui. Totodată, stimulează producerea de hemoglobină care transportă oxigenul către țesuturi, permițând celulelor noastre să trăiască mai mult.

Îmbrățișările eliberează serotonină, hormonul de bună dispoziție, ceea ce te face să te simți fericit și încrezător și ajută la prevenirea riscului de a intra în stări depresive.

Îmbrățișările determină crearea globulelor albe din sânge, iar acest lucru duce la consolidarea sistemului imunitar.

Îmbrățișările echilibrează sistemul nostru nervos, promovând o prevenire a demenței senile. Iată puterea îmbrățișărilor!

Îmbrățișările ajută creierul să reducă nivelul cortizolului, hormonul stresului, ajutându-ne să facem față adversităților vieții cu mai mult calm și conștientizare.

Așadar, o îmbrățișare poate: alimenta securitatea și stima de sine, reduce sentimentele de furie și tristețe, reduce sentimentele de stres, promovează fericirea, întărește sistemul imunitar, reduce riscul de a suferi de demență senilă, întinerește organismul scade tensiunea arterială și ritmul cardiac.

Încă mai stai pe gânduri? Nu aștepta o zi anume, îmbrățișează și lasă-te îmbrățișat ori de câte ori ai ocazia. Ai numai de câștigat!

Subiecte:Wellness

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *